Deși nu este prevăzută o durată minimă pentru care poate fi încheiat un astfel de CMDD, există totuși o perioadă maximă de 36 de luni. Obligația înregistrării unui contract de muncă în Revisal este similară ca și în cazul unui contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, respectiv cu cel puțin o zi înainte de începerea efectivă a activității de către salariat.
Totodată, cei angajați pe contracte cu durată fixă au aceleași drepturi ca și salariații cu vechime legate de concediile de odihnă - minimum este de 20 de zile pe un an și se acordă în funcție de munca prestată efectiv -, concedii medicale (mai multe detalii despre aceste aspecte se regăsesc în acest articol), recompensarea muncii suplimentare, programul și repausul zilnic/săptămânal.
Și salariatul sezonier poate fi supus unei perioade de probă, care nu poate depăși, conform Codului muncii:
- 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului mai mică de 3 luni;
- 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului între 3 și 6 luni;
- 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului mai mare de 6 luni;
- 45 de zile lucrătoare în cazul salariaților încadrați în funcții de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.
Singura modalitatea prin care un CMDD poate înceta de pe o zi pe alta, înainte de data de sfârşit prevăzută în contract, este doar în situaţia în care ambele părţi, şi lucrătorul, şi angajatorul, sunt de acord cu acest lucru, la fel ca în cazul salariaţilor permanenţi.
După expirarea CMDD, angajatorul poate agrea cu lucrătorul să prelungească valabilitatea contractului, însă contractele succesive nu pot avea o durată mai mare de 12 luni. Acest aspect este extrem de important deoarece inspectorii de muncă pot reconsidera contractele cu durată fixă ca fiind unele permanente.
Un alt aspect foarte important, subliniat chiar de o instanță judecătorească, este că, atunci când angajează lucrători sezonieri, firmele trebuie să aibă grijă și la scopul încheierii contractelor pe perioadă determinată, mai exact să se folosească de situațiile prevăzute de Codul muncii la articolul 83.
Salariul oferit unui lucrător sezonier nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe țară la momentul semnării contractului, care este de 2.550 lei pentru un contract cu normă întreagă în 2022. În cazul contractul cu normă parțială, salariul nu trebuie să fie mai mic de 13,583 lei/oră brut.
O modificare importantă va apărea în scurt timp în rândul lucrătorilor sezonieri din agricultură și anumite ramuri din industria alimentară. Astfel, potrivit unui proiect de lege adoptat în aprilie de Parlament, salariul minim brut din agricultură și industria alimentară va fi, din iunie 2022 până în decembrie 2028, de 3.000 lei, urmând să fie scutit de impozitul pe venit, contribuția la sănătate, iar contribuția la pensie va fi redusă de la 25% la 21,25%. Situația este similară ca în cazul salariaților din construcții.
De asemenea, și lucrătorilor sezonieri li se aplică regulile deducerii personale.
În privința beneficiilor extrasalariale, salariații sezonieri trebuie să aibă aceleași beneficii ca și cei permanenți, dacă așa este stipulat în contractul de muncă, în cel colectiv sau în regulamentul intern. Mai exact, dacă în documentele de muncă se stipulează că toți lucrătorii vor primi tichete de masă, chiar și cei angajați pentru o perioadă fixă vor primi acest beneficiu.