ACCES PREMIUM
De ce premium?
Retrospectivă 2023
e-Factura: Ce se schimbă în 2024 în privința facturilor din relațiile B2B și B2G
Autoritățile au stabilit anul trecut, pentru 2024, noi etape în calendarul mai amplu de implementare a facturării electronice obligatorii pentru activitățile economice. Din acest motiv, am reunit în articolul de astăzi principalele schimbări legate de e-Factura de care trebuie să știe contribuabilii după apariția Legii 296/2023, OUG 115/2023 și OUG 116/2023.
Articolul continuă mai jos
1. Schimbări în privința relației B2B. Raportarea obligatorie a facturilor prin sistemul e-Factura se aplică, de la 1 ianuarie 2024, pentru toate tranzacțiile derulate de contribuabili în relația B2B. S-a introdus un termen de raportare de cinci zile pentru facturile electronice și sancțiuni pentru nerespectarea sa, dar care se aplică abia din 1 aprilie 2024. Ulterior, de la 1 iulie 2024, e-Factura devine singurul canal prin care se mai pot transmite facturile către destinatari, orice altă formă a acestor documente urmând să fie lipsită de efecte fiscale.
2. Schimbări în privința relației B2G. Autoritățile au stabilit și noi prevederi ce vizează companiile care emit facturi în relația cu entitățile statului. Pe de o parte, din 11 noiembrie 2023 s-a introdus o interdicție de a plăti facturile pentru achiziții publice, în lipsa transmiterii facturilor prin e-Factura, și, pe de altă parte, din 1 ianuarie 2024 se extinde indirect sfera facturilor ce trebuie transmise pentru a acoperi livrările și prestările făcute în relația cu instituțiile publice (altele decât achizițiile publice).
3. Apar amenzi și un calendar pentru implementarea lor. Calendarul trecerii la folosirea obligatorie generalizată, în relația B2B, a sistemului e-Factura prevede o aplicare în două faze a sancțiunilor contravenționale pe care le riscă firmele - 1 aprilie și 1 iulie 2024.
4. Alte măsuri legate de e-Factura. Din 2024 s-a stabilit că începe analizarea automată a datelor colectate de la contribuabili prin mai multe sisteme, printre care și e-Factura, pentru a preveni și combate evaziunea și fraudele. Astfel, un modul de analiză a datelor din e-Factura, care să fie folosit la administrarea contribuabililor, trebuie operaționalizat la 1 martie 2024. Totodată, apare în peisaj sistemul e-TVA - acesta este constituit din datele obținute de stat prin e-Factura și prin e-Case de marcat. Sistemul e-TVA va genera, practic, deconturi de TVA precompletate pe care contribuabilii să le verifice, modifice și completeze înainte de depunerea la Fisc.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)