Activează serviciul premium pentru acces nelimitat!
avocatnet.ro premium te informează zilnic, în timp real, pe email sau direct în platformă, ori de câte ori se modifică legi importante pentru tine și afacerea ta.
Programul Electric Up, care este gestionat de Ministerul Energiei, a fost modificat semnificativ printr-o ordonanță de urgență recent oficializată de Executiv. Acesta se adresează IMM-urilor și firmelor din HoReCa ce vor să ceară bani pentru instalarea de panouri fotovoltaice, stații de reîncărcare pentru mașini electrice și, de-acum, sisteme alternative de încălzire/răcire.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Noutățile legate de Electric Up au fost date prin OUG 39/2024, care a fost publicată în Monitorul Oficial și este în vigoare din 25 aprilie 2024. Modificările sunt aduse la cadrul legal primar al programului, ce este inclus în OUG 159/2020. Astfel, o nouă sesiune de înscriere în program urmează să fie anunțată în curând de Ministerul Energiei.
Iată, în continuare, principalele modificări la Electric Up de care trebuie să știe IMM-urile și firmele din HoReCa.
1. Ajutorul de minimis crește la 150.000 euro, dar acoperă doar 75% din cheltuielile eligibile. Finanțarea de la stat în cadrul programului crește de la 100.000 euro pe beneficiar la 150.000 euro pe beneficiar (se folosește în continuare sistemul decontării, astfel că solicitanții trebuie să aibă din start toate fondurile necesare proiectului și ulterior cer decontarea parțială a investițiilor; prin excepție, se poate cere, în anumite condiții, un avans de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile). Cu toate acestea, ajutorul acoperă numai până la 75% din valoarea cheltuielilor eligibile, iar restul de 25% reprezintă cofinanțarea beneficiarului. Anterior, ajutorul putea să acopere integral cheltuielile eligibile.
2. Finanțarea poate să acopere și un sistem alternativ de încălzire/răcire. Fiecare proiect pentru care se cer bani de la stat trebuie să conțină nu doar un sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 27 kWp și o stație de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, ci și un sistem alternativ de încălzire/răcire. Iar sumele decontate vor fi direct proporționale cu puterea instalată, această precizare fiind, de asemenea, nouă.
3. Se pot instala panouri fotovoltaice cu putere mai mare. Față de forma anterioară a regulilor, se prevede că se poate finanța instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere între 27 kWp și 150 kWp, față de limitele anterioare între 27 kWp și 100 kWp. Totodată, se prevede că energia de la panouri poate fi folosită nu doar pentru consumul propriu și al stațiilor de reîncărcare de minimum 22 kW instalate pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, ci și pentru consumul sistemului alternativ de încălzire/răcire. De precizat că s-au eliminat referirile la livrarea surplusului în Sistemul energetic național.
4. Perioada de derulare a programului, extinsă semnificativ. Inițial, Electric Up era prevăzut să se aplice în perioada 2020 - 2027, însă noua ordonanță i-a prelungit valabilitatea până în 2032.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.