avocatnet.ro a obținut de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) o serie de răspunsuri menite să aducă câteva lămuriri, atât cu privire la natura cauzelor care au generat situația în discuție, cât și a perspectivelor pe care le au cei nemulțumiți de noile recalculări.
Recalcularea pensiilor, o surpriză neplăcută pentru unii pensionari
Legea 360/2023, care va intra în vigoare de luna viitoare, prevede două categorii principale de recalculare a pensiilor. Prima dintre acestea este reprezentată de recalcularea din oficiu, etapă la care asistăm zilele acestea.
Această categorie vizează toate pensiile stabilite conform legislației anterioare datei de 1 septembrie 2024, fiind și etapa care a încins spiritele în momentul de față.
Concret, această etapă constă în recalcularea pensiilor prin aplicarea noilor formule de calcul, care implică înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (81 lei la data intrării în vigoare a legii).
Conform actului normativ menționat, există și un pas ulterior, care va avea loc în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, care se referă la valorificarea adeverințelor din dosarele de pensie care atestă sporuri/venituri nepermanente sau venituri lunare realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, nevalorificate inițial.
A doua categorie este aceea a recalculării la cerere, care permite pensionarilor să solicite recalcularea pensiei prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea inițială. De menționat, pensionarii pentru limită de vârstă care continuă să lucreze pot solicita recalcularea o singură dată pe an pentru a include stagiul de cotizare acumulat după pensionare.
Problemele pot apărea în momentul în care acest proces de recalculare este viciat de greșeli. Astfel, cele mai frecvente erori identificate în dosarele de pensionare, conform CNPP, sunt legate de:
- preluarea incorectă a datelor din documentele justificative: Aceasta se poate referi la stagii de cotizare, stagii asimilate, stagii în condiții speciale, venituri (salarii și sporuri), gradele de invaliditate/dizabilitate;
- interpretarea eronată a legislației: Aceasta poate duce la erori în determinarea stagiilor contributive/necontributive, a punctajelor, a datelor de referință pentru calculul pensiilor.
- certificarea/declararea incorectă a datelor de către angajatori: Informațiile furnizate de angajatori sunt esențiale pentru calculul corect al pensiei;
- comunicarea inexactă/lipsa comunicării din partea beneficiarilor: Beneficiarii au obligația de a comunica orice modificare ce poate influența cuantumul pensiei;
- calculul eronat al diferențelor dintre pensiile cuvenite și cele încasate: Această eroare poate apărea în cazul recalculărilor și revizuirilor.
Ce pot face pensionarii nemulțumiți
Corectarea erorilor, odată constatate, fie de către emitent, fie de către beneficiari, se face prin emiterea unor decizii de revizuire de către casele teritoriale de pensii, din oficiu sau la solicitarea pensionarului. La finalul anului fiscal, casele teritoriale de pensii verifică datele primite de la organul fiscal central și compară venitul lunar asigurat folosit la calculul pensiei cu cel declarat de contribuabil: ”dacă la definitivarea anului fiscal, pe baza datelor comunicate de organul fiscal central, se constată diferenţe între venitul lunar asigurat utilizat la stabilirea punctajelor lunare avute în vedere la calculul pensiei şi cel ales de contribuabil în declaraţia individuală de asigurare, casa teritorială de pensii operează, din oficiu, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire care se emite până la data de 31 decembrie a anului în curs pentru anul anterior.
Sumele rezultate (...) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor. Prin excepţie (...), în cazul unei erori materiale, de calcul sau al oricărei greşeli de redactare, omisiuni sau mențiuni greșite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”.
Prin urmare, dacă se constată diferențe, se emit decizii de revizuire până la data de 31 decembrie pentru anul precedent, ajustând punctajele lunare și pensiile rezultate. Aceste ajustări se aplică sau se recuperează în limita termenului general de prescripție, care începe de la data constatării diferențelor.
Există totuși o excepție importantă: în cazul erorilor administrative (materiale, de calcul, de redactare sau omisiuni) în procesul de evaluare și emitere a deciziei de pensionare, termenul de prescripție nu se aplică pentru recuperarea de către pensionar a sumelor neplătite de casa de pensii.
Deci, sumele rezultate în urma corectării se acordă în cadrul termenului general de prescripție, dar acesta nu se aplică în cazul erorilor materiale, de calcul, omisiuni sau mențiuni greșite din procesul administrativ. Pentru cei care nu știu, acest termen, prevăzut de Codul civil, este de trei ani.
avocatnet.ro a tratat pe larg subiectul recalculării pensiilor publice în baza Legii 360/2023, într-o serie de articole ce pot fi consultate aici.
Comentarii articol (6)