Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, al unor colectivitati sau, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial.
Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, al unor colectivitati sau, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial.
In momentul in care o asociatie devine recunoscuta ca fiind de utilitate publica, ea se va bucura de anumite avantaje.
Insa inainte de a aminiti avantajele, iata care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o asociatie pentru a deveni de utilitate publica:
-activitatea acesteia se desfasoara in interes general sau al unor colectivitati, dupa caz;
-functioneaza de cel putin 3 ani;
-prezinta un raport de activitate din care sa rezulte desfasurarea unei activitati anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului sau, insotit de situatiile financiare anuale si de bugetele de venituri si cheltuieli pe ultimii 3 ani anteriori datei depunerii cererii privind recunoasterea statutului de utilitate publica;
-valoarea activului patrimonial pe fiecare dintre cei 3 ani anteriori in parte este cel putin egala cu valoarea patrimoniului initial.
Acestea sunt conditiile legislative cerute pentru ca Guvernul Romaniei sa considere o asciatie ca fiind de utilitate publica. Utilitatea publica este definita intr-un sens larg ca fiind orice activitate care se desfasoara in domenii de interes public general sau al unor colectivitati.
Dupa recunoasterea asociatiei ca fiind de utilitatea publica, prin hotarare de guvern, asociatia va avea dreptul sa i se dea in folosinta gratuita bunurile proprietate publica. Un alt drept, unul care ii va confer asociatiei o anume seriozitatea, este acela ca poate mentiona in toate documentele pe care le intocmeste ca asociatia este recunoscuta ca fiind de utilitate publica.
Autoritatile publice vor sprijini asociatiile prin a le pune la dispozitie spatii si sedii. De asemenea, exista posibilitatea ca autoritatile publice sa puna la dispozitia asociatiiilor terenuri, in scopul ridicarii de constructii necesare desfasurarii activitatii lor.
Asociatiile pot de asemenea sa intreprinda si activitati economice, astfel veniurile nu trebuie sa vina numai din cotizatiile membrilor. Se mai pot obtine venituri si din dividendele societatilor comerciale infiintate sau din activitati economice directe.Se mai pot obtine venituri din sponsorizari sau donatii, cat si din resurse obtiute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale.
Asociatiile recunoscute ca fiind de interes public au, pe langa aceste beneficii si obligatii impuse de legislatie:
-obligatia de a mentine cel putin nivelul activitatii si performantele care au determinat recunoasterea;
-obligatia de a comunica autoritatii administrative competente orice modificari ale actului constitutiv si ale statutului, precum si rapoartele de activitate si situatiile financiare anuale; autoritatea administrativa are obligatia sa asigure consultarea acestor documente de catre orice persoana interesata;
-obligatia de a publica, in extras, in termen de 3 luni de la incheierea anului calendaristic, rapoartele de activitate si situatiile financiare anuale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, precum si in Registrul national al persoanelor juridice fara scop patrimonial. Modelul extrasului situatiilor financiare se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice.
Comentarii articol (0)