avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... statut de utilitate publica pentru un ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

statut de utilitate publica pentru un ONG

Salut,

Am o intrebare legata de obtinerea statutului de utilitate publica pentru un ONG. Are cineva idee ce implica o astfel de procedura?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alin Popescu , administrator 15:09, 4 Februarie 2009
O asociatie sau o fundatie poate fi recunoscuta de Guvernul Romaniei ca fiind de utilitate publica daca sunt intrunite cumulativ urmatoarele conditii:
a) activitatea acesteia se desfasoara in interes general sau al unor colectivitati, dupa caz;
b) functioneaza de cel putin 3 ani;
c) prezinta un raport de activitate din care sa rezulte desfasurarea unei activitati anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului sau, insotit de situatiile financiare anuale si de bugetele de venituri si cheltuieli pe ultimii 3 ani anteriori datei depunerii cererii privind recunoasterea statutului de utilitate publica;
d) valoarea activului patrimonial pe fiecare dintre cei 3 ani anteriori in parte este cel putin egala cu valoarea patrimoniului initial.

Recunoasterea utilitatii publice confera asociatiei sau fundatiei urmatoarele drepturi si obligatii:
a) dreptul de a i se atribui in folosinta gratuita bunurile proprietate publica;
b) dreptul de a mentiona in toate documentele pe care le intocmeste ca asociatia sau fundatia este recunoscuta ca fiind de utilitate publica;
c) obligatia de a mentine cel putin nivelul activitatii si performantele care au determinat recunoasterea;
d) obligatia de a comunica autoritatii administrative competente orice modificari ale actului constitutiv si ale statutului, precum si rapoartele de activitate si situatiile financiare anuale; autoritatea administrativa are obligatia sa asigure consultarea acestor documente de catre orice persoana interesata;
e) obligatia de a publica, in extras, in termen de 3 luni de la incheierea anului calendaristic, rapoartele de activitate si situatiile financiare anuale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, precum si in Registrul national al persoanelor juridice fara scop patrimonial. Modelul extrasului situatiilor financiare se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice.
multumesc. ;)
:hm: Avocatnet.ro este de utilitate publica!
Teoretic, Avocatnet.ro aduce informatie utila publicului. Multumesc pentru idee, chiar suna frumos :)
Recunoaşterea unei asociaţii sau fundaţii de utilitate publică se face prin hotărâre a Guvernului.
În acest scop, asociaţia sau fundaţia interesată adresează o cerere Secretariatului General al Guvernului, care o înaintează, în termen de 15 zile, ministerului sau organului de specialitate al administraţiei publice centrale în a cărui sferă de competenţă îşi desfăşoară activitatea.

Cererea va fi însoţită, pe lângă dovada îndeplinirii condiţiilor ... povestite de elis mai sus de următoarele documente:
a) copii de pe actul constitutiv şi de pe statutul asociaţiei sau fundaţiei;
b) copie de pe dovada dobândirii personalităţii juridice; - (adica sentinta civila)
c) dovada privind bonitatea asociaţiei sau fundaţiei, emisă de banca la care are deschis contul;
d) copie de pe dovada privind situaţia juridică a sediului asociaţiei sau fundaţiei;
e) numele şi adresa persoanelor fizice, respectiv denumirea şi sediul persoanelor juridice, cu care asociaţia sau fundaţia colaborează în mod frecvent în vederea realizării obiectului său de activitate pentru care aceasta solicită recunoaşterea statutului de utilitate publică.

Persoanele interesate sunt obligate să pună la dispoziţie Secretariatului General al Guvernului toate informaţiile necesare din care sa rezulte ministerul sau autoritatea de care vorbeam mai sus (in a carui sfera de competenta isi desfasoara activitatea) - de pilda Ministerul Educatiei pentru o pj care desfaosra activitati in domeniul invatamantului.

Acesta autoritate este cea care ...rezolva de fapt cererea.
Autoritatea administrativă competentă este obligată ca, în termen de 60 de zile, să examineze cererea şi îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege. În cazul în care constată îndeplinirea acestor condiţii, autoritatea administrativă competentă va propune Guvernului României recunoaşterea. În caz contrar aceasta va transmite persoanelor juridice solicitante un răspuns motivat, în termen de 30 de zile de la data luării deciziei. (acesta ar putea fi atacat in baza legii contenciosului administrativ).

În cel mult 90 de zile de la data depunerii cererii precum şi a tuturor documentelor necesare luării deciziei, Guvernul României decide asupra propunerii de recunoaştere. Dacă propunerea se respinge, soluţia va fi comunicată asociaţiei sau fundaţiei de către autoritatea administrativă la care s-a înregistrat cererea de recunoaştere, în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii şi a documentelor necesare luării deciziei.

Pe scurt:
Guvernul primeste cererea + dosar acte si le trimite la Autoritate
Autoritatea rezolva (eventual cere acte suplimentare) - trimite Guvernului propunerea
Daca se admite se publica HG
Daca se respinge Guvernul trimite iar la Autoritate care instiinteaza petentul.

La o privire mai atenta se observa ca ministerul X este cel care ...decide cu adevarat. Guvernul...plimba niste hartii.
Iar ca timp...am una pe traseu cam de-asta toamna si nu prea se misca.
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Asociatie non-profit - statut utilitate publica maria_e maria_e Buna ziua, Sunt membru fondator al unei asociatii care are ca scop dezvoltarea sectorului socio-psiho-cultural si educational in randul copiilor si ... (vezi toată discuția)
Recunoastere statut de utilitate publica pentru ong FCA FCA Buna ziua, Snt secretarul administrativ al unei fundatiial al carei scop principal este oferirea de consultatii psihologice copiilor mici si ... (vezi toată discuția)
Acreditare asociatie mihaelaman mihaelaman Doresc sa acreditez o asociatie de parinti cu copii cu dizabilitati.In cadrul asociatiei dorim sa derulam terapii pt acesti copii.Care sunt pasii care trebuie ... (vezi toată discuția)