Consumul, deși încă robust, ar putea încetini, pe fondul unui comportament mai prudent al populației, de economisire și investire în instrumente de tipul titlurilor de stat, ca urmare a încetinirii activității economice.
Alte semne de alarmă trase de specialiștii băncii olandeze vizează scăderea sectorului IT, un motor important de creștere post-pandemie, precum și evoluția deficitului de cont curent, după un 2023 în care se făcuseră pași în sensul unei ușoare redresări.
Producția industrială a fost slabă în prima jumătate a anului, continuându-și tendința de scădere multianuală, pe fondul persistenței unei cereri externe scăzute și a agravării problemelor de competitivitate.
Specialiștii ING consideră că nu există perspective realiste în sensul unei redresări a producției industriale, pe fondul evoluției slabe a principalilor parteneri comerciali. ”Mai mult, un leu încă supraevaluat și avansurile mai mari ale costurilor forței de muncă în comparație cu alte piețe vor continua să afecteze producția locală, cel puțin pe termen scurt și mediu”, se arată în raportul băncii olandeze.
Citește integral articolul pe cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)