Potrivit CNAS, Programele Naționale de Sănătate reprezintă un ansamblu de acțiuni orientate spre principalele domenii de intervenție ale asistenței de sănătate publică. Programele Naționale de Sănătate Publică, cu accent pe prevenție, sunt derulate de către Ministerul Sănătății, iar CNAS derulează PNSC, care pun accent pe tratament.
Scopul acestora este de a asigura tratamentul specific pentru bolile cu impact major asupra sănătății publice. În cadrul PNSC, bolnavii pot beneficia de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, servicii specifice, cum ar fi radioterapia, serviciile de dializă și serviciile conexe actului medical pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist, precum și investigații specifice, cum ar fi dozarea hemoglobinei glicozilate și investigațiile PET-CT.
Pacienții cu insuficiență renală cronică, incluși în Programul Național de Supleere a Funcției Renale, beneficiază de tratamente esențiale, dar și de transport nemedicalizat pentru deplasarea la și de la centrele de hemodializă. De asemenea, medicamentele și materialele necesare pentru dializa peritoneală sunt livrate lunar la domiciliul pacienților.
Medicamentele oferite prin aceste programe sunt exclusiv cele incluse în Lista medicamentelor compensate, aprobată prin hotărâre de guvern, și sunt disponibile fie în farmacii comunitare (deschise publicului larg), fie în farmacii spitalicești.
Anumite tratamente, cum ar fi cele pentru scleroză multiplă, hemofilie, talasemie, unele boli rare și tratamentul substitutiv cu metadonă, sunt disponibile doar în farmaciile de spital. Pe de altă parte, pacienții cu diabet zaharat, cei care au suferit un transplant (cu excepția tratamentului recidivei hepatitei cronice la pacienții cu transplant hepatic) și persoanele cu afecțiuni rare, precum mucoviscidoza sau maladia Duchenne, pot ridica medicamentele din farmacii comunitare.
Înscrierea la PNSC se face pe baza diagnosticului și a criteriilor stabilite de medicul specialist. Pentru anumite afecțiuni, tratamentul poate fi prescris în continuare de către medicul de familie, în baza scrisorii medicale emise de specialist.
Pentru persoanele neasigurate care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, există posibilitatea obținerii unei adeverințe medicale de la medicul specialist, pe baza căreia pot deveni asigurați. Acest statut se menține până la finalizarea tratamentului specific.
Persoanele neasigurate pot fi înrolate într-un program național de sănătate curativ dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite de medicul specialist. Acestea primesc o adeverință medicală cu care se pot înscrie la casa de asigurări de sănătate, dobândind astfel calitatea de asigurat pe durata tratamentului. Pentru a putea beneficia de tratamentul oferit prin PNSC, pacienții trebuie să se adreseze unui medic specialist care îşi desfășoară activitatea într-o unitate sanitară care derulează programul respectiv.
Lista PNSC derulate de CNAS:
- Programul național de boli cardiovasculare;
- Programul național de oncologie;
- Programul național de tratament al surdității prin proteze auditive implantabile;
- Programul național de diabet zaharat;
- Programul național de tratament al bolilor neurologice;
- Programul național de tratament pentru boli rare;
- Programul național de sănătate mintală;
- Programul național de boli endocrine;
- Programul național de ortopedie;
- Programul național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană;
- Programul național de supleere a funcției renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică;
- Programul național de terapie intensivă a insuficienței hepatice;
- Programul național de diagnostic și tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță;
- Programul național de PET-CT;
- Programul național de endometrioză;
- Programul național de tratament al hemofiliei și talasemiei.
Comentarii articol (3)