Cu toate că Guvernul a fost bine intenționat atunci când a eliminat estimările de venituri din declarația unică (D212), măsura a venit la pachet cu o problemă practică pentru PFA-urile care obțin venituri mari și vor să fie asigurate la sănătate prin plata contribuției sociale aferente (CASS), spun specialiștii. Mai exact, chiar dacă vor plăti CASS până în mai 2026, persoanele fizice nu știu dacă rămân până atunci cu calitatea de asigurat sau nu.
Persoanele fizice care obțin venituri extrasalariale pentru care trebuie să depună declarația unică
scapă, începând cu veniturile aferente anului 2025, de obligația de a declara anual estimările acestor venituri, așa cum s-a stabilit prin OUG 128/2024.
În acest context a apărut și discuția despre
existența sau inexistența calității de asigurat la sănătate pentru PFA-urile care obțin venituri mari. Citatele de mai jos îi aparțin
Mirelei Păunescu, Expert contabil și Consultant fiscal, fiind extrase dintr-un eveniment organizat recent de avocatnet.ro pe tema declarației unice.
1. Ce s-a schimbat față de anul 2024 și de ce a apărut această problemă?Mirela Păunescu: „Un alt lucru care dă o grămadă de bătăi de cap acum (nu numai nouă, contribuabililor, ci și autorităților) vizează următorul aspect. Pe vechile reguli, până în anul 2024, erau persoane care căpătau calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate în baza opțiunilor pe care le făceau și în baza declarației estimative. Declarația estimativă a dispărut, ceea ce lasă sub semnul întrebării calitatea de persoană asigurată în sistemul public de sănătate pentru anumite situații. Un caz concret, de la care am pornit, este cazul unei persoane care în 2024 a avut venituri mari - deci, a plătit CASS. Categoric, și-a plătit contribuția, a fost asigurată, iar în anul 2025 anticipează că va avea din nou venituri foarte mari. Prin depunerea declarației unice pentru anul 2024, pe 26 mai 2025, se pierde, practic, calitatea de asigurat. O persoană ipotetică despre care vorbesc a depus declarația estimativă în 2024, a bifat că urmează să primească venituri mari, a bifat că va avea de plată CASS și rămâne asigurată în sistemul public de sănătate până la data depunerii următoarei declarații unice - în exemplul meu, 26 mai 2025.”
2. Ce riscuri există?Mirela Păunescu: „Dacă merge la medic oricând până pe 26 mai 2025, persoana despre care vorbesc este verificată de medic în baza de date, este găsită asigurată (pentru că are de plată CASS) și i se prestează serviciile. Întrebarea care se pune este ce face o astfel de persoană dacă are nevoie să meargă la medic în august 2025? De ce este o problemă? Pentru că, atâta timp cât, potrivit legislației, a încetat calitatea de asigurat pe data de 26 mai 2025, când s-a pus declarația, pe mine, ca PFA, nu mă ajută cu nimic că voi plăti CASS în 2026. Și se pune întrebarea dacă eu sunt PFA (nu sunt salariat, nu sunt asigurat altfel în sistemul public de sănătate) și vreau să mă duc în august 2025 la doctor, ce trebuie să fac ca să demonstrez că am calitatea de asigurat? Pentru că, repet, eu știu de acum că voi plăti CASS în mai 2026. Potrivit Codului fiscal, nu înțeleg de ce s-a mers pe această variantă.”
3. PFA-ul nu poate să bifeze o căsuță în declarație prin care să-și asume clar plata CASS până în mai 2026?Mirela Păunescu: „În declarația unică eu nu am acum o căsuță pe care s-o identific ușor și s-o bifez, prin care să-i spun sistemului că în mai 2026 îmi asum că o să plătesc CASS, ca să mă treacă asigurat. Există căsuțe specifice pentru cazul persoanelor care obțin venituri din chirii, cazul persoanelor care au avut pierdere fiscală, ca PFA, anul trecut, sau cazul persoanelor care abia anul acesta încep să desfășoare o activitate. Dar pentru cazul despre care vorbesc -- un PFA cu venituri foarte mari în 2024 și cu venituri mari în 2025 --, nu am o căsuță pe care s-o bifez, astfel încât să se înregistreze automat calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate.”
4. Și nu există vreo variantă „de avarie”?Mirela Păunescu: „Singura variantă pe care am identificat-o, în această situație, este ca persoana să opteze să se asigure, adică
să opteze ca și când n-ar avea alte venituri. Am găsit, pe de altă parte, în Codul fiscal un articol de lege în baza căruia în anul următor, în 2025, dacă eu sunt PFA și știu că o să plătesc CASS, plătesc opțional CASS doar ca să am confortul faptului că sunt asigurat în cursul anului 2025 - am găsit un articol din Codul fiscal care îmi dă de înțeles că, într-adevăr, în anul următor se va face această regularizare. Deci, fix pe exemplul pe care vi-l povestesc, optez să plătesc CASS ca și când n-aș avea alte venituri, iar în anul următor voi face regularizarea și urmează să plătesc doar diferența de CASS.”
5. Autoritățile statului știu despre această problemă?Mirela Păunescu: „De ce zic că este o problemă? Ca să găsesc răspunsul la această întrebare, am scris la casa de asigurări de sănătate de care aparțin, am scris la ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală -
n. red.) în nenumărate ocazii, inclusiv după ce s-a modificat Legea sănătății, pentru că avem o modificare relativ recentă pe legea aceasta (am sperat că au rezolvat problema și că este mai explicit ce se va întâmpla). Am scris inclusiv după modificarea legislației, iar casa de sănătate mi-a răspuns în cinci minute: mi-au spus că, în acest moment, legislația nu este clară și că-mi recomandă să vorbesc cu ANAF. Ultimul răspuns pe care l-am primit înclina tot în direcția pe care am exprimat-o - îmi recomandau să optez să fiu asigurată, urmând ca la final să se facă regularizarea. Din păcate, experiența mea cu ANAF n-a fost atât de minunată, în sensul că a trebuit să explic jumătate de oră ceea ce am explicat de la început foarte bine până am primit răspunsul că nu se știe la acest moment și să-i mai caut. Iar a doua oară când am pus aceeași întrebare, într-un context general, dar suficient de explicit să se înțeleagă ce vreau, răspunsul pe care l-am primit a fost că ei răspund doar la întrebări generale și la cazul meu particular n-au niciun motiv să răspundă, astfel că să scriu la asistență contribuabili.”
6. Ce ar trebui să facă PFA-urile în acest moment?Mirela Păunescu: „Dacă sunteți, totuși, într-o astfel de situație, așteptați până pe 26 mai 2025. Dacă nu se reglează lucrurile până pe 26 mai, optați, pur și simplu, în declarația unică pentru plata CASS - bifați că sunteți persoană fără venituri, de exemplu, urmând să faceți regularizarea în anul următor, când veți depune declarația unică pentru veniturile anului 2025.”
Context: Declarația unică se depune la 26 mai 2025 strict pentru definitivarea veniturilor și taxelor pe 2024, fără să se mai facă estimări (dar și pentru a opta pentru plata CASS în anumite situații specifice). Pentru veniturile și taxele pe 2025, declarația unică se va depune la 25 mai 2026 (teoretic, formularul va fi precompletat de ANAF și contribuabilii vor trebui doar să-l completeze cu ce lipsește și să-l corecteze, dacă este cazul).