Ce este Reges-Online? O nouă versiune a portalului pentru transmiterea registrului de evidență a salariaților - dacă până acum angajații știau, poate, de Revisal, dar nu aveau acces la acesta, neexistând o interfață dedicată, situația s-a schimbat însă din această primăvară, noua platformă oferind ceea ce fusese doar promis angajaților acum câțiva ani: accesul la propria situație, ca salariat, în registrul de evidență.
Pentru angajați, Reges-Online aduce, în esență, acces direct la propriile informații din contractele de muncă, active și încheiate, posibilitatea de a verifica în timp real corectitudinea datelor introduse de angajator, notificări automate atunci când apar actualizări privind raportul de muncă, precum și opțiunea de a descărca extrase pentru a demonstra vechimea în muncă sau alte detalii esențiale din relația de muncă.
Acum, orice angajat din România își poate face un cont în Reges și poate face asta relativ simplu: electronic, prin identitatea digitală ROeID (e necesară crearea contului pe ROeID și conectarea, apoi, în Reges, prin intermediul acesteia), prin semnătură electronică (în cazul celor care au una) sau făcând o vizită la inspectoratul teritorial de muncă pentru a crea contul prin info-chioșcurile amplaste acolo și cu ajutorul inspectorilor.
Acum că am făcut această scurtă introducere în ceea ce privește Reges-Online, să ne întoarcem la tema articolului: adeverințele de vechime sunt documente indispensabile pentru orice angajat în situații precum schimbarea locului de muncă, deschiderea drepturilor la pensie, obținerea indemnizației de șomaj ș.a.m.d.. Adeverințele de vechime sunt eliberate, de principiu, de angajatori, care sunt obligați prin lege (Codul muncii) să elibereze „o adeverință care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, precum şi un extras din registru (Revisal / Reges - n.red.)”. Dacă refuză să le ofere, la cerere, angajaților, angajatorii pot fi amendați de inspectorate.
„La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate”, prevede Codul muncii.
Atât în contextul fostului registru (Revisal - HG nr. 905/2017), cât și în contextul Reges-Online (HG nr. 295/2025), angajatorii care primesc solicitări pentru eliberarea de adeverințe de vechime au la dispoziție un termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data solicitării pentru a le elibera.
În condițiile Reges-Online însă vechimea în muncă şi/sau în specialitate poate fi dovedită şi cu extrasul pe care angajatul și-l poate descărca singur din platformă - dacă are cont, desigur. Despre aceste extrase vorbeam recent în acest material. Una dintre acțiunile disponibile în Reges-Online, odată ce am dobândit acces, este aceea de a obține un extras individual de la locul de muncă (actual sau unul anterior) sau un extras centralizator de la mai mulți angajatori la care salariatul a lucrat în ultimii ani (se poate cere fie pe perioada „2011 - prezent” , fie pe perioada „2006 - 2011”). Extrasele se obțin pe loc și rămân în istoricul acțiunilor utilizatorului în contul său. Dincolo de posibilitatea de a le folosi în diverse demersuri, extrasele fiind semnate electronic de Inspecția Muncii, ele reprezintă un mod de a verifica în ce măsură angajatorii au transmis în mod corect, conform contractului, informații esențiale din contractele de muncă. Demersul obținerii acestui extras din Reges-Online este vizibil exclusiv pentru angajat, având în vedere că vorbim de descărcarea acestuia din contul propriu de utilizator Reges.
„Salariaţii pot obţine extrase din Registru astfel:
a) online, prin accesarea aplicaţiei REGES-ONLINE, secţiunea "Registrul pentru Salariaţi" sau a aplicaţiei "Salariat", de pe telefonul mobil;
b) de la Info Kioskul amplasat la sediul inspectoratului teritorial de muncă;
c) de la angajatori;
d) de la inspectoratul teritorial de muncă, în situaţia în care salariatul nu are nicio posibilitate tehnică de a obţine acces la REGES-ONLINE”, prevede Ordinul ministrului muncii nr. 1107/2025 pentru aprobarea Procedurii de acces în vederea completării, transmiterii şi interogării datelor în/din Registrul general de evidenţă a salariaţilor - REGES-ONLINE.
Până acum însă, HG 905/2017 prevedea următorul lucru: în situaţia în care angajatorul se afla în imposibilitatea de a elibera un extras din registru, salariatul/fostul salariat putea să ceară chiar ITM-ului eliberarea unui extras din registru din care să rezulte activitatea desfăşurată la acesta, în calitate de salariat, tot așa, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării. Noile norme, cele care privesc Reges-Online (HG nr. 295/2025) nu mai prevăd însă un lucru similar, ci, după cum reiese din paragraful de mai sus, ITM-ul va ajuta angajații cu extrasele din registru doar dacă nu există nicio posibilitate tehnică de a obține acces la Reges-Online.
Atenție! Orice document semnat cu semnătură electronică (calificată) este valabil ca atare doar în mediul electronic. Deși tipărirea extraselor obținute direct din Reges e posibilă chiar din platformă, ele nu sunt valabile în format tipărit decât dacă sunt semnate olograf de angajator sau de un reprezentant ITM.
Comentarii articol (0)