Potrivit proiectului legislativ, în scopul prevenirii accidentelor de vânătoare, organizatorii acțiunilor de vânătoare ar putea avea obligația de a transmite o notificare prealabilă autorităților administrației publice locale ale unităților administrativ – teritoriale (primării, consiliu local/județean, etc) pe raza cărora urmează să se desfășoare acțiunea de vânătoare, cu cel puțin 48 de ore înainte de începerea acesteia, în format scris sau electronic, cu confirmare de primire.
Notificarea prealabilă va include următoarele informații:- datele de contact ale organizatorului;
- data și intervalul orar estimat al desfășurării vânătorii;
- zona în care se va desfășura vânătoarea;
- tipul de vânătoare;
- numărul participanților;
- măsurile de siguranță adoptate.
În cazul în care acțiunea de vânătoare se desfășoară pe teritoriul mai multor unități administrativ-teritoriale, notificarea prealabilă se va transmite fiecărei autorități a administrației publice locale.
Ulterior, autoritatea administrației publice locale are obligația de a informa publicul, prin afișarea notificării la sediu și publicarea acesteia pe site-ul propriu.
Nerespectarea acestei obligații va fi considerată contravenție și se va sancționa cu amendă cuprinsă între 5.000 și 15.000 de lei. Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii vor reveni ofițerilor și agenților de poliție din cadrul Poliției Române.
În nota de fundamentare a proiectului se menționează că obligativitatea de a notifica autoritățile locale sau proprietarii de terenuri înaintea desfășurării vânătorilor este o practică întâlnită și în alte țări. Aceasta are ca scop principal prevenirea incidentelor, facilitarea colaborării între vânători și comunitățile locale, precum și reducerea conflictelor cu proprietarii de terenuri.
În Germania, de exemplu, legislația federală privind vânătoarea promovează o gestionare responsabilă a faunei sălbatice, cu accent pe prevenirea pagubelor în agricultură și silvicultură. Deși nu există o obligație generală de notificare a autorităților locale pentru fiecare partidă de vânătoare, multe landuri au reglementări specifice care impun această cerință în zone unde activitățile cinegetice pot afecta comunitățile locale.
Obiectivul principal al propunerii legislative este creșterea siguranței publice. În plus, transparentizarea activităților de vânătoare și colectarea de date privind zonele și tipurile de vânătoare vor oferi autorităților instrumente mai eficiente pentru monitorizarea acestor acțiuni din perspectiva siguranței și protecției mediului.
Odată cu notificarea prealabilă, autoritățile locale vor putea informa populația în timp util, permițând cetățenilor să ia măsuri de precauție pentru a preveni eventuale incidente.
Atenție! Pentru a se aplica, propunerea legislativă trebuie adoptată de Parlament, promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)