Una dintre cele mai importante prevederi propuse pentru modificarea OG 80/2001 este obligația explicită pentru instituțiile și autoritățile publice de a echipa autoturismele din parcul auto propriu cu sisteme de localizare și monitorizare a flotei auto. Această cerință tehnică este impusă în vederea limitării consumului de combustibil. Din punct de vedere operațional, aceasta înseamnă că instituțiile vor trebui să achiziționeze, să instaleze și să configureze soluții tehnologice capabile să înregistreze date privind deplasările vehiculelor.
Conform documentului, aceste sisteme vor trebui să aibă capacitatea de a genera o ”foaie de parcurs generată de sistemul de localizare și monitorizare”. O astfel de prevedere implică faptul că sistemul tehnic implementat trebuie să fie capabil să urmărească traseele parcurse, distanțele, timpii de deplasare și, cel mai probabil, să le asocieze cu un anumit vehicul și o anumită perioadă de timp. Foaia de parcurs digitală generată de un astfel de sistem va deveni documentul în baza căruia vor fi justificate deplasările și, implicit, cheltuielile cu combustibilul.
Propunerea stabilește o legătură directă între conformarea tehnică (echiparea și utilizarea sistemului) și posibilitatea decontării cheltuielilor. Astfel, entitățile care nu vor respecta obligația de echipare și cărora, în consecință, le lipsește foaia de parcurs generată de sistem, nu vor putea să-și deconteze cheltuielile cu combustibilul.
Mai mult, pe lângă imposibilitatea decontării combustibilului, nerespectarea obligației de a echipa vehiculele cu sisteme de localizare și monitorizare va constitui o contravenție care va fi sancționată cu o amendă destul de consistentă, a cărei valoare va fi cuprinsă între 10.000 lei și 50.000 lei.
În plus, propunerea legislativă prevede că autoritățile administrației publice centrale care dețin normative proprii de cheltuieli aprobate prin dispoziții legale specifice au obligația de a le corela cu noile prevederi în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii.
În ceea ce privește termenele de aplicare, dacă va fi adoptată, propunerea va intra în vigoare la șase luni de la data publicării sale în Monitorul Oficial. Totuși, amenzile pentru nerespectarea obligației de echipare vor fi aplicabile la 12 luni de la data oficializării acului normativ, oferindu-se astfel celor vizați un răgaz pentru a implementa soluțiile tehnice necesare.
Conform expunerii de motive care prefațează propunerea legislativă, ”numărul autoturismelor utilizate de ministere şi instituţiile din subordine este de 40.000, iar suma totală cheltuită anual pe combustibil depăşeşte 290 de milioane de lei. Prin extrapolarea acestor date la toate instituţiile publice din teritoriu, care nu sunt în subordinea Guvemului, am avea harta generală a risipei pe care astăzi putem doar să o intuim. În mediul privat, introducerea sistemului integrat de monitorizare prin GPS a dus la reducerea costurilor cu 30%. Pomind de la această realitate, aplicarea unui astfel de sistem de monitorizare ar aduce doar la nivelul instituţiilor centrale o economie de aproximativ 100 de milioane de lei anual”.
Atenție! Pentru a se aplica, propunerea legislativă trebuie să fie votata de cele două Camere ale Parlamentului, promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)