1 iunie
» Start-up Nation are un viitor incert. Perioada de depunere a cererilor de finanțare în cadrul programului Start-up Nation, ce trebuia să înceapă, teoretic, la 1 iunie 2025, a fost amânată de Ministerul Economiei fără a da explicații în acest sens.» Întârzierile la depunerea situațiilor financiare și a raportării SAF-T cu activele pot fi amendate. 2 iunie a fost termenul-limită pentru două obligații anuale foarte importante pentru companii - situațiile financiare pe 2024 și raportarea SAF-T cu activele tot pe 2024. Cei care au ratat termenul riscă acum amendarea cu mii de lei.
» Noul Guvern, învestit luna asta. Conform declarațiilor recente ale lui Nicușor Dan, Președintele României, până la finele lunii iunie ar trebui să se contureze o nouă majoritate în Parlament care să dea o nouă coaliție de guvernare. Guvernul cu puteri depline va avea misiunea grea de a păstra, prin măsuri bugetare și fiscale, ținta de deficit de 7% stabilită pentru anul 2025.
4 iunie
» Noi înscrieri în Rabla Auto: Luna asta încep înscrierile pentru primării și persoanele fizice, în zilele de 4, respectiv 19 iunie, după ce înscrierile pentru persoanele juridice și persoanele fizice autorizate au început deja.25 iunie
» Impozitele pe afaceri trebuie declarate și plătite până la 25 iunie. 2025 este al patrulea an în care avem un termen temporar unic pentru definitivarea și plata impozitelor pe afaceri pentru anul anterior. Cele două obligații trebuie rezolvate de firme până la 25 iunie - pentru impozitul anual pe profit și pentru impozitul micro pe trimestrul 4.» Dosarul prețurilor de transfer trebuie să fie gata tot la 25 iunie. Dosarul prețurilor de transfer trebuie întocmit, în anul 2025, de către marii contribuabili, tot până la data de 25 iunie, conform legislației în vigoare. Practic, este un nou an în care companiile au mai mult timp la dispoziție pentru a pregăti dosarul, față de anii în care acesta trebuia să fie gata la 25 martie.
26 iunie
» Aflăm cine primește bonificația de 3%. Plătitorii de impozit pe profit și plătitorii de impozit micro beneficiază de o bonificație de 3% din impozitele anului 2024. Totuși, firmele trebuie să aștepte până după data de 25 iunie ca să vadă dacă primesc sau nu bonificația.28 iunie
» Noi cerințe de accesibilitate pentru produsele și serviciile destinate persoanelor cu dizabilități. Pentru ca anumite produse și servicii să fie cât mai accesibile pentru persoanele cu dizabilități și pentru o mai bună funcționare a pieței interne, noi cerințe sunt introduse, din 28 iunie 2025, în legătură cu acestea.30 iunie
» Primul termen la plata taxei pe stâlp. Contribuabilii au calculat și declarat impozitul pe construcțiile speciale până la data de 26 mai. Acesta se plătește în două rate egale - până la data de 30 iunie și până la data de 31 octombrie. Plata integrală până la data de 25 mai a asigurat o bonificație de 10%.» Prima depunere a noii declarații fiscale 397 (ridesharing). Concret, noua declarație informativă este depusă lunar online de către operatorii platformelor digitale, adică firmele care dețin aplicațiile de ridesharing (în cazul nerezidenților, filialele din România se ocupă de obligație). Formularul este depus până în ultima zi calendaristică a lunii următoare celei pentru care se face raportarea. Raportările încep în iunie (cu situația pe luna mai).
» Măsuri care își încetează aplicabilitatea: limitarea adaosurilor comerciale la mai multe produse agricole și alimentare, plafonarea prețului polițelor RCA și, parțial, schema de reducere a facturilor de energie (partea cu energia electrică) se aplică numai până la 30 iunie (dacă nu cumva se răzgândesc autoritățile).
» Termenul-limită pentru vânzarea produselor aflate în ambalaje fără sigla SGR. Legislația referitoare la Sistemul de Garanție-Returnare a fost modificată anul trecut pentru permiterea comercializării stocurilor de produse în ambalaje nonSGR și în prima parte din 2025.
Notă: Această sinteză este scrisă și publicată de obicei în preajma începutului de lună. Sunt șanse mari ca ulterior publicării să apară schimbări la chestiunile incluse în sinteză (de exemplu, amânări de termene sau prelungiri de perioade) sau să apară chestiuni care nu erau prevăzute de redacție la începutul lunii (de exemplu, prevederi stabilite prin legi sau ordonanțe noi).