ACTUALIZARE (21.07.2025): Potrivit unor declarații recente ale Dianei Buzoianu, ministrul mediului, Rabla pentru persoanele fizice va fi lansat după ce va fi anunțat pachetul doi de măsuri bugetare, dar nu mai târziu de 1 septembrie, iar voucherele pentru mașinile electrice vor avea o valoarea mai mică decât cea stabilită în primăvară.
__________
"MMAP anunță continuarea Programului Rabla pentru persoanele fizice, cu o alocare de 200 de milioane de lei pentru anul 2025", potrivit unui comunicat de azi al instituției.
În plus, ministerul transmite că, în contextul restricțiilor bugetare, această decizie reprezintă un efort semnificativ de susținere a tranziției către o mobilitate mai curată și de sprijin pentru industria auto românească. Astfel:
- programul va fi relansat în perioada următoare, iar ghidul de finanțare va fi actualizat;
- voucherele de 37.000 de lei vor avea valori reduse față de anii anteriori;
- prioritatea MMAP este ca programul să se desfășoare într-un cadru echitabil și eficient din punct de vedere al impactului asupra mediului.
Pentru a pregăti lansarea sesiunii destinate persoanelor fizice, AFM a pus la dispoziția celor interesați o cerere-demo, pe care se poate exersa “procesul de înscriere în aplicația informatică dedicată programului, în vederea familiarizării cu formatul cererii de finanțare și a înțelegerii informațiilor solicitate”.
Suplimentar, AFM a publicat recent și un clip video informativ pentru sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului Rabla Auto 2025.
În perioada 2025-2030, programul Rabla, ce permite celor interesați să-și cumpere mașini noi cu sprijin financiar de la stat, are un ghid unic, respectiv nu mai are câte un ghid pentru fiecare dintre cele două componente - Rabla Clasic și Rabla Plus - așa cum a fost până de curând.
Ghidul programului Rabla, cuprins în Ordinul Ministerului Mediului 1.231/2025, stabilește că, din acest an, persoanele fizice se vor înscrie direct în aplicația informatică dedicată. Acesta este și motivul pentru care AFM a publicat cererea-demo destinată persoanelor fizice și clipul informativ.
O altă noutate adusă de noul ghid al programului Rabla este interdicția de a finanța achiziția de autovehicule cu motoare diesel și interdicția de înstrăinare a celor cumpărate cu bani de la stat timp de un an și jumătate.
Totodată, același ghid stabilește condițiile pe care trebuie să îndeplinească persoanele fizice pentru cumpărarea unei mașini noi.
În mai toate cazurile, sprijinul de la stat pentru cumpărarea unei mașini noi se poate obține în schimbul casării unei mașini vechi. Ghidul programul Rabla stabilește atât caracteristicile mașinilor ce vor putea fi casate de persoanele fizice, cât și caracteristicile mașinilor ce vor putea fi cumpărate, după deschiderea sesiunii de înscriere a persoanelor fizice, prin programul Rabla.
Totuși, solicitanții persoane fizice nu trebuie să caseze propria mașină veche, ci pot apela la o altă persoană, care să le pună la dispoziție tichetul obținut în urma casării unei mașini vechi.
Cei ce își iau mașină nouă prin programul Rabla trebuie să respecte o serie de obligații în perioada de monitorizare, iar dacă n-o fac, ar putea fi nevoiți să returneze banii primiți.
Pe de altă parte, și moștenitorii unui beneficiar al sprijinului financiar pentru cumpărarea de mașini noi au o obligație, după moartea acestuia, astfel încât să nu fie riște returnarea banilor primiți de la stat.
În fine, pe lângă firme/ PFA-uri sau persoane fizice, se pot înscrie în programul Rabla atât primăriile, cât și instituțiile publice.
Comentarii articol (8)