În aceeași zonă, Codul rutier reglementează primirea de către Poliția Română de la administratorii drumurilor publice de interes judeţean și local, automat, prin intermediul unor sisteme de comunicaţii securizate, de semnalări și date de monitorizare a traficului aferente acestora care privesc posibila:
- încălcare a normelor de circulaţie pe drumurile publice;
- prezenţă în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară.
De aceea, în completarea legislației primare, MAI vine acum cu Ordinul 99/2025, care se aplică deja, și introduce o procedură privind semnalarea abaterilor rutiere constatate cu ajutorul camerelor de supraveghere a traficului.
În primul rând, în noul ordin se definesc mai mulți termeni, printre care și:
- semnalări și date de monitorizare a traficului aferente acestora - informații privind posibila încălcare a cel puțin uneia dintre normele de circulație pe drumurile publice ori posibila prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară;
- platformă software a Poliției Române - sistem informatic, parte integrantă a platformei „Hub de servicii la nivelul MAI”, destinat prelucrării semnalărilor transmise de sistemele automate de detectare;
- administratorul drumului public - entitate care gestionează, potrivit OUG nr. 43/1997 privind regimul drumurilor și conform competențelor ce îi revin, drumurile de interes județean și local, dotate cu mijloace tehnice pentru monitorizarea traficului rutier;
- mijloace tehnice pentru monitorizarea traficului rutier - orice echipament sau ansamblu de echipamente instalate pe drumurile publice de interes județean și local care permite colectarea imaginilor, a sunetului, a informațiilor privind viteza de deplasare a unui vehicul, recunoașterea numărului de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, ori a altor informații relevante monitorizării.
La art. 4 alin. (1), ordinul stabilește că semnalările legate de încălcarea normelor de circulație pe drumurile publice, transmise către platforma software, trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:
- a) data, ora și locația exactă a semnalării sau a coordonatelor GPS, după caz;
- b) elementele de identificare ale mijlocului tehnic care a generat semnalarea;
- c) vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori de înregistrare al acestuia, după caz;
- d) viteza de deplasare măsurată cu mijloace tehnice pentru monitorizarea traficului rutier omologate și verificate metrologic, informații privind respectarea cerințelor de omologare și verificare metrologică, precum și viteza maximă admisă pe sectorul de drum, respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, în cazul semnalărilor privind depășirea limitei maxime admise de viteză;
- e) extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde semnalarea;
- f) semnalizarea rutieră a sectorului de drum public de interes județean și local, după caz, relevantă pentru încadrarea juridică a posibilei încălcări a normelor de circulație pe drumurile publice.
Datele de monitorizare colectate se utilizează exclusiv pentru dovedirea unei posibile încălcări a normelor de circulație pe drumurile publice sau a prezenței în trafic a unor vehicule supuse confiscării și vor trebui prelucrate ținând cont de prevederile GDPR (Regulamentul UE 2016/679).
Semnalările primite de la administratorii drumurilor publice, dar și datele de monitorizare a traficului rutier aflate în legătură cu acestea vor trebui stocate timp de un an. Datele cu caracter personal asociate sesizării se anonimizează la momentul distrugerii înregistrărilor.
Comentarii articol (0)