Așadar, pentru prima jumătate a anului 2025, termenele finale ale raportărilor SAF-T pentru micile firme care au beneficiat de perioada de grație sunt:
- cei cu obligația lunară: 31 iulie 2025 este termenul pentru raportările aferente lunilor din intervalul ianuarie - iunie;
- cei cu obligația trimestrială: 30 iunie 2025 este termenul pentru raportarea aferentă primului trimestru al anului, iar 31 iulie 2025 este termenul pentru raportarea aferentă celui de-al doilea trimestru al anului.
Contextul în care a fost necesară o clarificare de la ANAF
De la 1 ianuarie 2025, micii contribuabili au căpătat obligația de a transmite, lunar sau trimestrial, declarația 406 cu fișierul SAF-T. Dar aceștia beneficiază, la fel cum au beneficiat și contribuabilii mari și mijlocii, de o perioadă de grație. În perioada 2022-2023, regulile raportării SAF-T din Ordinul ANAF 1.783/2021 păreau să fie clare. Specialiștii indicau constant un termen unic pentru toate declarațiile aferente perioadei ianuarie - iunie - data de 31 iulie a anului în care intervine obligația de depunere a formularului 406.
Din 2024, în schimb, au început să apară păreri divergente cu privire la termenul pentru perioada de grație ce vizează contribuabilii mici cu obligația trimestrială de transmitere a fișierului SAF-T. Atât în comunicările specialiștilor, cât și în comunicările autorităților fiscale au apărut două termene diferite pentru raportarea pe trimestrul 1 - 30 iunie 2025 și 31 iulie 2025.
Iar în prima parte din 2025 au apărut controverse în practică inclusiv cu privire la termenul pentru perioada de grație ce vizează contribuabilii mici cu obligația lunară de transmitere a fișierului SAF-T - adică pentru lunile din intervalul ianuarie - iunie. Mai precis, se vehicula atât informația că termenul este 31 iulie 2025 pentru toate lunile din intervalul ianuarie - iunie, cât și informația că termenul este 31 iulie 2025 doar pentru anumite declarații (cele pentru lunile ianuarie, martie și mai), pentru celelalte termenul fiind diferit (28 iulie pentru cea pe februarie, respectiv 30 iulie pentru cea pe aprilie).
În aceste condiții, avocatnet.ro a solicitat ANAF să emită un punct de vedere unitar cu privire la termenele corecte pentru depunerea declarațiilor aferente perioadei de grație pentru micii contribuabili, iar acesta a venit rapid, după doar câteva zile.
Potrivit Ordinului ANAF 1.783/2021, regulile perioadei de grație la SAF-T sunt următoarele:
1. Contribuabilii beneficiază de o perioadă de grație de:
- șase luni pentru prima raportare, cinci luni pentru a doua raportare, patru luni pentru a treia raportare, trei luni pentru a patra raportare, două luni pentru a cincea raportare - pentru contribuabilii care au obligația de transmitere lunară a fișierului SAF-T;
- trei luni pentru prima raportare - pentru contribuabilii care au obligația de transmitere trimestrială a fișierului SAF-T;
Lăsând deoparte chestiunea termenelor corecte, redacția noastră a îndemnat de ani de zile, cu ajutorul specialiștilor, la implementarea din timp a fișierului SAF-T. Având în vedere că în spatele implementării stă o muncă foarte complexă și cronofagă, contribuabilii n-ar trebui să o lase pe ultima sută de metri înainte de expirarea perioadei de probă, pentru a nu risca să aibă probleme mari în relația cu ANAF.
Situații similare cu controverse în practică au apărut în anii recenți, de exemplu, în contextul schimbării termenului de prescripție pentru anii fiscali 2015-2019 și în contextul termenului-limită pentru situațiile financiare anuale și raportările contabile anuale.