Echivalarea diplomelor de studii ale cetățenilor străini nu e obligatorie întotdeauna la depunerea documentației pentru avizele de muncă (echivalarea este derulată prin Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educației). Echivalarea este obligatorie la dosar doar pentru angajații detașați și pentru cei înalt calificați.
- Locul de muncă înalt calificat este cel al unei persoane care, „în scopul exercitării unei activităţi salariate, reale şi efective, în beneficiul sau sub coordonarea altei persoane, este plătită pentru activitatea respectivă şi are calificările profesionale superioare necesare”. În acest context, este evidentă nevoia de a prezenta dovada că lucrătorul străin este ceea ce trebuie pentru ocuparea acelui loc de muncă înalt calificat atunci când solicităm avizul de angajare.
- Lucrătorul detaşat, conform OG nr. 25/2014 este „străinul calificat, detaşat temporar de la întreprinderea stabilită într-o ţară terţă, la care este şi rămâne angajat cu contract de muncă valabil, la un beneficiar al prestării de servicii care aparţine acelei întreprinderi sau aceluiaşi grup de întreprinderi cu întreprinderea de la care se face detaşarea ori cu care întreprinderea a încheiat un contract care presupune detaşarea unui angajat al acesteia pe teritoriul României” - la fel ca în cazul celor înalt calificați, legea subliniază importanța calificărilor lucrătorilor străini pe care-i aducem în România.
Pentru lucrătorii permanenți, de pildă, atestatul de studii echivalat nu este necesar la depunerea documentației pentru aviz. Angajatorul depune o declarație pe proprie răspundere prin care își asumă responsabilitatea privind îndeplinirea condițiilor de studii și calificare de către candidați.
Totuși, angajatorii trebuie să aibă în vedere că echivalarea ar trebui făcută ulterior - exact ca în cazul angajaților români, la dosarul de personal trebuie să se regăsească documentele de studiu necesare ocupării postului respectiv. De asemenea, este esențială corelarea nivelului de studii solicitat pentru funcție cu codurile COR .
Atenție! Diplomele din Republica Moldova nu necesită apostilare. Pentru alte state, pot fi necesare apostile sau supralegalizări, în funcție de tratatele internaționale aplicabile.
„Sfatul meu este ca imediat după angajare să faceți demersurile de echivalare a diplomelor de studii care v-au fost prezentate la întocmirea dosarelor pentru inspectoratele generale pentru imigrări, având în vedere faptul că în cadrul acelei documentații fiecare angajator dă o declarație că cetățeanul străin îndeplinește condițiile pentru angajare, studii, vechime, astfel cum au fost solicitate. Ulterior, dacă aveți verificări din partea inspectoratelor, puteți să aveți surpriza să vi se solicite atestatele de studii echivalate - asigurați-vă că le aveți la dosarul de personal al fiecărui cetățean non-UE”, a explicat Gabriela Pleșa - Consilier juridic, fondatoare, Global Mobility & Corporate Experts - în cadrul unui eveniment organizat de avocatnet.ro în luna mai pe tema angajării străinilor în România.
- Pentru cetățenii UE, chiar dacă au acces liber pe piața muncii, actele de studiu pot necesita supralegalizare sau apostilare în funcție de țara de proveniență (ex: Austria, Spania).
- Timpul necesar pentru echivalare și supralegalizare/apostilare poate fi foarte lung pentru unele țări (ex: 8 luni pentru Sri Lanka), iar acest lucru trebuie luat în considerare de angajatori.