Noua măsură propusă vine în continuarea Metodologiei pentru elaborarea și actualizarea calificărilor profesionale (despre care puteți afla detalii aici).
Metodologia pusă în transparență de minister privește structura, elaborarea, validarea și aprobarea standardelor de calificare, stabilind obiectivele și scopurile acestora, inclusiv tipurile de competențe (cheie, transversale și profesionale) pe care acestea le definesc, corelându-le cu clasificări internaționale. De asemenea, sunt stabilite rolurile și responsabilitățile Autorității Naționale pentru Calificări (ANC) și ale comisiilor de specialiști în acest proces.
Anexele propunerii exemplifică corelarea nivelurilor de calificare cu orele didactice și creditele transferabile și prezintă o structură detaliată a standardului de calificare, incluzând descrierea competențelor în termeni de rezultate ale învățării.
Trebuie spus că standardul de calificare este un document de referință care descrie activitățile și stabilește competențele necesare pentru o grupă de ocupații similare, definite conform clasificărilor naționale (COR) și internaționale (ISCO). Acesta servește ca bază pentru o pregătire comună și specifică modul în care rezultatele învățării sunt evaluate, validate și recunoscute pentru obținerea calificării.
Prin respectarea unui standard de calificare este susținută necesitatea realizării unei formări profesionale unitare indiferent de furnizor, aspect ce permite ca ocupațiile să fie practicate corespunzător pe piața muncii la nivel de sarcini sau activități și competențe comune.
Modificările propuse, dar și cele de anul trecut, amintite mai sus, vin ca urmare a faptului că, potrivit prevederilor legale, standardele ocupaționale trebuie revizuite la fiecare cinci ani, altfel se arhivează și nu mai pot fi folosite pentru cursuri de formare profesională. Anul acesta, 45 de standarde aprobate în 2015, precum cele pentru agent de turism, electrician sau coafor canin, trebuie actualizate urgent pentru a nu fi scoase din uz (detalii puteți citi în acest articol).
Fără punerea în aplicare a unor măsuri ca cele cuprinse în proiectul de ordin, sute de standarde ocupaționale ar putea fi arhivate, cum ar fi unele considerate deosebit de importante pe piața muncii, cum ar fi cel de asistent maternal profesionist, însoțitor de bord, copywriter (textier publicitate) sau expert evaluator de proprietăți imobiliare.
Într-o astfel de eventualitate, trebuie ținut cont de faptul că furnizorii de cursuri de formare nu mai pot susține cursuri pentru aceste ocupații.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de ordin trebuie semnat de ministru și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)