Vestea bună, conform DGPCI, este aceea că noul serviciu permite deja, în prezent (pentru început, persoanelor cu domiciliul sau sediul în Municipiul București), solicitarea online a efectuării formalităților de înmatriculare a vehiculelor - transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul și emiterea unui nou certificat de înmatriculare. Această posibilitate a apărut în legislație acum peste doi ani, în urma modificărilor operate de OUG 38/2023, autoritățile susținând ulterior că operaționalizarea va fi în 2024.
„Prin intermediul platformei dezvoltate și administrate la nivelul instituției noastre, persoanele fizice și juridice vor putea parcurge integral online procesul de transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul (înmatricularea pe numele noului proprietar a unui vehicul deja înmatriculat în România), prin încărcarea documentelor necesare și prin achitarea contravalorii certificatului de înmatriculare și, după caz, a plăcilor cu număr de înmatriculare.
Astfel, operațiunile se vor realiza fără a mai fi necesară deplasarea fizică la sediile serviciilor de permise și înmatriculări și ale organelor fiscale locale, asigurând transmiterea datelor necesare pentru înscrierea sau radierea din evidențele organului fiscal competent, ca urmare a efectuării operațiunilor de transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, radiere a unui vehicul și emitere a unui nou certificat de înmatriculare.
Totodată, la finalizarea operațiunii solicitate, certificatul de înmatriculare le va fi transmis titularilor prin intermediul serviciilor poștale, iar dovada înlocuitoare a acestuia le va fi transmisă prin e-mail. În această primă etapă a proiectului, plăcile cu număr de înmatriculare vor fi ridicate de la sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor”, scrie sursa citată.
Pe lângă aceste noi funcționalități, platforma digitală permite deja solicitarea online a radierii din circulație a unui vehicul, păstrarea combinației numărului de înmatriculare și emiterea unui duplicat al permisului de conducere. Mai mult, începând cu 15 iulie 2025, va fi posibilă și solicitarea online a unui duplicat al certificatului de înmatriculare.
Pentru a accesa aceste servicii, însă, instituția spune că este necesară crearea unui cont de utilizator în platforma sa online la oricare Serviciu Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.
DGPCI subliniază în comunicatul citat că digitalizarea va continua, a doua etapă a proiectului fiind deja în curs de dezvoltare. Aceasta va include posibilitatea încheierii actelor de înstrăinare a vehiculelor direct prin intermediul platformei, verificarea electronică a condițiilor fiscale pentru înstrăinare, precum și livrarea plăcilor cu număr de înmatriculare la orice adresă din România.
Serviciu online, dar cu componente offline
Beneficiul principal, conform DGPCI, este eliminarea necesității deplasării fizice la sediile serviciilor de permise și înmatriculări sau la cele ale organelor fiscale locale, platforma asigurând transmiterea automată a datelor necesare pentru evidențele fiscale. Însă trebuie spus că lucrurile nu stau chiar așa, fiind necesare cel puțin două astfel de contacte directe cu autoritatea, dintre care unul este necesar, ce-i drept, o singură dată.
Prima deplasare este necesară pentru crearea contului aferent accesării serviciului în platforma online a DGPCI - operațiune pentru care este obligatorie prezentarea în persoană la sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din localitatea de reședință. Ulterior, este necesară și o a doua deplasare, pentru a ridica în persoană plăcuțele de înmatriculare.
Acesta în condițiile în care, în momentul de față, cel puțin la București, poți rezolva formalitățile legate de înmatricularea unui vehicul cu un singur drum și trei ore de așteptare între momentul depunerii actelor și ridicarea plăcuțelor, dacă mergi în prima parte a zilei. Este adevărat, pentru documentele depuse în partea a doua a zilei, eliberarea se face a doua zi. În ceea ce privește timpii de așteptare pentru depunerile online, aceștia sunt similari - trei ore pentru depunerile făcute în prima parte a zilei și a doua zi pentru cele făcute în partea a doua a zilei. Numai că „numărătoarea” acestui interval începe de la momentul avizării solicitării făcute online.
O altă problemă (comună sistemelor informatice dezvoltate de divese autorități locale sau centrale) este aceea a incapacității de interconectare. Astfel, dacă ți-ai făcut un cont ROeID, platforma de identitate digitală pentru cetățenii români, care ar trebui să funcționeze ca o soluție de Single Sign-On (SSO), permițând utilizatorilor să acceseze diverse servicii guvernamentale online cu un singur set de credențiale, nu îl poți folosi pentru a te conecta la platforma DGPCI.
Mai mult, înmatricularea unui vehicul nou (care n-a mai avut anterior un proprietar în România) nu este posibilă prin intermediul platformei digitale nou lansate, procedurile aferente acestui tip de operațiuni fiind, cel puțin pentru moment, de tip exclusiv „clasic”: cu deplasare la ghișeu.
Comentarii articol (0)