O altă regulă aplicabilă în cazul inspecției fiscale constă în aceea că, în situația în care inspecţia fiscală se desfăşoară în spaţiile de lucru ale contribuabilului/plătitorului şi nu poate începe în termen de cel mult cinci zile lucrătoare de la data prevăzută în aviz, contribuabilul/plătitorul este înştiinţat, în scris, asupra noii date de începere a inspecţiei fiscale, iar în ipoteza în care inspecţia fiscală se desfăşoară la sediul organului de inspecţie fiscală, data începerii inspecţiei fiscale este data prevăzută în aviz. Dacă inspecţia fiscală nu poate începe la data prevăzută în aviz, cel târziu la data împlinirii acesteia, contribuabilul/plătitorul este înştiinţat, în scris, asupra noii date de începere a inspecţiei fiscale.
În ceea ce privește obligaţia de colaborare a contribuabilului/plătitorului cu organul de inspecție fiscală, important de menționat este faptul că, la momentul începerii inspecţiei fiscale, contribuabilul/plătitorul trebuie informat că poate numi persoane care să dea informaţii. Dacă informaţiile furnizate de contribuabil/plătitor sau de către persoana numită de acesta sunt insuficiente, atunci organul de inspecţie fiscală se poate adresa şi altor persoane pentru obţinerea de informaţii necesare realizării inspecţiei fiscale.
De asemenea, o altă regulă fiscală presupune faptul că contribuabilul/plătitorul are obligaţia să colaboreze la constatarea stărilor de fapt fiscale. Acesta este obligat să dea informaţii, să prezinte la locul de desfăşurare a inspecţiei fiscale toate documentele, precum şi orice alte date necesare clarificării situaţiilor de fapt relevante din punct de vedere fiscal. De comun acord cu organele de inspecţie fiscală, colaborarea contribuabilului/plătitorului la constatarea stărilor de fapt fiscale se poate realiza şi prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare la distanţă.
Dacă informațiile furnizate de contribuabil sunt insuficiente, organul de inspecție fiscală se poate adresa și altor persoane pentru obținerea datelor necesare realizării inspecției.
Pe toată durata exercitării inspecției fiscale, contribuabilul/plătitorul are dreptul de a beneficia de asistență de specialitate sau juridică.
O altă regulă aplicabilă în cazul inspecției fiscale constă în aceea că, la iniţiativa organului de inspecţie fiscală sau la solicitarea motivată a contribuabilului/plătitorului, inspecţia fiscală se poate desfăşura în spaţiile de lucru ale contribuabilului/plătitorului. Cererea contribuabilului/plătitorului se soluţionează în termen de maximum trei zile de la înregistrare. În cazul în care cererea nu este soluţionată în termenul de trei zile, aceasta se consideră acceptată tacit. Schimbarea locului de desfăşurare a inspecţiei fiscale se poate realiza şi pe parcursul inspecţiei fiscale.
Contribuabilul/plătitorul trebuie să pună la dispoziţie un spaţiu adecvat, precum şi logistica necesară desfăşurării inspecţiei fiscale. Dacă nu există sau nu poate fi pus la dispoziţie un spaţiu de lucru adecvat pentru derularea inspecţiei fiscale, atunci activitatea de inspecţie se desfăşoară la sediul organului fiscal sau în orice alt loc stabilit de comun acord cu contribuabilul/plătitorul.
Indiferent de locul unde se desfășoară aceasta, organul de inspecție fiscală are dreptul să inspecteze locurile în care se derulează activitatea sau unde se află bunurile impozabile, în prezența contribuabilului ori a unei persoane desemnate de acesta, administrând astfel proba cu cercetarea la fața locului.
Inspecția fiscală are loc, de regulă, în timpul programului de lucru al contribuabilului, însă, cu acordul scris al acestuia și cu aprobarea conducătorului organului de inspecție fiscală, se poate desfășura și în afara lui.
Durata efectuării inspecţiei fiscale este stabilită de organul de inspecţie fiscală, în funcţie de obiectivele inspecţiei, şi nu poate fi mai mare de:
- 180 de zile pentru contribuabilii mari, precum şi pentru contribuabilii/plătitorii care au sedii secundare, indiferent de mărime;
- 90 de zile pentru contribuabilii mijlocii;
- 45 de zile pentru ceilalţi contribuabili.
Totodată, în ipoteza în care inspecţia fiscală a început şi intervine încetarea persoanei juridice sau decesului persoanei fizice ca subiecte de drept fiscal, inspecţia fiscală continuă cu succesorii persoanei respective, dacă aceştia există. În acest caz, creanţa fiscală se stabileşte pe numele succesorilor. În cazul în care nu există succesori inspecţia fiscală încetează.