- Sistemul de licență industrială unică, promis acum trei ani, ar fi trebuit să simplifice obținerea autorizațiilor prin depunerea unui singur set de documente la un ghișeu unic electronic.
- Deși înființarea Oficiului pentru Licență Industrială (OLI) era programată pentru februarie 2023, acesta a fost creat abia în decembrie 2023, cu o conducere numită în aprilie 2024.
- La un an de la numirea conducerii OLI, s-a publicat doar un ordin care stabilește instrucțiunile pentru avizarea procedurilor autorităților competente, fără ca platforma electronică să fie operațională.
- Autoritățile competente trebuie să transmită procedurile documentate către OLI până la jumătatea lui august, termen destul de nerealist.
Înființarea unui ghişeu unic pentru licenţe/autorizaţii/certificări a fost asumată de România prin PNRR. În toamna lui 2022, Guvernul aproba de urgență o ordonanță privind licența industrială unică, punând astfel bazele unui sistem care să permită integrarea licenţelor şi a actelor administrative cu caracter similar existente într-o singură procedură simplificată, electronică, cu scopul principal de a stimula mediul de afaceri şi de a simplifica procedurile şi termenele existente în administraţia publică.
Sistemul de licențiere unică se bazează pe ideea de cerere-unică: în loc să facă demersuri în mai multe locuri, la mai multe autorități / instituții, o singură cerere ar urma să fie depusă de solicitant și un singur rând de documente, cu promisiunea soluționării cererii în cel mult 180 de zile. Din 2025, sistemul ar fi putut fi folosit, în teorie, inclusiv în privința avizelor și autorizațiilor de mediu, precum și în cazul autorizațiilor de construire.
OUG nr. 140/2022 promitea înființarea punctului de contact unic electronic pentru licență industrială (PCUEL) până la cel târziu la finele lui 2024 - până atunci însă trebuia să apară OLI.
Înființarea OLI s-a făcut cu întârziere, abia în decembrie 2023, deși termenul asumat de Guvern fusese februarie 2023.
În aprilie 2024 erau numiți președintele și vicepreședintele acestui nou oficiu, iar Europa Liberă arăta atunci că pe niciunul dintre aceștia nu-i recomandă nimic în funcțiile respective, dar că au în comun o experiență la Spații Verzi Craiova.
Inițial, pentru OLI se aprobase o schemă de personal de maximum 97 de posturi, dar Guvernul a intervenit primăvara aceasta pentru reducerea schemei la maximum 82 (fără să luăm în calcul demnitarii și oamenii din cabinetele lor). La acest moment, conform site-ului OLI, sunt încă în derulare concursuri de ocupare a unor posturi.
În decembrie 2023, Guvernul și-a dat seama că era necesară completarea ordonanței adoptate cu un an în urmă (și deja aprobate prin lege la acel moment) astfel încât să i se ofere OLI în mod clar posibilitatea de a prelua personal cu atribuţii în domeniu de la autorităţile competente în acordarea licenţelor, autorizaţiilor, acordurilor etc. Și pentru asta, desigur, era necesară o procedură de preluare, stabilită printr-un HG ce trebuia dat până la finele lui ianuarie 2024.
La acest moment, PCUEL nu există. Simplificarea și digitalizarea promisă prin OUG 140/2022 se lasă, așa cum era previzibil, mult așteptată. De pe site-ul OLI nu ne putem face o idee cu privire la activitatea curentă a Oficiului pentru că e relativ „pustiu” și pe alocuri prost configurat.
Un singur lucru e cert: într-un an de la numirea conducerii Oficiului, avem în Monitorul Oficial, recent apărut, un ordin al președintelui OLI - Ordinul nr. 178/2025 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind avizarea procedurilor autorităţilor competente pentru eliberarea acordurilor necesare obţinerii licenţei industriale unice.
Practic, ordinul recent oficializat mai pune o cărămidă pentru operaționalizarea sistemului de licență industrială unică. E neclar însă de ce a durat un an pentru ca acest ordin să fie publicat, din moment ce Guvernul stabilise, în 2022, că OLI va fi sprijinit inclusiv de un grup interministerial pentru a pune bazele sistemului de licență unică.
Integrat în e-guvernare, PCUEL va permite partajarea datelor între autoritățile competente - interconectarea și comunicarea facilă, digitalizată între instituții și OLI sunt condițiile sine qua non ale sistemului de la baza acestui ghișeu unic. Practic, licența industrială unică va fi emisă pe baza actelor administrative necesare activității pentru care s-a cerut licența (acorduri, autorizații, permise etc.). Pentru ca acest lucru să se întâmple în practică e necesar, în termeni simpli, un cadru de lucru special.
Fiecare autoritate competentă acum pentru avizare va trebui să stabilească o procedură clar documentată, care să conțină cu cel puțin următoarele informații: codurile CAEN și activitățile industriale vizate, documentele necesare și modalitățile de depunere (inclusiv electronic), termenele de analiză și eliberare a acordului, posibilitatea aprobării tacite, taxele aplicabile și modalitățile de plată, dar și condițiile de prelungire, retragere sau suspendare a Acordului.
Autoritățile competente vor trebui, în următoarea perioadă, să permită depunerea documentelor exclusiv electronic prin PCUEL sau platforme integrate, să urmărească reducerea numărului de documente prin verificarea automată a informațiilor deja existente în registre electronice publice, să identifice activităților industriale cu risc scăzut pentru care este posibilă aprobarea tacită a acordului, dar și să urmprească extinderea perioadei de valabilitate a acordurilor, în funcție de gradul de risc asociat activităților industriale respective.
Autoritățile competente vor trebuie să transmită procedurile documentate către OLI în termen de 30 de zile de la publicarea instrucțiunilor pentru avizare - adică până la jumătatea lui august. Nu e greu de apreciat însă că termenul este destul de nerealist.