avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Activitate Visco

Activitate Visco

Va multumesc, domnilor Adutescu si Mihai Grigore. Asta ma ajuta enorm. Intradevar am vorbit cu juristul bancii si mi-a spus ca banca (adica in cazul acesta, dansul:(), nu are pretentia sa fie stipulat in suplimentul la certificatul de mostenitor, decat numarul contului, nu si sumele care se afla pe el. Mai ramane de vazut daca voi gasi un notar dispus sa-mi elibereze un supliment, fara sa stie ce valoare au sumele din cont.
Răspuns la discuția Probleme cu banca.
Multumesc ca ati inteles f corect situatia. Am apreciat f mult faptul ca dl. avocat Cermak a avut amabilitatea sa-mi raspunda, dar nu a facut decat sa-mi demonstreze cat de usor te poate face gandirea complicata a unui jurist, sa te invarti in cerc. As fi putut sa-i raspund simplu la fiecare punct expus, dar nu voiam sa intru in polemica cu un om bineintentionat, care a incercat sa ma ajute.
In acelasi timp, am inteles si cum se poate pune problema dpdv juridic si asta ma ajutat intr-un fel. Stiu ca am gresit, cand am omis sa deschid un cont nou pe numele meu si al mamei mele, dar ca i-as fi putut returna un imprumut tatalui meu, la trei ani dupa decesul sau, bani care sa-i revina de drept pe lumea cealalta sau ar urma sa ne revina mie si mamei mele ca unici mostenitori...=D>
Răspuns la discuția Probleme cu banca.
Va multumesc mult pt raspunsul dvs. Daca o sa am noroc, poate mai primesc si alte puncte de vedere.:">
Tocmai ca solutia data acolo de dvs nu a functionat, functionarii bancii ramanand la fel de obtuzi, iar eu am nevoie de sugestii despre cai de rezolvare viabile in situatia data. Desi am venit cu clarificari, nu am mai primit nici un fel de raspuns de mult timp. De aceia am deschis un topic nou, vazand ca altii primesc zeci de raspunsuri la problemele lor, am sperat ca poate ma ajuta si pe mine cineva sa-mi rezolv problema .
Dupa decesul tatalui meu, am solicitat la notar deschiderea masei succesorale, in urma careia sa emis un certificat de mostenitor din care reiese ca eu si mama mea suntem unici mostenitori. In certificat, au fost trecute cotele din apartament care fac obiectul mostenirii si "alte bunuri mobile fara valoare economica". Mai exista un cont de banca avand pe tatal meu titular iar eu si mama mea imputerniciti, pe care nu l-am inclus in certificat, doarece la data respectiva era liber de lichiditati dar in care am inceput sa depun economii dupa aprox. 3 ani. Acum cand vreau sa extrag bani din cont, banca refuza sa-mi elibereze lichiditati, pe motiv ca in momentul decesului titularului, Imputernicitii isi pierd mandatul, si ma trimit la notar sa fac o suplimentare la succesiune in care sa fie stipulat si acest cont, desi exista in baza lor de date faptul ca toate sumele au fost depuse ulterior decesului titularului. Intrebarea mea este daca pot face la notar o suplimentare la certificatul de mostenitor in care sa fie trecut acest cont, fara specificarea sumelor, pt ca nu ar fi corect sa platesc taxe procentuale pt banii care-mi apartin exclusiv.
Răspuns la discuția Probleme cu banca.
Desi am facut dovada ca sunt succesor al tatalui meu cu certificatul de mostenitor si am declarat ca banii sunt depusi de subsemnatul, dupa data decesului sau, dovada existand in baza de date a bancii si avand si eu cateva chitante doveditoare, juristul unitatii imi spune ca trebuie sa merg la notar si sa fac o suplimentare la acest certificat, in care sa fie stipulata expres si suma de bani, existenta in cont. Evidenta este usor de vazut, chiar si de catre un copil , dar juristul unitatii, nu o recunoaste. Persoana sa este cea care impiedica eliberarea banilor, cautand temeiul legal in directie gresita.
Poate cineva sa-mi indice, care ar fi caile de atac cele mai eficiente, pt o rezolvare cat mai rapida a situatiei? Solutia cu notarul nu-mi convine, pt ca banii pt plata comisionului ar fi echivalenta cu. dobanda pe doi ani.
Răspuns la discuția Probleme cu banca.
Dovada exista in baza de date a bancii, iar in certificatul de mostenitor aparem eu si mama mea, ca unici mostenitori, fara renuntatori sau straini de succesiune, conf art 700 C.civ.
Sper sa fie suficient. Daca nu va fi, voi reveni cu detalii.
Va multumesc.
Am folosit pt depozit de economii la banca, un cont deschis mai vechi, al carui titular era tatal meu, iar eu si mama mea, imputerniciti. Tatal meu a decedat, iar sumele existente in cont, sunt depuse dupa data decesului sau. Deoarece nu am operat modificari in cont o perioada mai lunga, el sa transformat in ceva ce bancile numesc "dormant". Acum cand vreau sa retrag sume din cont, banca nu imi permite ca imputernicit, spundu-mi ca trebuie sa fac succesiune dupa tatal meu. Eu si mama mea, am facut succesiune pt apartament dupa decesul tatalui meu, ca unici mostenitori, dar acum nu mi se pare corect sa mai platim sume la notar, pt a putea dispune de bani care ne apartin exclusiv si care nu fac obiectul unei mosteniri. Ne poate ajuta cineva cu niste sugestii?:sorry:
Sincer, la vremea aceia, batrana a vrut doar sa-mi lase mie acea camera de 10.5 mp si a gasit de cuviinta ca un contract de vanzare cumparare, ar consfinti cel mai sigur, vointa ei. Partea cu clauza de intretinere a fost initiativa notarului, pe care eu am acceptat-o, nebanuind la vremea respectiva ce implicatii poate avea. Eu am ajutat-o cat am putut dar intre timp, batranetea, bolile si neputinta au avansat, iar matusa sa "agatat" cu disperare de singura resursa potentiala pe care o are. Pt ca este aproape oarba, acum "intretinere" inseamna spalat, facut cumparaturi, facut mancare si multe altele care nu se pot spune aici si pe care eu nu am cum sa le rezolv, avand serviciu si propria mea familie de intretinut. Deoarece, cei din familia coproprietara a apartamentului, sunt de acord sa-i acopere nevoile in schimbul acelei camere, deci neexistand din acest punct de vedere nici un litigiu pt ca si eu si batrana suntem de acord, trebuie sa gasesc o formula simpla si sigura prin care sa rezolv aceasta situatie.
Credeti ca se poate?
Mai este ceva care-mi ridica semne de intrebare: in cei aproape doisprezece ani de cand am incheiat contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cu matusa, eu am ajutat-o cumparandu-i cu banii mei alimente si medicamente, transportand-o la si de la spital, policlinica, etc. atunci cand a avut nevoie.
In contract, lucrurile sunt stipulate cam asa: "Pretul vanzarii este de ...... lei, din care eu vanzatorul am primit in intregime de la cumparator, astazi data autentificarii, suma de ...... lei, restul de ...... lei reprezentand obligatia de intretinere constand in procurarea de alimente, de medicamente conform retetelor medicale, ajutor medical prin asistenta de specialitate in caz de nevoie, ingrijire acordata personal sau prin persoana angajata, indeplinirea datinilor crestinesti dupa deces, evaluata la ...... lei lunar, in vederea taxarii."
Intrebarile mele sunt:
1. Exista posibilitatea ca familia care preia contractul de vanzare cumparare, impreuna cu clauzele de intretinere si indeplinire a datinilor crestinesti dupa deces, sa considere ca la un moment dat sa atins concurenta valorilor stipulate in contract si astfel sa nu mai doreasca sa continue ajutorul financiar sau chiar sa considere obligatia de intretinere incheiata?
2. Credeti ca ar fi o formula potrivita ca proprietatea sa ramana a mea, urmand ca transmiterea proprietatii catre cei care-si asuma in continuare obligatiile de intretinere, sa se faca la data decesului batranei, aceasta beneficiand de uzufructul viager?