avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Activitate lt

Activitate lt

Conform legii, as putea iesi la pensie la limita de varsta in septembrie 2027. Tot conform legii, anticipat as fi putut iesi anticipat la pensie in septembrie 2022, daca as fi avut 33 ani si 11 luni contributii platite. As putea cumpara vechimea lipsa (aproximativ 11 luni) pentru o perioada din ultimii 6 ani in care nu am contribuit la sistemul de asigurari sociale? Și mai am o întrebare legată de tabelul din art.51 din Legea 360/2023. La pensia anticipată se ia în calcul reducerea din tabel?
Discuție Diurna externa
Bună ziua. Se poate acorda o jumătate de diurnă pentru o deplasare externă de doar 4 ore (perioada dintre ora de ieșire și de intrare în țară)?
Mulțumesc. Am întrebat din nou și mi s-a menționat că în Normele de aplicare este stabilit modul de calcul al perioadei de cotizare (art.19.1.4). Se pare că, având normă redusă, chiar dacă am lucrat în ultimele 12 luni încontinuu, nu avem drept de ajutor de șomaj,
De la AJOFM mi s-a spus ca trebuie sa fie cotizate 12 luni cu norma intreaga in ultimele 24luni, iar eu nu am gasit in lege referire la faptul ca trebuie sa fie norma intreaga.
Data încetării CIM va fi 31.01.2021.
Bună ziua,

O persoană care are a fost angajată în luna noiembrie 2019 cu normă întreagă de 8 ore/zi (înainte de noiembrie era neîncadrată muncă de mai mulți ani), care a fost modificată prin act adițional în luna aprilie 2020 la 3 ore/zi, poate beneficia de indemnizație de șomaj? Firma la care lucrează momentan, din motive economice, își reduce activitatea.
Multumesc.
Multumesc.
Buna ziua,

As dori sa stiu daca si de unde se poate cere contractul de vanzare cumparare al unei case, pentru a vedea care sunt partile care au fost prezente la tranzactie? In extrasul CF este mentionat doar numarul contractului si data tranzactiei, numele notarului nefiind mentionat.
Este vorba de o tranzactie in familie, in urma careia casa parintilor ajunge in proprietatea doar a unuia dintre cei 2 copii (majori).

Multumesc.
Discuție OUG 190/2000
Buna ziua,

Am o intrebare legata de confectionarea bijuteriilor handmade din argint. Daca achizitionez parti componente din argint de la producatori sau comercianti (inele, inchizatori, tortite, ace, etc.) acestea trebuie sa fie marcate, conform OUG 190/2000? Daca eu asamblez mai departe aceste parti componente si confectionez o bijuterie handmade pe care intentionez sa o comercializez, mi se aplica si mie OUG 190/2000?

Multumesc anticipat.