avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Activitate ddd1dorin

Activitate ddd1dorin

Suma pretinsa/neachitata este de cca 70.000 lei, cumulat din cele 2 facturi.
Deci eu ii fac Somatia cu termen de 15 zile. Astept sa treaca termenul. Va rog, mai spuneti-mi, la suma asta, este necesara medierea?
Multumesc mult de tot!
Am 2 facturi neachitate de un beneficiar: una este din 10.03.2009, iar cealalta din 02.04. 2009.
In perioada 2.02.2012 si pana in prezent am fost in proces cu beneficiarul. Actiunea a fost facuta de mine pentru cererea insolventei. A fost respinsa, caci a demosntrat ca poate plati, nu e in insolventa . Nu am facut nici un alt demers in scris cu el pentru recuperarea sumelor, numai nenumarate convorbiri telefonice si personale, pe care insa nu am cum sa le dovedesc.
Intrebarea mea este: pot acum sa incep demersurile prealabile unui alt proces, adica sa ii trimit acum somatie de plata? Se considera intrerupt termenul de prescriptie de 3 ani, cu peroiada cat a durat procesul? Instanta a apreciat ca situatia se rezolva "pe alte cai legale decat procedura falimentului" (desi a admis in 2011 aceeasi procedura a falimentului, ceruta de alt creditor, tot cu alelasi beneficiar)
Deci : SUNT IN TERMEN pentru a proceda la Somatie de plata?
A, si va mai rog : daca trimit somatia si el NU o ridica, nu semneaza de primire, se considera valabila pentru instanta recipisa de la posta? Pot face astfel dovada ca l-am instiintat? Caci el nu mai primeste nici un fel de corespondenta la sediu, avut cca 10 procese pana acum...
Multumesc mult !
Nu am facut pana acum nici o somatie de plata, nici o notificare, nimic. Doar m-a dus cu presul sa-l mai las, ca e criza, ca o sa-mi dea banii, ca si altora le e daot, dar le-a mai dat cate ceva...etc... Nu vroiam sa ma pun rau cu el, ca e dezvoltator mare, are blocuri, are bani, are relatii... Deci, daca NU am facut nimic pana acum, fac aceasta SOMATIE de plata catre el? Trimit recomandata postala? Va rog sa ma credeti ca nu mai am nici un ban, am platit avocat, am platit cautiune la Tribunal, plateam contabila lunar... asa este: ma pricep la meseria mea si lasam altora meseria lor, pe care o plateam. Nu am inteles nici eu de ce a facut direct actiunea de cerere de insolventa, ca eu ziceam sa facem intai actiune in instanta de plata a datoriei (cum s-o chema...). Am inteles bine? fac somatia, ca etapa premergatoare actiunii in instanta cu facturile. Multumesc.
Sunt mica firma de constructii. Am prestat lucrari de cca. 66.000 lei in anul 2008 si 2009. Am facut 2 facturi pe aceasta suma, unui beneficiar, in 10 martie 2009. Beneficiarul a platit (partial) suma de 20.000 lei din prima factura. In 2 februarie 2012, cu 35 zila inainte de implinirea a 3 ani de la data emiterii facturilor, am intentat actiune in instanta. Avocata a facut "Cerere de declarare a insolventei" beneficiarului. Nu comentez, caci nu ma pricep. Pe 5 dec. 2013 a fost ultima sedinta, prin care am pierdut, adica s-a "respins cererea ca nefondata". Beneficiarul nu e in insolventa, nu i s-a declarat insolventa, dar banii nu i-am recuperat. Am platit si TVA la sumele neincasate.
1. Ce mai pot face ca sa-mi recuperez valoarea muncii mele si a lucratorilor mei? Ce cale legala mai am? Ma mai incadrez in termenul care a curs de la emiterea facturilor mele (scazand perioada judecatii)?
2. Ce pot face, cum anume sa fac, sa recuperez macar valoarea TVA platit la sumele neincasate?
Multumesc.
Conform Legii 95/2006, art 213, pensionarii cu pensii mai mari de 740 lei, datoreaza contributie... etc.
Intrebarea mea este: acest plafon de 740 lei, care 'dateaza' din 2006, nu se mai majoreaza? Acest plafon nu este cumva in legatura cu salariul minim, de exemplu, care s-a majorat intre timp, deci ar trebui corelate aceste date? Ar fi in favoarea pensionarilor. Statul nu are nici un interes sa mareasca acest plafon, dar condtiile financiare (puterea de cumparare) au scazut drastic fata de 2006.
Deci, exista aceasta prevedere legata strict numai de SUMA de 740 lei? Nu este corelata, in legislatie, cu nici o alta notiune, care se modifica in timp? Ramane acest plafon batut in cuie pe veci?
Eu am depus ieri, cu cineva din familie, pe 18.04.2012, la Tribunalul Bucuresti (noul sediu), S. Contencios, mi-a primit actiunea si mi-a dat termen 30.04.....2013!! Cum poti sa dai asemenea termene unor oameni in varsta de 78 de ani?! Si Casa de Pensii va face recurs... si tot asa...se lungeste recuperarea.

Dle. avocat Munteanu, sa inteleg ca instanta o sa dea raspuns, peste 1 an, ca actiunea e TARDIV INTRODUSA? Lumea care e aratata la TV, incepand de pe 18.04, ca lesina si moare pe la cozi, o sa primeasca acelasi raspuns, ca nu au depus in TIMP UTIL? ca, totusi, tribunalul le primeste actiunile.

Au stiut si au depus de anul trecut toti militarii in rezerva, din tot felul de ministere si structuri, au tot felul de sindicate, am gasit pe net, SCMD, S. aviatorilor disponibilizati, etc, etc, .. au juristi buni si au facut actiuni comune...dar civilii n-au stiut nimic!
Nu ne ramane decat sa ne mobilizam si sa cerem, cumva, cum zicea Mircea Diaconu aseara, la Romania TV, ca, asa cum s-a "facut" de catre guvern, prin OG, sa se si "desfaca" tot prin Ooronanta de guvern. N-ar mai fi necesare actiuni in justitie. Ce parere aveti?
pt. tinnyturner:
"Deci restituirile vor avea valori diferite in functie de valoarea pensiei"

NU! RETINERILE (de CAS) vor avea valori diferite, in functie de valoarea pensiei, respectiv de valoarea ce DEPASESTE 740 lei. Sa dau un exemplu cunoscut: actualmente 944 pensie, 52 lei CAS (944*5.5%=51.92, rotunjit=52, retinerea calculata la TOATA valoarea pensiei), rest de plata (total drepturi) 892. AR FI TREBUIT, conform Curtii Const, ca CAS sa fie calculat numai la valoarea ce depasseste 740, adica 944-740=204 lei*5.5%=11.22lei. // 51.92-11.22= 40.70lei, retinut in plus, lunar (pierderea). Dar aceasta valoare corespunde la toata lumea cu pensii cuprinse intre 741 si 999( nu stiu peste, cum s-a calculat), deoarece procentul FIX de 5.5% s-a aplicat si s-a retinut eronat SI la suma FIXA de 740 lei, lunar, adica 740*5.5%=40.7 lei lunar. Inmultit cu nr. de luni, care acum sunt 16, rezulta la toata lumea aceeasi suma de returnat, 651.2 lei.

pt. carp mircea : rog coroborati pct 11 cu exemplul meu, pus mai sus. // 52 lei este valoarea TOTALA a CAS retinut, dar nu este pierderea suferita, pt ca oricum, ar fi TREBUIT sa platesc lunar 11 lei, si asa o sa platesc, dupa aplicarea Deciziilor.


avy33 : din cate am inteles, DA, trebuie data in judecata. Dar nu stiu cum fomulez temeiul legal.
ROG juristii sa ne lamureasca! Pentru Tribunal, pentru recuperere, ce temei legal punem? 544/2004, cu OUG nr.117/2010? dar s-a depasit termenul de 6 luni, sau, in mod exceptional, de 1 an de la producereea prejudiciului; se poata asa?
SAU punem cele 2 Decizii ale Curtii??? Ca, oricum, alpicandu-se Deciziile, Nu se va mai retine din toata pensia, dar se poate NICI sa nu recuperam sumele retinute...
Petitia online are modele pentru Casa de Pensii si pentru Tribunal, de catre cei care au facut inca de anul trecut demersuri in acest sens. Din pacate, acest subiect nu s-a mediatizat deloc, desi pensionarii civili sunt o categorie chiar napastuita, puterea de cumparare a scazut rau de tot!

[ link extern ]

Dar cine a postat modelele aici, zice ca la Tribunal se face plangerea, dupa primirea unui raspuns nefavorabil din parte Casei de pensii...ori, daca se mai asteapta un asemenea raspuns...trece timpul si se publica in MOf....

Va multumesc mult, tuturor, pentru raspunsuri. Chiar gasesc acest site si acest forum f. bune! Sigur, mie, care sunt 1 persoana la intretinere, cu un consum mediu de 10-12 lei lunar, mi se pare mult sa platesc 46 lei luna asta pentru cheltuieli pe suprafata- din care 20 lei pierderile de la apa rece. La fel cu apartamentele cu 5,6 si 7 persoane...Dar daca nu e incorect, e ok. Desi eu tot cred ca e vorba de o avarie, ceva...am avut subsolul inundat in vara, dar am inteles ca era infundata scurgerea. Desi cei care au venit cu vidanja au spus ca
Suntem as. propr. cu contor/ceas apa rece si apometre individuale. In vara a venit o factura foarte mare, dublu fata de consumul nostru obisnuit. Era oarecum o factura de reglare, cu o perioada mai mare a consumului. Oricum, s-au iscat discutii privind impartirea diferentei ce rezulta din citirea apometrelor individuale si total. Vad ca la lista de intretinere diferenta este pusa la rubrica cheltuielior pe "suprafata", adica la un apartament de 3 camere, indiferent ca sunt 1 persoana ( deci consum de apa rece pentru o persoana) sau 5-7 persoane (deci consum lunar sau mediu mult mai mare), este aceeasi suma. Este corect?