avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Activitate mardra

Activitate mardra

dragomir_alina a scris:

Buna ziua

Am incercat sa inteleg din mesajele scrise aici ceea ce ma intereseaza.
Totusi vreau sa ma lamuresc cum trebuie. Mama mea are o pensie de 880 ron si un apartament inchiriat. Are taxele si impozitele platite la zi peste tot, mai putin la CASS (cred ca zic bine institutia) pentru ca n-a stiut ca se da impozit pe chirie si aici. A aflat abia acum, cand a trebuit sa-si scoata o adeverinta pt un dosar ca sa ia un medicament, si a zis ca are restante din 2006 in valoare de 2800 ron:O. Nu a fost instiintata in niciun fel ca ar trebui sa plateasca si aici impozit, nu a primit nici o instiintare prin posta (stiam ca asa se procedeaza) si acum s-a trezit cu suma asta. A intrebat la astia de la CASS si normal ca astia vor banii. Din mesajele anterioare am inteles ca daca esti pensionar nu mai platesti taxe pe alte venituri sau n-am inteles bine?! As vrea o veste buna ca sa stiu de unde apuc problema s-o rezolv.


Si mama mea este in aceeasi situatie, dincolo de faptul ca nu am stiut ca trebuie platita contributia la CASS, nu inteleg care e baza de calcul a contributiei deoarece apar sume diferite pentru ani diferiti desi chiria a ramas neschimbata? E normal sa primeasca impunerea pentru ultimii trei ani, impunere care are inclusa penalitati mari? Nu ar fi trebuit sa fi fost informata anual despre aceasta obligatie, nu la trei ani dupa calculare si dupa abrogarea legii?
Răspuns la discuția Societate in faliment
Imi cer scuze, eram complet confuza!#-o Am vorbit cu lichidatorul, societatea nu mai are bunuri, care au mai fost au fost deja vandute, dar suma a fost insuficienta pentru a acoperi datoriile. Lichidatorul imi spune ca singurul risc care mai este e acela ca cei de la finante sa ceara citarea mea in instanta, adica imi pot cere sa raspund si sa acopar datoria pentru proasta administrare a societatii, dar acest lucru se intampla rar pentru ca e greu de demonstrat reaua credinta. Asadar nu imi ramane decat sa astept sa vad ce se intampla. Din experienta dvs ati auzit sa se intample frecvent asa ceva? In cazul in care se intampla asa ceva va fi vorba de un proces sau cum se desfasoara lucrurile? Datoriile sunt numai catre stat. Va multumesc!
Sunt administrator la o societate care a avut activitate in 2003/2004, la incetarea activitatii au ramas datorii neplatite catre stat motiv pentru care a fost numit un lichidator financiar catre care am platit in rate in jur de 10000 de lei, in urma cu cateva luni din cauza dificultatilor financiare am intrerupt platile. Acum am primit o hotarare privind inceperea procedurii simplificate a falimentului. Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri:
1. Detin 1/3 dintr/un apartament restul fiind al mamei mele credeti ca as putea avea probleme cu casa?
2 Daca vorbesc cu lichidatorul credeti ca ar fi de acord cu reluare platilor si daca da recursul il face tot el? Care ar fi procedura?
3 Detin 50 la suta din srl, credeti ca cealalta persoana ar putea avea de suferit tinand cont ca nu a participat nici intr/un fel la activitatea societatii? Nu as vrea sub nici o forma sa pateasca ceva pentru ca nu a fost implicata deloc doar la infiintare si atat.
4 Ce ma sfatuiti sa fac? Eu m/am gandit sa vorbesc cu lichidatorul si sa vad daca ar fi de acord cu reluarea platilor, oare ar fi bine?
Va multumesc!
Buna seara! Astazi am fost si la ANRSC cu jalba-n protap! Le-am trimis un mail ieri, dar mi-am spus ca e mai sigur sa am un numar de inregistrare in mana. Am lasat sesizarea, mi-a fost citita si, verbal, mi s-a dat dreptate, tot timpul am auzit : "Doamna, nu e bine deloc ce ne spuneti!" Au parut impresionati ca le-am dus si calculele firmei de repartitoare pe doua luni si au vazut negru pe alb ca nu vorbesc in vant! Ramane sa astept rezultatul controlului lor. Cica sunt un caz izolat! In general la ei apeleaza admistratori care "lupta" pentru drepturile locatarilor nu persoane fizice! M*ar interesa mai multe despre "expertiza tehnica" de care pomenea domnul Cioca: cine o face?; cui ma pot adresa; intra in atributiile unui organ al statului sau sunt persoane specializate pe care trebuie sa le platesc eu? Daca e asa cam cat ar putea costa? Va multumesc si sper sa revin cu vesti bune!
Am revenit! Aseara am incercat o ultima discutie cu d/na administrator, inainte de a face sesizarea catre primarie, in virtutea faptului ca suntem vecine pe aceeasi scara am incercat sa rezolv situatia amiabil! Nu si nu, de trei ori nu! Cica sa stiu eu ca aceasta hotarare: de a nu contribui cei cu centrale la plata partilor comune, a fost luata de adunarea generala a asociatiei de locatari! Cand a vazut ca n/am picat pe spate la auzul vestii si i/am replicat ca o asemenea adunare (sau adunatura? :)) nu poate lua hotarari impotriva legii, mi/a spus ca o fi zicand legea ce zice, dar ei nu/i convine! Prin urmare azi am fost la primarie, am facut sesizarea, am primit nr de ordine si astept raspunsul si sper solutionarea problemei. Pe alta parte am trimis o sesizare si catre ANRSC privind activitatea firmei de repartitoare, nu pricep cum firma a calculat defalcarea caldurii asa cum a vrut asociatia si nu asa cum cere legea, ca sa nu mai pomenesc si de celelalte nereguli! ! Banuiesc ca par si naiva punand asemenea intrebari, nu? :) Am anexat dovezi si iarasi astept raspuns! Peste vreo luna voi vedea ce si cum! Va multumesc pentru sfaturi, chiar daca am impresia ca ma lupt cu morile de vant... merg inainte!
Principiul calauzitor e: "Capul plecat sabia nu/l taie!" tipic romanesc! Decat sa se revolte mai bine pastreaza temperatura in casa cu 3 grade mai jos! #-o
Domnule Cioca, va multumesc si dumneavoastra, intrebarea mea este: as putea cere expertiza in sesizarea catre primarie? Asociatia, in frunte cu conducerea, nu/mi inspira nici cea mai mica incredere deci... as prefera sa nu prea am de/a face cu ei! Un inspector din cadrul primariei mi/a spus ca procentul pierderilor la caldura care ar trebui impartit in mod echitabil catre toti de pe scara e de 20 la suta! Apoi mi/a mai precizat ca n/o sa/mi dea in scris, dar imi spune intre patru ochi ca sistemul e de... bip, bip! :(
Va multumesc pentru sustinere! Maine merg la primarie si la ANSCR, trebuie sa se poata rezolva intr/un fel! Inteleg din spusele dumneavoastra ca pot cere recalcularea facturilor pe ultimii trei ani, adica legea 255 se poate aplica retroactiv? Cei cu centrale ar putea sa plateasca cheltuielile comune la caldura de la data la care legea a intrat in vigoare? Ar fi extraordinar! Voi incerca sa vorbesc si cu vecinii pagubiti desi nu/mi fac mari sperante, verbal vor fi de acord cu mine, dar mana pe pix n/o vor pune, majoritatea nu vor s/o supere (deranjeze) pe doamna administrator, ca/i vecina noastra de scara, ca nu/i frumos sa ne certam... samd. Nu se pune problema de cearta, dar fiecare interpreteaza cum doreste, ar fi bine sa se rezolve problema, dar fara implicarea lor, cel mai probabil voi fi oaia neagra in ochii "centralistilor" dar bataia asta de joc nu poate dura la nesfarsit, nu? Inca o data, va multumesc!
Bineinteles! Au centrala! Dar am si eu doua copii din iarna trecuta eliberate de administrator unde se vede negru pe alb ca numai cei cu repartitoare sunt trecuti la plata cheltuielilor comune, iar cei cu centrala au cheltuieli zero! Copii pe care intentionez sa le atasez sesizarii pe care o voi face la primarie. Intrebare: daca de trei ani suntem practic furati legea se poate aplica retroactiv sau numai de anul acesta?
Anul trecut s/a facut un astfel de control, dar atat timp cat presedintele de asociatie e prieten cu unul dintre acesti vecini ma indoiesc ca acest control a fost "inopinat" Revin cu intrebarea: cei de la ANRSC ma pot ajuta? Merita sa fac o sesizare acolo? Sau ar fi cazul sa imi amintesc cum se numeste tara in care traim?
Va multumesc pentru precizari! Da, cei de la Elsaco fac calculul. Am fost dimineata la un serviciu al primariei unde se primesc sesizari vizavi de activitatea asociatiilor si mi/au spus ca pot lua masuri pentru aplicarea legii 255 si ca activitatea firmei care a montat repartitoarele o pot face cei de la ANRSC. Anul trecut in urma unei sesizari facute de sotul meu au fost verificate apartamentele cu consum zero si s/a descoperit ca proprietarii stau in frig! Cu toate acestea desi numarul unitatilor raportate a scazut, pretul pe unitate s/a triplat! Sa ma gandesc ca se fura? In fond repartitoarele sunt lipite cu poxipol pe calorifere si ma gandesc ca nu e foarte scump un tub... Practic nu exista sigilii! #-o
Multumesc pentru lamuriri, dar tot as mai avea cateva neclaritati: pe cei care raporteaza vesnic acelasi consum zero cine ii poate verifica sa vada daca isi asigura in casa pe timpul iernii o temperatura de 20 de grade asa cum cere legea? Cine poate obliga conducerea asociatiei sa aplice legea 255/2006? Cine verifica cat de corect e calculul pretului la energie termica pentru fiecare apartament? Exemplu: cumnata mea locuieste intr/un bloc in care au ramas 5 apartamente racordate la sistemul de incalzire restul avand centrale de apartament, desi apartamentul e identic cu al meu si platesc caldura la pausal iarna trecuta au platit in jur de 250 lei pe luna, iar eu cu repartitoare de trei ori mai mult! Cine m/ar putea lamuri cum e cu diferentele astea? :O Credeti ca o vizita si expunerea problemei in fata celor de la ANRSCE m/ar putea ajuta sau exista alt organism abilitat sa verifice cat de corect si legal isi desfasoara activitatea conducerea asociatiei? Va multumesc si sper ca nu am deranjat foarte tare!