avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Activitate Stadva

Activitate Stadva



Grama Cornel - Consultant fiscal a scris:

Daca il cumparati pe persoana fiizca NU se aplica taxarea inversa . Aceasta se aplica doar intre platitori de TVA . Dvs vi se va vinde cu cota redusa de 5% daca va incadrati la valoarea de 450.000 lei si suprafata utila 120 mp. Daca nu cu 19% .

.Îl cumpăr pe persoana fizica. Daca l-as cumpăra pe firma, ce TVA se aplica, cel valabil la data antecontractului sau cel de la data la care se va încheia contractului de vânzare cumpărare? Mulțumesc mult pentru amabilitate.
Buna seara !
Intentionez sa cumpar un apartament . Azi am primit un draft de antecontract de la dezvoltator in care se mentioneaza ca imobilului ii sunt aplicabile masurile de simplificare conform art 331 al 2 lit g din Codul Fiscal . Factura emisa va purta mentiunea "taxare inversa " . Ce inseamna aceasta taxare inversa si ce obligatii am eu ca si cumparator , persoana fizica .Data incheierii contractului de vanzare-cumparare este in luna ianuarie 2022 .Ce implicatii exista , pentru mine , in situatia in care TVA pentru locuinte se modifica de la 1 ianuarie 2022 ? Multumesc mult .
Voi reformula intrebarea mai clar . Un proprietar de teren a obtinut , pe numele sau , o autorizatie de construire . Daca vinde terenul unei alte persoane ii transfera si permisiunea de construire conform autorizatiei de construire ( emisa de primarie pentru terenul respectiv identificat, ca atare in autorizatie prin adresa exemplu strada Surcelelor nr 17 Buzau ) ? Exista in legislatia romaneasca o prevedere explicita in acest sens ? Este obligat noul proprietar sa obtina o alta autorizatie de construire ?
Buna ziua ,
Intentionez sa cumpar un apartament intr-un bloc nou aproape finalizat .
Am verificat autorizatia de construire si am constatat ca numele beneficiarului inscris pe panou este altul decat cel inscris pe siteul primariei . Beneficiarul mentionat pe panou este o societate comerciala ( este si constructorul ) iar autorizatia de construire este data , conform siteului primariei , pe numele unor persoane fizice .
Nu stiu daca asta este in regula sau nu si nici ce riscuri sunt sau ce trebuie sa mai intreb dezvoltatorul pentru a ma asigura ca totul este OK , inainte de a face promisiunea de cumparare si de aceea va intreb pe dvs.
Multumesc anticipat .
Buna seara !
Fiul meu este student si locuieste singur in Constanta intr-un apartament aflat in proprietatea mea . Beneficiaza de vreun ajutor pentru incalzire pe timp de iarna ? In ce lege sunt mentionate criteriile de acordare a subventiei si actele necesare ?
Multumesc anticipat .
Buna ziua !
Am incheiat , cu firma constructoare , un precontract de cumparare a unui apartament intr-un bloc nou .Precontractul s-a facut printr-o agentie de listing , deci agentie imobiliara care actioneaza in numele vanzatorului .
Recunosc ca nu am solicitat sa vad personal actele de proprietate si marturisesc ca in cazul proprietarului constructor nici nu stiam ce sa cer . Notarul convenit este cel propus de vanzator .
In precontract , vanzatorul garanteaza ca dreptul de proprietate nu este contestat , ca nu cunoaste temeiuri pentru care ar putea fi contestat in viitor , ca nu face obiectul niciunui litigiu etc .
Ce verificari pot face eu ( pana la efectuarea platii si/sau incheierea actului la notariat ) ca sa nu am surprize mai tarziu in ceea ce priveste dreptul de proprietate si datoriile cu care se preia apartamentul .
Multumesc anticipat .
Astazi , am gasit la cutia postala un proces verbal de contraventie pentru circulatia autovehiculului pe DN2A fara a avea rovinieta .Procesul verbal este insotit de o instiintare de plata pentru plata tarifului de despagubire conform art8 alin3 din OG nr 15/2002 . Aceste documente sunt insotite de un pv de indeplinire a procedurilor de comunicare ( datat 14.12.2011 ) .
Procesul verbal de contraventie si instiintarea de plata este datata in 05.12.2011 dar fapta este savarsita in 10.06.2011 ( proba este un foto )
Am trei intrebari :
1) Care este termenul de prescriptie a unei asemenea contraventii si daca nu cumva sunt in fata depasirii termenului de prescriptie ( avand in vedere ca sunt instiintat la mai bine de 6 luni de la savarsirea faptei ) ? Mentionez si faptul ca la putin timp dupa aceea am platit rovinieta ( valabila inca si azi ) .
2)La ce se refera taxa de despagubire ?
3) Ce mi se poate intampla daca nu trimit la CESTRIN o dovada de achitare a amenzii si a tarifului de despagubire in termen de 15 zile ( asa cum este mentionat in instiintarea de plata ) ? Ca sa fiu mai exact precizez ipoteza platii dar netrimiterii dovezilor de plata .
Multumesc anticipat .
Am facut cereri de concediu pe care sefii mei nu le-au aprobat . Ce se intampla daca la 31 decembrie raman cu o parte din concediu neefectuat ? Mi s-a spus ca mi se poate da concediu si dupa data de 1 ianuarie ( anul viitor ) , dar eu nu doresc concediu in acea perioada . Pot fi obligat sa iau concediu in acea perioada ( daca eu nu fac cerere de concediu ) ?
Multumesc anticipat pentru raspuns .
In conformitate cu art.132(3) din Codul Muncii , salariatul beneficiaza de un spor la salariu in cazul in care repausul saptamanal i s-a acordat intr-o alta zi ( decat sambata si duminica ) .
Inteleg ca acest spor se stabileste in CCM sau CIM .
Totusi , exista vreo reglementare legala care sa fixeze limita ( minima) acestui spor ?
Multumesc anticipat pentru raspuns .
"Poate fi o incalcare a dreptului la marca din moment ce dvs incasati bani din folosirea websiteului postat pe un nume de domeniu alcatuit din marca comunitara.
Practic va folositi de acel cuvant pentru obtinerea a cat mai multor accesari" .

Am o intrebare suplimentara . Foarte multe siteuri se folosesc de cuvinte pentru a obtine bani din accesari venite ca trafic din motoarele de cautare . Exista tehnici speciale de promovare a siteurilor pe anumite cuvinte in motoarele de cautare .In urma accesarilor din motoarele de cautare pe aceste cuvinte se obtin castiguri .
Spre exemplu fiecare site isi propune sa se promoveze pe cateva cuvinte . Exista si un tag special , metakeywords se numeste , prin care autorul siteului incearca sa isi promoveze siteul . In marea majoritatea a cazurilor , folosirea acestor cuvinte ii aduce venituri sub o forma sau alta ( uneori prin vanzarea produselor din site , alteori prin accesari pe reclame etc ) .
In situatia in care numele domeniului nu este un trademark dar cuvantul sau cuvintele prin care se obtin accesarile deci si catigurile sunt trademark , avem de-a face cu o incalcare a trademarkului ?
Multumesc anticipat pentru raspuns .