avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Activitate Arpen Solution

Activitate Arpen Solution

avand in vedere continutul OUG 82/2010 incepand cu data publicarii in monitorul oficial, trebuie sa declare si sa plateasca contributiile la CAS si somaj cei care obtin venituri din drepturi de autor, drepturi conexe si activitatile desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului Civil (art.III aliniatul 2)
Răspuns la discuția Angajat +PFA
... da#-o
Răspuns la discuția plata retroactiva CAS
contributia la asigurarile sociale de sanatate ..... cearuta "de doamnele de la CAS"#-o
pentru transfer se depune declaratia 050 la administratia unde vreti sa va mutati si trebuie sa aveti actele de spatiu ( mai multe detalii aflati la administratia financiara)
Răspuns la discuția traducator autorizat-PFA sau PFI?
ca sa nu mai fiu confuz::">
- cei care sunt autorizati de Ministerul Justitiei, Ministerul Culturii.. si cine mai stie ce alte ministere, colegii... au legi speciale si nu trebuie sa se inregistreze si la Registrul Comertului, si nu sunt Persoane Fizice Autorizate.Cei care vor sa desfasoare activitati de traducere si nu se incadreaza in legile speciale trebuie sa se inregistreze ca PFA la Registrul Comertului dupa care la Administratia Financiara.
P.S.: Multumesc roxanach pentru lamuriri.=D>
Răspuns la discuția traducator autorizat-PFA sau PFI?
ART. 46 Definirea veniturilor din activitati independente
articol din Codul Fiscal

(1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decat cele prevazute la alin. (3), precum si din practicarea unei meserii.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.

* Confuzie exista deoarece traducatorul autorizat poate poate desfasura activitatea fie ca persoana fizica in baza unui contract de comision, mandat.... si se impoziteaza la venitul realizat pe baza CNP-ului,dar nu poate emite factura si chitanta pentru serviciile prestate.
In schimb daca traducatorul este Persoana Fizica Autorizata atunci se inregistreaza la Registrul Comertului, primeste Cod Unic de Inregistrare Fiscala care ii permite sa emita facturi si chitante pentru serviciile prestate.Dupa organizarea contabilitatii in partida simpla se va determina venitul realizat si se va plati impozitul la Administratia Financiara tot pe baza CNP-ului.
* trebuie neaparat deschis un cont pentru PFA, in cazul unui control sunteti pasibil de amenda.
* in mod normal imobilul trebuie evaluat de catre un specialist pentru a constata valoare reala de la momentul respectiv.Pentru vanzarea imobilului, dupa cu a exemplificat "danike", la un pret sub valoarea neta contabila(VNC) se plateste 16% la diferenta dintre VNC - Pret Vanzare (fara TVA) .
Răspuns la discuția achizitie apa pentru casa
* se inregistreaza in contul 623 cu analitic, deoarece cheltuielile cu protocolul au deductibilitate partiala.
Răspuns la discuția plata CASS pentru anii anteriori
se poate deduce plata CASS pentru anii anteriori mai putin majorarile care sunt nedeductibile.