avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Activitate ifti1967

Activitate ifti1967

Va multumesc foarte , foarte mult ptr . promtitudine si raspunsurile primite!

Nu gasesc in contractul de credit ca titularul ar fi avut incheiata asigurare.

Nemaifiind pusa intr-o astfel de situatie, nu mi-am dat sema ca ptr girant in contractul de credit exista doar obligatii . Desi va asigur ca nu-mi sta in fire sa astept ca o datorie sa se prescrie ca sa pot scapa de ea , raspunsurile dvs imi dau sperante si as vrea sa ma folosesc, daca se poate, de aceasta prescriere ptr ca nu am incotro.
Va mai rog, daca se poate, unele lamuriri la aceasta situatie sau sa ma corectati daca am inteles gresit:
- notificare de excutare silita primita de la firma de recuperari intrerupe termenul de prescriptie sau data cand firma de recuperari cere executarea in instanta?
- intreg debitul poate fi prescris daca de la data declararii scadentei anticipate ( dupa cele 90 de zile cu 3 rate restante) a creditului ramas neachitat si pana la data cand firma de recuperari cere in instanta executarea mea, au trecut mai mult de 3 ani.

Va multumesc din suflet!
Da, sunt singurul girant .Titularul nu vrea sa plateasca ptr ca lucreaza in strainatate nu are bunuri in tara pe numele lui si el stie ca legal nu are ce sa-i faca, iar firma de recuperari ma amenita pe mine cu executarea silita.
Ptr ca mi se pare nedrept sa achit eu banii am aflat de pe forum ca orice creanta se prescrie dupa 3 ani. In cazul meu, ptr ca titularul nu a achitat mai mult de 3 rate, banca , in martie 2007,a declara scadent anticipat tot creditul care in mod normal ar fi trebuit sa fie achitat, in rate, pana in mai 2009. Intrebarea mea este poate fi acest debit prescris integral avand in vedere ca din martie 2007 pana in martie 2010 sunt 3 ani?/sau sunt prescrise numai acele rate care au o durata mai mare de 3 ani de la termenul scadent al fiecareia pana la data cand firma de recuperari cere in instanta executarea mea .
Multumesc si imi cer scuze daca intrebarea mea este la fel de neclara.
Buna ziua,
Am primit, in februarie 2010, o notificare de executare silita de la o firma de recuperari ptr un credit neachitat integral de titular, eu avand calitatea de girant iar perioada de contract fiind iunie 2004-mai 2009.
Ptr ca nu am primit, in prealabil, instiintari de la banca precum ca ar fi probleme cu plata creditului, am solicitat firmei de recuperari o detaliere a componentei debitului pe termene scadente ptr ratele neachitate, calcul penalitati, etc. Firma de recuperari nu-mi trimite o situatie a componentei debitului pe rate neachitate si termene scadente, dar imi spune ca banca a declarat scadent anticipat tot creditul si la cesionat firmei de recuperari la data de 12 august 2009.
Titularul nu a mai achitat ratele din ianuarie 2007. Banca a calculat penalitati la tot debitul ptr 28 de luni, probabil de la data cand a declarat scadent anticipat tot creditul pana la sfarsitul contractului , adica mai 2009 sau august 2009 data cesionarii debitului catre firma de recuperari;
Intrebarea mea este: E posibil, daca banca a declarat anticipat tot debitul , presupun in martie 2007, ca in martie 2010 sa fie prescris integral sau ptr determinarea perioadei de prescriptie , chiar daca banca declara scadent anticipat tot creditul calculand si penalitati, se iau in calcul termenele scadente ptr fiecare rata in parte din componenta debitului???
In cazul in care firma de recuperari ar cere incuviintare de executare silita asupra mea ca girant as putea contesta executarea invocand faptul ca debitul este prescris integral sau partial?
Va multumesc anticipat ptr orice raspuns si sfat ?
Buna ziua si va multumesc foarte mult ptr raspuns!

Va multumesc si ptr recomandare dar nu sunt din Bucuresti.
Eu am urmat sfatul dumneavoastra si, mai intai, am mers la sucursala bancii din P.Neamt unde am solicitat contractul (ptr ca la ei l-am si incheiat) dar mi-au spus ca este depus la dosarul de cesionare si sa il cer de la firma de recuperari, asa am ajuns sa cer contractul de la firma de recuperari. Nu am primit nici un raspuns de la firma de recuperari asa ca ma voi adresa si bancii sediul din Bucuresti.
Sigur ca incerc sa-mi caut singura solutii de rezolvare insa mi-e necaz ca nu am evaluat riscurile la care m-am supus, nu m-am gandit ca pot ajunge in aceasta situatie, dar... pana la urma si prostia se plateste. Cred incontinuare ca legea este nedrepta in ceea ce priveste drepturile si obligatiile partilor contractuale: banca, titular de credit si girant, daca primele doua parti au obligatii dar si drepturi girantul nu are decat obligatii. Cred ca, mai degraba, legea este de partea celor care vor sa insele .

Va multumesc inca o data si va doresc numai bine!
Buna ziua si va multumesc foarte mult pentru sfaturi!

Revin cu unele precizari:
1. Nu am primit o copie dupa contract in momentul in care am semnat ca girant, am solicita bancii o copie in momentul in care am primit somatia de la firma de recuperari dar mi-au spus cer de la firma de recuperari ptr ca la ei nu mai figurez cu debit si l-au depus la dosarul de cesionare. Am solicitat firmei de recuperari , in urma cu 40 de zile, prin recomandata cu confirmare de primire, o copie dupa contract, o situatie a componentei debitului; am furnizat acestea date despre titualar ( noul domiciliu, nr tel sotie , frate) si le-am solicitat, date fiind informatiile furnizate despre titular si experienta lor, sa recupereze debitul de la titular . Nu am primit nici un raspuns din partea firmei de recuperari, titularul nu-mi mai raspunde la telefon si mi-e groaza sa sun la firma de recuperari sa-i intreb daca au facut ceva;
2. Desi creditul a fost in euro, debitul comunicat de firma de recuperari este in lei 20.000 lei. Eu nu dispun de banii astea sa-i achit odata. Daca as face un credit pe numele meu nu cred ca l-as obtine ptr ca venitul meu net este de 2000 lei si sunt singura intretinatoare de familie , adica mai am copilul si sotul in intretinerea mea. Daca as face rost de acesti bani si as achita in veci nu-i voi pute recupera de la titular, atata tip cat banca sau firma de recuperari nu reusesc. El nu are bunuri pe numele lui si lucreaza in strainatate, stie ca are probleme si actioneaza ca atare ptr ca legea e de partea lui. Eu care contribui cu 1000 lei/ luna la bugetul de stat si alte , nu am nici un drept ca girant, legal trebuie sa platesc niste bani de care nu am beneficiat nici macar de un leut. E drept?
M-ar interesa daca mi-ar face poprire pe salariu cum se calculeaza acea treime din venitul net. Ex: venit net 2000 lei, chelt uzuale ( gaz , curent, intretinere) 500 lei, 500 lei rate bancare proprii,. De asemenea, m-ar interesa daca firma de recuperari are dreptul sa-mi ia apartamentul la care prorietar ese si sotul .
Multumesc si astept incontinuare sfaturile dumneavoastra!
Buna ziua! Rog sprijin urgent la o situatie disperata in care ma aflu. In 2004 am girat o persoana ptr un credit de 4500 euro ptr o perioada de 5 ani. In primul an de contract am primit o instiintare prin care banca ma anunta ca titularul de credit nu a achitat 3 rate restante, am luat legatura cu el si a achitat ratele restante. De atunci, nu am mai primit nici o instiintare sau telefon pana acum cand primesc somatie de plata, ptr o suma usor mai mare, de la firma de recuperari in care ma anunta ca urmare a angajarii irevocabile ca girant trebuie sa platesc suma in 48 de ore. Am incercat sa iau legatura cu titularul de credit dar am aflat de la sotie ca este plecat din tara, i-am lasat raspuns sa ma sune urgent dar bineinteles ca nu m-a sunat si nici sotia lui nu mai raspunde la telefon. Sigur nu are servici in tara , in strainatate lucreaza la negru si nici bunuri nu are pe numele lui.
1-As dori sa ma sfatuiti ce pot face in aceasta situatie, ce urmeaza sa mi se intample? Mi se va face poprire pe salariu 1/3 din venit sau mai mult)?
2- E posibil ca societatea de recuperari sa-mi ia apartamentul chiar daca eu am girat numai cu adeverinta de salariu, iar apartamentul este si pe numele sotului?
Pentru ca, la girarea creditului, nu am primit o copie dupa contract am solicitat firmei de recuperari o copie dupa contract, o situatie privind componenta debitului si date suplimentare despre titularul de credit( noul domiciliu, nr tel sotie ), dar nu am primit nici un raspuns.
1. Cum ar trebui sa procedez incontinuare ?
2. La ce ma pot astepta de la firma de recuperari?
3. In situatia mea de girant de cand s-ar prescrie datoria?
Va implor sa ma ajutati!!!!!!!!!
O cunostinta de- a mea, la care sunt girant, nu si-a achitat creditul de nevoi personale la Banca Raiffeisen, banca a cesionat debitul firmei de recuperari EOS , iar eu am primit somatie de plata ( prima)de la firma de recuperari .
Creditul imprumutat a fost 4600 de euro, pt o perioada de 5 ani din 2004, iar somatia de plata de la EOS este de 4700 euro din care: 2900debit neachitat si 1800 penalitati.
Firma EOS ma someza sa achit aceasta suma in 48 de ore, altfel urmeaza procedura de executare silita;
Problema mea este ca:
- eu, desi nu mi-am schimbat adresa de domiciliu, nr de telefon, loc de munca, de la Banca Raiffeisen, nu am primt nici o instiintare sau telefon ca sunt probleme cu plata creditului. Nu ar fi trebuit ca banca sa ma instiinteze in calitate de girant?;
- in momentul incheierii contractului nu am primit nici un copie dar firma EOS spune ca m-am angajat irevocabil sa-i achit debitul titularului.
- titularul de credit si-a schimbat adresa de domiciliu, numarul de telefon, nu are serviciu in tara, lucreaza in strainatate la negru si nu cred ca are alte bunuri pe nume lui, daca banca nu mi-a dat mie macar un telefon cu atat mai putin nu cred ca sa obosit sa-i afle noul domiciliu sau alte date despre titular.
- ca girant, am depus la dosar adeverinta de salarit si copie dupa cartea de munca, ce mi se poate intampla : EOS imi va face poprire pe salariu sau imi poate lua si apartamentul?
- eu cum ma pot apara ? cum pot sa scap de aceasta situatie? titularul de credit nu-mi mai raspunde la telefon si nu stiu cum sa dau de el. Nu-i drept sa platesc niste bani de care nu am beneficiat, sa achit niste penalitati pentru ca banca nu m-a instiintat, banca nu a gresit cu nimic?e drept ca titularul care a luat creditul, si-a schimbat domiciliu fara sa anunte, lege sa fie tot de partea lui?
Astept cu disperare sfaturile dumneavoastra si multumesc anticipat!
Am refuzat sa girez o persoana ptr obtinerea unui credit la banca sub pretextul ca am deja credit la banca respectiva, ceea ce era si adevarat. Persoana s-a dus la banca si ofiterul de credit, care ma cunostea si avea dosarul meu cu copie dupa cartea de munca, i-a spus ca nu-i nici o problema, ca salariul meu este suficient de mare ptr a acoperii rata creditului mei si rata lui. L-am girat in cele din urma iar acum nu si-a achitat creditul si sunt somata de firma de recuperari sa-i achit creditul in 48 de ore, fara ca eu sa fiu instiintata inainte de banca ca sunt probleme cu plata creditului. As dori sa stiu ce drepturi mi-au fost incalcate de catre banca? As putea da banca in judecata pentru incalcarea confidentialitatii datelor cu caracter personal deoarece mi-a provocat prejudiciu sau ptr incalcarea altor drepturi?