Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Activitate MARTA SIMONA PETRE

Activitate MARTA SIMONA PETRE

Daca data de 15 iulie este data stampilei de la destinatar, adica de la dvs., atunci cele 15 zile se calculeaza de la acea data, iar calculul termenului se face potrivit disp.art. 181 c.proc.civ.
Art. 181
Calculul termenelor
(1) Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:
...................................................................
2. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;
..................................................................
(2) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.
In privinta certificatului de casatorie, mergeti la starea civila si solicitati un duplicat al acestuia.
In privinta divortului nu trebuie sa va faceti probleme, atata vreme cat aveti motive intemeiate si 2 martori cu care sa probati motivele de divort.
Cheltuielile judiciare din ordonanta parchetului trebuiau achitate de dvs., pentru ca ele sunt aferente fazei de cercetare penala, pe de o parte, iar pe de alta parte ordonanta parchetului a avut ca si solutie finala renuntarea la urmarirea penala, iar conform procedurii instanta a admis cererea de confirmare formulata de procuror.
Art. 274. c.proc.pen.
(1) În caz de renunțare la urmărirea penală, condamnare, amânare a aplicării pedepsei sau renunțare la aplicarea pedepsei, inculpatul este obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, cu excepția cheltuielilor privind avocații din oficiu și interpreții desemnați de organele judiciare, care rămân în sarcina statului.
........................................................................................................
Potrivit dispt.art.318 al.14 si 15 c.proc.pen., instanta are obligatia sa verifice legalitatea si temeinicia ordonantei de renuntare la urmarirea penala., aceste ultime cheltuieli ocazionate de aceasta procedura ramanand in sarcina statului.
Art.318 al.14 si 15 c.proc.pen.
..................................................................
(14) Judecatorul de camera preliminara hotaraste prin incheiere motivata, in camera de consiliu, cu citarea persoanelor prevazute la alin. (12), precum si cu participarea procurorului, asupra legalitatii si temeiniciei solutiei de renuntare la urmarirea penala. Neprezentarea persoanelor legal citate nu impiedica solutionarea cererii de confirmare.

(15) Judecatorul de camera preliminara verifica legalitatea si temeinicia solutiei de renuntare la urmarirea penala pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul de urmarire penala si a inscrisurilor noi prezentate si, prin incheiere, admite sau respinge cererea de confirmare formulata de procuror. In cazul in care respinge cererea de confirmare, judecatorul de camera preliminara:
...................................................................
Concluzionand, hotararea instantei nu anuleaza ordonanta , ci o confirma.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde in ce situatie va aflati si la care dintre cele doua parti va referiti, insa in principiu prezenta partilor la divort este obligatorie.
Exista insa si unele exceptii prevazute de textul de lege ( art.920 al.1 c.proc.civ) si anume de exemplu daca aveti calitatea de reclamanta si aveti resedinta in strainatate, puteti sa nu va prezentat personal, insa va fi necesar sa fiti reprezentata de un avocat/mandatar.
Art. 920
Prezenţa personală a părţilor
(1) În faţa instanţelor de fond, părţile se vor înfăţişa în persoană, afară numai dacă unul dintre soţi execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicţie judecătorească, are reşedinţa în străinătate sau se află într-o altă asemenea situaţie, care îl împiedică să se prezinte personal; în astfel de cazuri, cel în cauză se va putea înfăţişa prin avocat, mandatar sau, după caz, prin tutore ori curator.
..........................................................................
Daca aveti calitatea de parata si va aflati intr-o situatie similara, va puteti prezenta personal, va puteti angaja un avocat sau nu daca nu doriti.
Daca insa aveti calitatea de reclamanta si va aflati in tara, deci nu in situatia aratata mai sus, puteti divorta daca paratul nu se prezinta, insa procedura de citare sa fie legal indeplinita, urmand sa probati motivele de divort, alaturi de un avocat sau personal dupa cum optati.

Nu, o hotarare se legalizeaza doar de instanta care a pronuntat-o.
Aveti nevoie de cerere pentru legalizarea hotararii, taxa judiciara de timbru si hotararea a carei legalizare se solicita.
Discutati la telefon cu arhiva instantei si vedeti daca o trimiteti cu posta, o puteti primi si retur , eventual daca este necesar sa trimiteti si un plic timbrat pentru retur.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Taxa judiciara de timbru de 5 lei pentru un exemplar de hotarare si se achita la Administratia financiara de domiciliu sau reşedinţa dupa caz.
Verificati telefonic in prelabil la arhiva instantei care este motivul pentru care nu ati primit hotararea.
Unul din motive ar putea fi acela de a nu fi inca redactata si in acest caz nu puteti cere legalizarea decat dupa comunicarea ei ( daca vorbim de o hotarare ramasa definitiva la data pronuntarii si nu una cu cale de atac)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, cu programare online in prealabil la arhiva instantei.
Răspuns la discuția Pronunțare amânată de 10 ori
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hotararile judecatoresti trebuie redactate in termen de cel mult 30 de zile de la data pronuntarii.
In cazuri temeninic motivate, termenul poate fi prelungit cu cate 30 de zile de cel mult 2 ori ( art.16 al.3-Legea 207/2018 pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară)
Cu alte cuvinte, daca cele 10 amanari de pronuntare se situeaza in intervalul maximal de 90 de zile de la data pronuntarii, este legal.
Din toate cand vorbim de masa partajabila.
Articolul 5 din Oug.80/2013
(1) Cererile in materia partajului judiciar se taxeaza astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse impartelii - 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei-parti ce se cuvine fiecarui coproprietar - 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creante pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna - 3% din valoarea creantelor a caror recunoastere se solicita;
d) cererea de raport - 3% din valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;
e) cererea de reductiune a liberalitatilor excesive - 3% din valoarea partii de rezerva supusa reintregirii prin reductiunea liberalitatilor;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia - 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Daca cererile in materia partajului judiciar prevazute de alin. (1) se formuleaza in cadrul aceleiasi actiuni, aceasta se taxeaza cu o singura taxa de 5% din valoarea masei partajabile.

Taxa de timbru se stabileste in functie de valoarea masei partajabile, iar cuantumul acesteia difera in functie de capetele actiunii. In principiu taxa de timbru este de 3 % din valoarea masei partajabile daca ati dezbatut succesiunea si prin urmare aveti deja un certificat de mostenitor sau 5 % din valoarea masei partajabile daca nu ati dezbatut succesiunea la notariat.