avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Activitate josephine_cointreau

Activitate josephine_cointreau

Am primit la firma pe care o detin o solicitare din partea politie locale - Directia de Ordine Publica, prin care mi se solicita sa ma prezint la institutie sau sa comunic in scris cine a condus autoturismul proprietatea firmei la o anumita data, autoturism care ar fi fost surprins ca fiind parcat neregulamentar.

Solicitarea are ca temei legal art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 155/2010 a politie locale - (1) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul local are următoarele drepturi principale: b) să invite la sediul poliţiei locale persoanele a căror prezenţă este necesară pentru îndeplinirea atribuţiilor, prin aducerea la cunoştinţă, în scris, a scopului şi a motivului invitaţiei.

Mi se atrage atentia ca, potrivit art. 2 pct. 31 din Legea nr. 61/1991, constituie contraventie refuzul unei persoane [...] de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, iar aceasta sanctiune poate fi aplicata si p.j. conform art. 3 alin. (8) din aceeasi lege.

Intrebarile mele sunt:

1. Este legal ca politia locala sa ma amendeze conform Legii nr. 61/1991 atata timp cat o astfel de fapta este sanctionata expres de art. 105 pct. 10 din OUG nr. 195/2002, in acest din urma caz sanctiunea putand fi aplicata doar de politia rutiera?

2. Directia de Ordine Publica din cadrul politiei locale poate formula o solicitare care priveste o fapta (in speta, parcare neregulamentara) a carei constatare intra in atributiile Directiei Circulatie Rutiera, conform Regulamentului de organizare si functionare a politiei locale din localitatea unde a fost constatata contraventia?

Textul de la art. 2 pct. 31 din Legea nr. 61/1991 se refera la organele de mentinere a ordinii publice aflate in exercitarea atributiilor de serviciu.

Avand in vedere ca aplicarea sanctiunii contraventionale pentru parcare neregulamentara intra in atributiile de serviciu ale politistului rutier sau, cel mult, in cele ale politistului local din cadrul Directiei Circulatie Rutiera, solicitarea de date pentru a facilita sanctionarea unei astfel de fapte nu intra in atributiile de serviciu ale Directiei de Ordine Publica (de altfel, nu am identificat in ROF o astfel de atributie, ci doar pe aceea de a aplica sanctiuni pentru nerespectarea normelor privind convietuirea sociala si ordinea publica).

Prin urmare, consider ca Directia de Ordine Publica nu se afla in exercitarea atributiilor de serviciu cand mi-a emis solicitarea de a furniza datele conducatorului auto.

3. Daca nu raspund exista posibilitatea sa fiu sanctionat conform OUG nr. 195/2002 sau cel mult conform art. 2 pct. 31 din Legea nr. 61/1991, avand in vedere ca in adresa se face mentiune doar la acest din urma act normativ?

Multumesc.
Se poate inregistra acest cod ca activitate principala si autoriza la registrul comertului daca nu detin licenta si autorizatie pentru aceasta activitate, acestea fiind detinute de partenerul dintr-un contract de asociatie in participatie, care imi va plati un comision lunar din castigurile ce se vor realiza?
Buna ziua,

Am cateva nelamuriri cu privire la rubricile ce trebuie completate:

1. Se bifeaza toate rubricile: inregistrare in RC, inregistrare fiscala si autorizare functionare?
2. La sediul firmei trec sediul pe care il va avea firma sau nu trec nimic avand in vedere ca firma nu e inca infiintata?
3. La obiectul cererii se trece actul constitutiv?
4. Se bifeaza inmatriculare in RC si inregistrare declaratie tip? Daca infiintez si punct de lucru in acelasi timp, mai bifez ceva?
5. In MO trec ca se publica extras rezolutie director RC/persoana desemnata?
6. La rubrica solicit obtinerea informatiilor din cazierul fiscal trec CNP-ul si numele asociatilor si administratorilor?
7. Se mai depune si contor de cuvinte? Daca da, pentru ce document?

Multumesc mult de ajutor.
Poate sa vina vecinul sa-mi repare instalatia sanitara in baza unei conventii civile incheiate intre mine si el?

In acest caz, eu trebuie sa ii retin impozitul de 16% pe venitul brut si sa-l platesc la finante?
Care sunt documentele necesare pentru demararea procedurii de executare silita?Este suficient Formularul G, anexa la Regulamentul CE nr. 1896/2006 - prin care instanta de origine declara ca somatia europeana de plata este executorie, sau sunt necesare si Formularele E - prin care instanta emite somatia europeana de plata, Formularul A - cererea de emitere a somatiei europene de plata, alte formulare din regulamentul sus-mentionat. Formularele trebuie insotite de o traducere autorizata sau este necesar ca traducerea sa fie si legalizata?

Multumesc anticipat
Daca eu vin la mostenirea surorii tatalui meu predecedat, prin reprezentarea acestuia, exista posibilitatea ca creditorii tatalui, cu privire la care nu s-a dezbatut mostenirea, sa ma urmareasca pentru bunurile pe care eu le voi mosteni de la sora lui?

Si care ar fi temeiul de drept pentru care pot/nu pot sa urmareasca aceste bunuri?

Multumesc
Spuneti-mi, va rog, daca:

1. inainte de infiintarea societatii, actele (in cauza fiind vorba de un contract de inchiriere) pot fi semnate si de catre unul dintre asociati sau numai de catre persoana care va fi trecuta ca administrator in actul constitutiv?
2. dupa infiintarea societatii, actele (in cauza fiind vorba de un contract de inchiriere) pot fi semnate si de catre unul dintre asociati sau de catre o persoana mandatata de catre administrator? In acest din urma caz, administratorul poate imputernici o alta persoana numai daca aceasta facultate i-a fost acordata prin actul constitutiv (art. 71 (1) din Legea 31/1990) sau si daca acest drept i-a fost acordat prin hotarare AGA? Administratorul poate imputernici un tert doar prin procura notariala sau si sub semnatura privata?

Multumesc anticipat.
Spuneti-mi, va rog, daca la schimbarea sediului social in alt sector, formalitatile si, respectiv, taxele la registrul comertului sunt ca in cazul schimbarii sediului social in acelasi judet sau ca in cazul schimbarii sediului social in alt judet. Multumesc anticipat
Va rog sa ma lamuriti daca pot sa vand un imobil situat in Romania la un notar dintr-o alta tara din UE, de ex. din Spania (in conditiile in care si viitorul cumparator se afla tot in Spania)? Sau este obligatoriu sa ne deplasam amandoi in Romania ca sa incheiem tranzactia la un notar din RO?

Am inteles ca ambasadele/consulatele nu autentifica astfel de acte.

Va multumesc anticipat.
Rugaminte pentru user-ul AMU: ne puteti, va rog, enumera cateva exemple din jurisprudenta de la nivel european la care faceti referire - aceea care a stabilit ca pentru a fi valabila o clauza de neconcurenta intr-un contract de colaborare trebuie sa existe un stimulent? Am efectuat cautari in romana, engleza si franceza, insa nu am gasit nimic relevant.

Am incheiat o conventie care contine o clauza de acest gen pentru 5 ani de zile post-contract, fara vreo contraprestatie.

Intre timp mai fac cercetari si cu privire la perioada maxima pentru care poate fi stipulata o astfel de interdictie (poate gasesc ceva in Regulamentul 330/2010).

Va multumesc.