avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda politia locala necomunicare identitate ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda politia locala necomunicare identitate conducator

Am primit la firma pe care o detin o solicitare din partea politie locale - Directia de Ordine Publica, prin care mi se solicita sa ma prezint la institutie sau sa comunic in scris cine a condus autoturismul proprietatea firmei la o anumita data, autoturism care ar fi fost surprins ca fiind parcat neregulamentar.

Solicitarea are ca temei legal art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 155/2010 a politie locale - (1) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul local are următoarele drepturi principale: b) să invite la sediul poliţiei locale persoanele a căror prezenţă este necesară pentru îndeplinirea atribuţiilor, prin aducerea la cunoştinţă, în scris, a scopului şi a motivului invitaţiei.

Mi se atrage atentia ca, potrivit art. 2 pct. 31 din Legea nr. 61/1991, constituie contraventie refuzul unei persoane [...] de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, iar aceasta sanctiune poate fi aplicata si p.j. conform art. 3 alin. (8) din aceeasi lege.

Intrebarile mele sunt:

1. Este legal ca politia locala sa ma amendeze conform Legii nr. 61/1991 atata timp cat o astfel de fapta este sanctionata expres de art. 105 pct. 10 din OUG nr. 195/2002, in acest din urma caz sanctiunea putand fi aplicata doar de politia rutiera?

2. Directia de Ordine Publica din cadrul politiei locale poate formula o solicitare care priveste o fapta (in speta, parcare neregulamentara) a carei constatare intra in atributiile Directiei Circulatie Rutiera, conform Regulamentului de organizare si functionare a politiei locale din localitatea unde a fost constatata contraventia?

Textul de la art. 2 pct. 31 din Legea nr. 61/1991 se refera la organele de mentinere a ordinii publice aflate in exercitarea atributiilor de serviciu.

Avand in vedere ca aplicarea sanctiunii contraventionale pentru parcare neregulamentara intra in atributiile de serviciu ale politistului rutier sau, cel mult, in cele ale politistului local din cadrul Directiei Circulatie Rutiera, solicitarea de date pentru a facilita sanctionarea unei astfel de fapte nu intra in atributiile de serviciu ale Directiei de Ordine Publica (de altfel, nu am identificat in ROF o astfel de atributie, ci doar pe aceea de a aplica sanctiuni pentru nerespectarea normelor privind convietuirea sociala si ordinea publica).

Prin urmare, consider ca Directia de Ordine Publica nu se afla in exercitarea atributiilor de serviciu cand mi-a emis solicitarea de a furniza datele conducatorului auto.

3. Daca nu raspund exista posibilitatea sa fiu sanctionat conform OUG nr. 195/2002 sau cel mult conform art. 2 pct. 31 din Legea nr. 61/1991, avand in vedere ca in adresa se face mentiune doar la acest din urma act normativ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 19:18, 22 Aprilie 2017
ART. 7-L 155/2010
În domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia locală are următoarele atribuţii:
h) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar;

Avand in vedere ca PL are atributia de a constata si sanctiona incalcarea regulilor privind parcarea, pe cale de consecinta are si dreptul de a solicita informatii cu privire la identitatea conducatorului auto.

Puteti fi sanctionata in baza temeiului legal comunicat de catre PL.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare date conducator de catre politia locala - serviciul politie rutiera Alxx Alxx Am primit o comunicare pe firma de la Primaria Bucuresti -Politia Locala prin care se solicita sa spun cine conducea masina in data x. Ce mi s-a parut foarte ... (vezi toată discuția)
Solicitare date sofer de catre politia locala pentru stationare interzisa pe baza unei hcl cristibo cristibo Am primit o solicitare prin posta din partea Politiei Locale sector 6 pentru furnizarea datelor soferului care a incalcat prevederile Hotararii Consiliului ... (vezi toată discuția)
Plic de la politia locala vladdoru vladdoru Buna ziua. Am primit un plic acasa de la politie in care mi se solicita sa spun cine conducea masina in data de , locul si ora. Mentionez ca e in afara ... (vezi toată discuția)