avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Activitate mikele4

Activitate mikele4

Răspuns la discuția Legea pensiilor
Multumesc.Imi mai puteti explica ce este pensia comunitara?Imi pute-ti explica acest text?

[ link extern ] .

Multumesc.

Pensionari

Actualizare : 12/2012
Pensii publice — cererea de pensionare şi calcularea pensiei
Cererea de pensionare
Pensii pentru limită de vârstă
Unde se depune cererea?

Dacă aţi lucrat în mai multe ţări din UE, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele.

În acest caz, trebuie să depuneţi cererea în ţara în care locuiţi. Dacă nu aţi lucrat niciodată în ţara respectivă, trebuie să înaintaţi cererea în ţara în care aţi lucrat ultima dată.

Ţara respectivă va răspunde de tratarea cererii şi va aduna toate dosarele atestând contribuţiile pe care le-aţi plătit în toate ţările în care aţi lucrat.

Dacă nu aţi lucrat niciodată în ţara în care locuiţi, trebuie să depuneţi cererea la casa de pensii din ultima ţară în care aţi lucrat. Aceasta se va ocupa integral de dosarul dumneavoastră de pensionare.

În mod normal, înainte de a atinge limita de vârstă prevăzută de lege, veţi primi formularul tip pentru cererea de pensie de la casa de pensii din ţara în care locuiţi/ în care aţi avut ultimul loc de muncă. Dacă nu primiţi acest formular, va trebui să contactaţi autoritatea respectivă.

Puteţi depune cererea de pensionare în ţara în care locuiţi doar în momentul în care aţi atins vârsta legală de pensionare din acea ţară.

De asemenea, dacă aţi dobândit drepturi de pensie în alte ţări, veţi putea primi părţile corespunzătoare doar în momentul în care aţi atins vârsta legală de pensionare din ţările respective.

Vă recomandăm să depuneţi cererea cu cel puţin 6 luni înainte de pensionare, întrucât procedura de acordare a pensiei din partea mai multor ţări poate fi îndelungată.
Documentele necesare

Documentele de care veţi avea nevoie diferă de la o ţară la alta. În general, trebuie să furnizaţi datele dumneavoastră bancare şi un document de identificare.

Pentru detalii, contactaţi casa de pensii care vă va trata cererea.
Vârsta legală de pensionare

Vârsta legală de pensionare diferă de la o ţară la alta.

De aceea, vă recomandăm să aflaţi din timp ce se va întâmpla, pentru fiecare ţară în care aţi lucrat, dacă schimbaţi data de la care doriţi să vă pensionaţi.

Dacă nu vă pensionaţi simultan, valoarea prestaţiei s-ar putea modifica.

Pentru detalii şi consiliere, adresaţi-vă casei de pensii din ţara în care locuiţi şi/sau din ţările în care aţi lucrat.
Caz real
Vă puteţi aştepta ca vârsta de pensionare să fie mai mare în unele ţări

Caroline, din Franţa, a lucrat în Danemarca timp de 15 ani. Spre sfârşitul carierei, a revenit în Franţa. La împlinirea vârstei de 60 de ani (care este vârsta legală de pensionare în Franţa), a solicitat să iasă la pensie. A avut însă neplăcuta surpriză să constate că avea o pensie foarte mică.

Este adevărat că, la 60 de ani, Caroline are dreptul la partea franceză a pensiei. Însă partea daneză i se va cuveni doar când va împlini 65 de ani, pentru că aceasta este vârsta legală de pensionare în Danemarca (pentru grupa de vârstă în care se încadrează Caroline).
Calcularea pensiei
Etapa 1 — La nivel naţional

Dacă aţi lucrat în mai multe ţări din UE, fiecare casă naţională de pensii vă va calcula pensia în conformitate cu propriile reglementări, în baza contribuţiilor pe care le-aţi plătit („prestaţia autonomă”).

Dacă perioada de cotizare dintr-o anumită ţară este mai mică de un an, s-ar putea aplica o regulă specială, deoarece unele state membre nu prevăd pensii pentru perioade scurte. Totuşi, lunile respective nu sunt pierdute - ele vor fi luate în calcul în ţările în care aţi lucrat mai mult timp.

Solicitaţi sprijin dacă vă confruntaţi cu probleme în a obţine sumele cuvenite pentru perioadele de cotizare mai mici de un an.
Etapa 2 — La nivel european

În etapa a doua, fiecare ţară cumulează perioadele de cotizare din toate ţările şi calculează ce pensie aţi primi dacă toate contribuţiile ar fi fost vărsate în sistemul său de pensii publice.

Valoarea rezultată se ajustează pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din ţara respectivă („prestaţie pro-rata”).
Rezultat

Cele două valori sunt comparate, iar beneficiarul va primi prestaţia care are valoarea mai mare.

În cele din urmă, veţi primi un formular P1, care va justifica decizia fiecărei ţări cu privire la cererea dumneavoastră.
Exemplu

Rosa a lucrat timp de 20 de ani în ţara A şi tot atâta timp în ţara B.

Conform formulei de calcul de la nivel naţional, pensia ei ar trebui să fie în valoare de 1 700 de euro, din care 800 de euro de la ţara A şi 900 de euro de la ţara B.

Însă luând în calcul perioadele de cotizare din străinătate (conform formulei de calcul la nivel european), Rosa ar avea dreptul la o pensie de 1 000 de euro de la ţara A şi la una de 1 150 de euro de la ţara B.

Prin urmare, Rosa trebuie să primească prestaţia cu valoarea mai mare: 2 150 de euro pe lună.
Răspuns la discuția Legea pensiilor
Multumesc pt raspuns.Am inca o nelamurire.Dupa legea din Romania eu am dreptul sa ies la pensie cind voi avea 60 ani,iar aici in Spania la 61 ani.Este mai bine sa astept virsta din Spania,sau sa fac intii pt Romania si apoi dupa un an pt cea din Spania.Nu stiu cum este mai bine,ca sa ni-mi scada la calculul pensiei.
Discuție Legea pensiilor
Locuiesc in strainatate de 14 ani,si as dori sa ma pensionez.Am vechime in tara de 20 ani iar aici am 10.Sint nascuta in 1956,si nu stiu daca anii de facultate se mai adauga.Anul trecut mi s-a spus ca la virsta de 60 si 4 luni am dreptul de pensie,dar daca as dori pensie anticipata,as avea dreptul,si ce conditii as trebui sa indeplinesc.
Am auzit ca pot sa-mi completez vechimea cu anii de aici din Spania si invers.Se va face o singura pensie sau voi avea doua,sau cum ar fi mai bine pt mine.

Multumesc.
Buna seara.Am si o intrebare,locuiesc in Spania de 10 ani,as vrea sa cer cetatenie spaniola,dar mi-ar place sa ramin si cu cea romana.Stiti daca este posibil acest lucru?Cineva mi-a spus ca Romania nu admite 2 cetatenii. Multumesc.
buna ziua.multumesc pt raspunsuri.ceea ce eu nu stiu insa daca exista conventii de reciprocitate in domeniu asigurarilor sociale intre romania si spania.,si nu stiu cum as putea afla.si inca ceva,anii de la facultate(5 ani) se adauga la vechimea pensiei?

multumesc.
buna seara.ma intereseaza si pe mine subiectul ,pt ca lucrez in spania si vreau sa stiu daca anii lucrati aici se pot aduga la anii lucrati in romania si-mi pot completa vechimea pt pensie. multumesc-
Discuție pensionare
in mai voi implini 54 ani.am terminat fac mecanica iasi,5 ani,si din 1981 pina in 2000-decembrie am lucrat.actualmente locuiesc in strainatate.as dori sa stiu daca pot sa cer sa ma pensionez,cu ce tip de pensie as putea ,ce drepturi as avea acum sau trebuie sa astept,si pina cind.de fapt ce si cum este mai bine sa fac.