avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Activitate gabi.cristi

Activitate gabi.cristi

Răspuns la discuția Refuz cfp formare profesion
Multumesc pt raspuns,
Nu m-am edificat in aceasta privinta,deoarece in legislatie,SI in ce priveste cfp formare profesionala,spune ca se poate acorda si fractionat in cursul unui an,pt sustinerea ex de promovare in cadrul instit. de invatam. superior. Nu am gasit nicaieri specificat ca masteratul ar face exceptie.
In cazul meu situatia e total aiurea,deoarece initial am cerut concediul de studii insa cum Directorul General nu vrea sa-mi acorde,s-a legat de orice a gasit(a dat tema de casa madamei de la R.U), care s-a legat de faptul ca noi fiind bugetari,suntem mai "aparte", concediile pt studii se acorda la bugetari in baza HG 250/1992,de acu 25 ani de cand era bunica fata mare,iar acel antic HG specifica acordarea cfp-lor pt studii " pt cei care urmeaza cursuri universitare la seral sau fara frecventa" (!!!??!!), forme de invatam. superior universitar care nu mai exista din mezozoic(facultate la seral..),deci despre ce vorbim.. Cand nu vor bolnavii de putere
ceva,se leaga de orice,ca sa nu aprobe.
Din exact aceasta cauza,am schimbat tipul de cerere si l-am formulat ca "cfp formare profesionala din initiativa salariatului", si in cateva zile in care am navigat peste tot pe net prin codul muncii,n-am gasit nicaieri chestia asta,cum ca masterul nu s-ar incadra la formare profesionala. Ceea ce am gasit,a fost ca : se considera a fi formare profesion,si cursurile urmate la institutii de invatam superior,si ca formarea profesionala(la care oricine are dreptul),nu trebuie neaparat sa aiba legatura cu postul ocupat de angajat sau cu activitatea desfasurata sau cu intetesele companiei.. Insa nicaieri,specificat exact sau expres,ca masteratul nu poate fi incadrat/considerat ca fiind formare profesionala.
Imi puteti indica exact,actul normativ care reglementeaza clar lucrul asta?
Ca acum chiar sunt confuza..
Lucrez la o instit publica bugetara,cu personalit jurid,sediul in Buc+ alte subunitati teritoriale. Mi-a fost desfiimtat postul cu oug.77/2013,si trimisa la o subunit. la sute de km de casa, am acceptat doar pt ca au insistat stimabilele de la personal,in fine..(buna credimta/prostia se platesc); mi s+a spus initial ceva,iar ulterior celor 45 zile in care puteam contesta( a fost decl neconstitution),seful de acolo a inceput cu sicane si viata calvar(asta a si fost tema de la conducere se pare). Acum o saptamana m-a pus absenta nemotiv in condica(,7 zile) --manevra preditata-- pt perioada 21-29 noiembrie cat aveam noi conced. suplim.pt recuperare intr-o statiune(semnasem din start pe tabel ca nu particip). A tacut malc(el care la prima ora din zi camd aveam un medical,era cojoc cu telef. sa imtrebe ca unde sunt(cand medicalul se anunta in ,24 h),a tacut ca pestele toata perioada si la final,m-a pus absenta in condica,a facut raport la Buc.. In fine,eu am trimis catre Direct Gen o cerere de motivare a absentelor,am scris ca serviciul de paza era asig. 24/24 de firma,si nici personalul auxilar nu era prezent,am urmat si eu un program de recuperare pe plan local pt ca probl mele de sanat erau altele decat cele care se tratau in statiune,am atasat o sdeverinta de la medic cum ca m-am tratat ambulator(,medical n-am avut cum lua din urma)..In fine pana acum nimic,probabil inca ticluiesc ce membrii sa aibe comisia de disciplina..
Acum o luna, am trimis o cerere cfp formare profesion de 60 zile,formulata gu absolut tot ce tb,cu o luna inainte cum zice legea,mentionat facultatea,masterul)programul pregatire,tot),am aratat ca poate fi de folos si aceluiasi angajator(desi legea spune ca nu neaparat),am cerut intr-o perioada de activit. minima(pot demonstra ca nu prejudiciez decat nesemnific desfas activit)--in lege am gasit ca nu angajatorul ci instanta decide,dc s-ar fi prejudiciat GRAV;pt ca smgajatul poate inainta actiune in instanta pt abuz de drept. Ei dupa 3 saptam,respectiv imediat dupa discutia cu absentele nemotivate de la statiune,mi-au refuzat ceterea de cfp,cu o motivatie aruncata aiurea:" nu se poate acorda intrucat nu se incadreaza in obiectivele formarii profesionale,asa cum sunt ele definite in art.192 C.M.).Umde evident ca se incadreaza. Maine,15.dec,,retrimit o solicitare de reanalizare a cererii trimise anterior(nu fac alta din nou ca n-are rost,si nu ma reincadrez ca data-- cu o luna inainte--);fac referire la cea anterior trimisa di solicit o reexamin a ei,in veferea acordarii cfp,intrucat se incadreaza,in art 192CM. Intre timp,se face 16 dec,de cand ar trebui sa intre cfp formare profesion. solicitat
Mai scriu si poimaine o hartie,prin care anunt ca nu mai pot sa ma prezint la servici,intrucat am nevoie pt pregat ex din sesiune,+ alte motive pe care oricum si fara sa fie situatia cu acest cfp,le-as fi inaintat intr-o cerere conducerii,in vederea mutarii in alta locatie(pt ca asta e si ls sute de km de casa,aici stau/locuiesc la servici(au spatii cazare), insa pt a ajunge in oras tb sa parcurg 4km pe jos pe camp,psna la sosea de unde ss iau ocazie pana on oras pt a-mi face cumparaturi,inapoi la fel,12 km cu masina de ocazie +4 km pe jos deci penitenta curata. Ideea e ca:
--ce sanse am in instanta,dc imi vor desface cim in acest cfp formare profesion solicitat(in aceasta perioada de timp?(in care ar fi mai mult drcat de drept sa mi-l acorde)
-dc nu sr vor lega de absentele din perioada solicitata ca cfp,ci de cele de dinainte(acelea de la statiune),vor trebui cf procedurii,sa faca o comisie de disciplina,si abia apoi sa-mi dea decizia de concediere.Aceasta comisie daca o vor face in perioada solicitata ca cfp(care incepe peste 2 zile,din 16 dec),iar ei ar fi trebuit sa-mi acorde de drept acest cfp (care suspenda raporturile de munca),la fel,ce sanse am in instanta?
Si cum ar trebui sa procedez avand in vedere datele problemei,pt ca se pare ca se va ajunge si in instanta,ca sunt porniti,iar chiar dc e institutie bugetara,toti au atitudine de patron(toti sefii),de parca ar fo SRL-ul lor ba mai mult,a ajuns sa fie tupeu obraznic faptul ca indraznesti sa iti ceri un drept.
Va multumesc anticipat pt indicatii. Cristina C
Buna seara
Lucrez la Aeroclubul Romaniei si in baza adresei MT nr 33472/2013 emisa pentru aplicarea prevederilor OUG 77/2013 Aeroclubul Romaniei a desfiintat postul de pilot instructor planor pe care eram angajata la Aeroclubul Pitesti.
Ca alternativa,mi-au oferit post la Suceava..unde nu se duce nimeni de ani buni,dar de..eu nefiind casatorita,cu copii dupa fusta mea,isi permit sa isi bata joc.
Spun asta deoarece au ales desfiintarea postului meu de la A.Pitesti unde sunt doar 2 instructori(eu si comandantul),si au lasat nemodificate cate 5 posturi in alte aerocluburi,toate de instructor planor..adica in alte parti,mult mai aproape de Suceava,au lasat cate o gloata intreaga de instructori(multi nefiind casatoriti deci fara familii,obligatii);in plus stiau situatia mea,ca nu am masina si aerodromul este la 20 km de oras,de gazda nu se pune problema la ce salarii avem deci va trebui sa ma rog de unul si de altul sa ma duca in oras sa-mi iau o paine,sa imi cumpar mancare etc..
Am 3 zile la dispozitie sa le comunic daca accept sau nu;iar daca nu,mi se va desface contractul de munca.
Maine incerc sa merg la Bucuresti sa vad daca mai exista vreo alta alternativa,vreun alt post mai rezonabil(desi pe comunicare nu figura);in tot cazul as fi dorit sa intreb:
daca,in cursul celor 3 zile,imi iau concediu medical(cat mai mult--ca doar si ei sunt.."deosebit de ..corecti",ma pot obliga,din punct de vedere legal,sa dau un raspuns?
Efectiv nu stiu ce sa fac si nu ma pot hotara,in 3 zile,ce sa fac..Daca maine nu rezolv nimic(ei nu prea au scrupule,nu-i intereseaza,cand cineva nu prezinta importanta pentru ei si "nu are spate",isi bat joc in mod tare legal,dupa cum va spuneam..) Sunt aerocluburi care efectiv nu zboara deloc (ex.Arad,unde sunt 4 instructori angajati),si care se "aduna" vara,merg in cantonamente cu tot cu elevii la Deva ca sa zboare,deci se aduna cate 10 instructori /cantonament si nu e nevoie decat de minim 3; dar de la Arad nu au desfiintat nici un post,pe cand aici ca erau doar 2 pe organigrama..l-au facut pe al meu "dizolvat"..
Alta intrebare:sub pretextul "restructurarii",pot sa angajeze pe altcineva tot pe un post similar,dupa ce au desfiintat ? La ce interval?Pentru ca este o pila a comandantului care se pare ca ar trage sfori sa se angajeze.
Am printat OUG 77/2013 dar are atatea "portite" ca nu m-am lamurit deloc,se pot face 1000 de interpretari.
Alta problema...daca nu accept postul si voi fi demisa(scrie din motive ce nu tin de persoana angajatului),unde verific daca am dreptul la salarii compensatorii?
Mai e o problema.Datorita legii date acum vreo 2 ani,cf careia bugetarii nu au dreptul la indemnizatii care sa depaseasca 30% din incadrare,noi pierdem foarte multi din banii(indemnizatia de zbor)
De exemplu: eu am incadrarea de 1300,pe situatia de plata am intr-o luna 4000 de lei(vara,cand se zboara),dar la salariu nu vad decat 360 din cei 4000(deoarece nu se permite decat 30% din incadrare),restul ..au rezolvat sa ni-i dea cumva esalonat,si in lunile de iarna,ca sa nu ii pierdem chiar pe toti(bani in mana efectiv eu iau 1260 cu tot cu indemnizatia de zbor,desi per total s-ar strange cam la 8000 lei pe an)Deci foarte multi se pierd.
In cazul in care nu accept postul,imi pot cere legal banii de zbor,toti care figureaza pe situatiile de plata?(in instanta,daca e cazul)..
Ce sanse as avea sa contest desfiintarea postului(de exemplu,fara postul care il ocup,nu e indeplinit personalul minimal necesar pentru activitatea de zbor)..
Eu inteleg ca se fac restructurari,si sunt obligati sa reduca din personal,dar..modul in care au "ales"posturile --cel putin in cazul meu-- a fost asa.."cu dedicatie"..
Sincer sunt foarte bulversata si chiar nu stiu ce hotarare sa iau,deci prima intrebare stringenta(toate sunt,din pacate),este daca ma pot obliga in mod legal,sa le dau un raspuns cat timp ma aflu in concediu medical(de maine sau poimaine,de exemplu).
Multumesc,chiar am nevoie urgenta de sfaturi si informatii,chiar nu stiu ce hotarare sa iau..
Răspuns la discuția Succesiune apartament
Multumesc mult pentru raspuns,
Inteleg ca este cum nu se poate mai rau pentru mine,adica..practic eu raman pe drumuri si cu mai nimic,si "mumica"vitrega cu aproape tot apartamentul tatei,dupa ce ca nu a avut nimica decat hainele de pe ea,cand s-a maritat cu tata..Totusi,stiam ca recent s-a mai schimbat ceva,si ca bunurile dobandite inaintea casatoriei nu se impart,ci doar ceea ce a fost cumparat impreuna dupa casatorie.
Incalcarea dreptului succesoral--presupun ca va referiti la excluderea totala de la succesiune.Da,asa ceva nu s-ar pune problema ca s-ar fi intamplat,insa problema este timpul;nu am de gand sa astept 20 ani,interval in care sa ma rog sa o calce tramvaiul :sorry: mai repede.
Mai bine un sfert de apartament acum,decat toata casa peste cine stie catisprezece ani..ca poate nu mai traiesc eu cat ea(ce-i rau nu piere..)Apoi,deduc ca nu ar avea rost sa astept si sa si risc: daca e asa cum ati spus ca imi revine un sfert de apartament,are dreptul sa lase "partea ei" la cine ar fi dispus sa-si traga canoanele cu ea pe patul de moarte,deci..n-as avea nimic de pierdut daca urgentez rezolvarea problemei acum..
Sau exista vreo alta alternativa ceva mai convenabila pentru mine,in sensul sa nu pierd totusi 3 sferturi din casa? ca este enorm,sa fim seriosi..e un apartament totusi,nu un garaj..In instanta as putea obtine mai mult de un sfert?
Multumesc pt.raspunsuri si informatii,o seara buna
Buna ziua,
As dori sa imi fac o idee asupra situatiei legate de drepturile in legatura cu partea mea de mostenire in urma decesului tatalui meu.
La doi ani de la divortul parintilor mei,mama a decedat,(eu aveam 4 ani),dupa ceva timp tata s-a recasatorit si m-a luat de la bunici ca sa ma creasca,impreuna cu mama vitrega (cu care nu a mai avut copii).Acum trei ani a decedat si tata,iar cand inca era in viata nu am adus in discutie subiectul pentru ca nu aveam chef de discutii de genul,se simtea rau,a avut o boala care l-a chinuit foarte mult in ultima perioada si nu am vrut sa il amarasc cu chestia asta,mai ales ca ar fi inceput si "mumica"vitrega cu tot felul de fitile,cu ideile si solutiile ei ipocrite si n-aveam chef sa-ncep sa ma cert,deci n-am deschis subiectul sa intreb de cand e cumparat apartamentul,din timpul casatoriei cu ea sau il cumparase tata dinainte;stiu doar ca tot acum 3 ani mi-am schimbat buletinul(tata inca traia) si am fost la politie sa semneze(in calitate de proprietar al casei) si era doar el trecut pe contract si atat.Ea nu figura.
Pana acum nu m-am ocupat de problema pentru ca nicio nu aveam stransi banii necesari(nici nu stiu cat ma costa dar imi inchipui ca fara vreo 2000 pe putin nu rezolv mare lucru),si sunt si cu serviciul in alt oras,destul de departe(vreo 400km).
Ideea e ca tre sa fac ceva nu pot sa stau la nesfarsit asa,nu stiu daca tata a lasat vreun testament in sensul asta(poate a reusit madama,cu fitilele ei,sa-l ameteasca de cap si sa fi facut pana la urma un testament,va trebui sa ma duc acasa si sa lamuresc problema).
Ideea e ca as dori ceva informatii orientativ,ca sa stiu cum sa abordez chestiunea.
1.Daca nu exista testament,eu ce drepturi am la succesiune,cat la suta din acel apartament?
(Aici marea mea nelamurire era ca imi spusese cineva ca in urma cu multi ani,ca in cazul casatoriei cu acte,se impartea totul in jumatate,deci jumate ea,jumate tata,apoi partea tatei din nou in jumatate din care jumatate tot ea,deci mie mi-ar fi revenit abia un sfert(dintr-un apartament pe care ea nici macar nu figura ca proprietar)) Am inteles asta era demult si intre timp s-ar mai fi schimbat legea,insa nu stiu exact. Oricum cazul asta ar fi cel mai defavorabil mie.
Mai exact: doar tata era titular de contract.Ce drepturi de succesiune as avea in cazul in care ar fi fost cumparat inainte de casatoria lor,sau daca ar fi fost cumparat dupa?
2. In cazul in care exista un testament,ce se poate face? Am inteles ca se poate ataca dar e foarte greu si necesita foarte multi bani,timp prin tribunale si nu stiu daca ar fi cea mai buna solutie.
Mentionez ca interesul ei e sa stea bine mersi acolo nederanjata ne-nimic,in timp ce eu ma descurc cum pot prin gazde,chirii etc in timp ce ea se lafaie bine mersi in doua camere si se plange ca e scumpa intretinerea.NU ma incanta ideea sa-mi trec apartamentul pe nume si sa o las in continuare acolo cat mai are de trait,nu am de gand sa-mi iau partea peste 15 -20 ani pentru ca trebuie acuma sa-mi vad de ale mele iar varianta sa stam amandoua acolo e de-a dreptul S.F..
Testamentul pe care l-ar fi putut face tata in cazul in care duduia l-ar fi "ametit" de cap,sunt convinsa ca asa ar suna:sa imi ramana apartamentul mie dupa moartea ei(nu s-ar fi legat de impartit sau ceva de genul).
In acest caz,ce as mai putea face?Exista vreo varianta legala sa imi rezol problema mai repede? nu ma incanta s-o dau afara da nici nu mi se pare corect sa astept 245 de ani sa-mi iau si eu drepturile dupa tata.
Daca ati putea sa ma lamuriti cat de cat in legatura cu acest subiect,mi-ar fi de mare folos;am sa revin cu siguranta cu detalii cand voi sti exact situatia,deocamdata as avea nevoie macar orientativ sa stiu cum stau lucrurile,ca sa imi fac o idee cum sa procedez Multumesc,o seara buna.
Daca va fi impus deci obligatoriu,inseamna ca nu va exista o alta alternativa. Si se face scandal deoarece o multime de date personale stocate pe el poate fi accesata de oricine care detine un cititor de carduri. Iar sistemul electronic s-a demonstrat ca este cel mai vulnerabil dpdv al securitatii.(copiere,modificare,accesare,etc) . Asta e un pas important catre cipuire,catre implantarea cipurilor umane. Nici pentru asta nu trebuie facut scandal?
Buna ziua,
As dori sa-mi indicati/recomandati daca se poate unde exact pot gasi un avocat specializat in problema privind mizeria care se intampla cu actele biometrice...Am inteles de pe forumuri ca exista..(de fapt e normal sa existe,asa cum sunt destui care au pledat(si castigat) procese legate de inmatriculari masini aduse de afara.). Nu ca as putea eu sa schimb te miri ce,dar...conteaza,pana la urma,si intarzierile ..inevitabilului,si boicotarile sistemului. Cu pasapoartele,in urma mini-mitingului de 1000 persoane,s-a obtinut o alternativa derizorie,si scumpa,dar : este enorm!! Pt. ca exista.
Daca-n jurul meu se doarme asta e. Dar eu vreau sa-i dau in judecata in legatura cu porcaria numita "card national de sanatate" cu care cica ne vom trezi de-a gata acasa sub nas,utilizand politica faptului implinit, si culmea!!! cica-ntr-un plic pe care va scrie:"va multumim ca ati acceptat cardul!!!"#-o
Culmea nesimtirii este ca daca n-ai card, pa....pa.. servicii gratuite/compensate(da' pentru aia banii ti-i trag frumusel din salariu,in fiecare luna;ii ingurgiteaza sistemul bine-mersi fara nici o "tresarire"...Pai deci este abuz in toata regula,logic ar trebui sa fiu indreptatita sa-i aduc pe idioti in instanta. Problema e ca nu stiu pasii.
Am inteles ca se pot trimite inapoi la destinatar,cu mentiunea:"REFUZ CARDUL" ;tot pe net am gasit un formular tip (dat alaturi de altele:pt refuz de cartele magnetica biometrica in scoli,pentru refuz de vaccin,etc), unde reiesea din text c-ar trebui trimis de preferat,inainte sa ajunga cardurile acasa (si-am inteles ca-n iunie ne trezim cu ele sub nas) , si sa anunte/puna in tema casa de asig. ca nu este acceptat cardul si in cazul neoferirii unei alternative si refuzului asistentei gratuite in baza adeverintei de pana acum,se refuza plata contributiei la asig. sanatate. Dar, normal ca se va continua retinerea din salariu(nici din inertie nu s-ar opri mai devreme de 6 luni),deci

1.)cum se procedeaza pentru a avea dovada trimiterii formularului?
2) exact care este pasul 2? Astept un raspuns de la ei in sensul asta?(eu sa fiu sanatoasa,c-o sa tot astept). Logic ar trebui sa merg sa solicit un serviciu medical,si in caz de refuz,cum se procedeaza? Ii rog frumos sa-mi dea in scris ca sunt obligata sa platesc,in lipsa cardului,si ca nu-mi accepta adeverinta?
In concluzie,va rog sa ma ajutati sa imi spuneti exact cum trebuie procedat.
Imi cer scuze pentru mesajul prea lung sau exprimarea nu tocmai corespunzatoare; e un subiect care ma revolta extrem si consider foarte foarte grav ceea ce se intampla .
Va multumesc anticipat.
Cu stima,
gabriela c.

Ideea era sa plec la munca un an de zile(ceea ce nu mi-ar aproba),deci in trebuie ceva sa nu lase loc de prea multe comentarii..si un master sau specializare in strainatate ,pe langa faptul ca justifica de ce imi trebuie cfp, e un motiv foarte bun,nu le permite sa faca ei ce vor...
Multumesc f.mult pentru raspuns...sper sa imi rezolv..
Multumesc pentru raspuns;m-am uitat din nou peste ccm ; in principiu e alcatuit conform cu:
Art. 1. (1) Prezentul contract se încheie prin voinţa părţilor, în temeiul următoarelor acte normative:
• Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii;
• Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de muncă astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 143/1997;
• Legea nr. 31/1991 – privind stabilirea duratei timpului de muncă pentru salariaţii care lucrează în anumite condiţii de muncă;
• Legea nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, cu modificările ulterioare şi H.G. nr. 1425 privind Normele Metodologice de aplicare a acestei legi;
• Legea nr. 54/2003 - legea sindicatelor;
• Contractului Colectiv de Muncă unic la nivel naţional, în vigoare;
• Contractului Colectiv de Muncă unic la nivel de ramură transporturi, în vigoare • Legea nr. 19/2000 privind Sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;

iar la inceput specifica doar 30 zile CFP pe an(si nu maxim 90),insa spre final contine urmatorul articol:

Art. 83. (1) Concediile fără plată se acordă, la solicitarea salariatului, pentru:
a) rezolvarea unor situaţii personale;
b) perfecţionare profesională, pe perioada perfecţionării profesionale pe care salariatul o
urmează din iniţiativa sa;
c) pentru pregătirea şi susţinerea lucrării de diplomă în învăţământul universitar sau preuniversitar, acordat o singură dată, 30 zile pe an.
(2) Conducerea aeroclubului poate respinge solicitarea concediului fără plată dacă absenţa sa ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii.
(3) Salariatul poate contesta neacordarea concediului fără plată, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicare, la Consiliul de conducere, care o va soluţiona în prima şedinţă, după ascultarea salariatului.

insa pentru punctul a.), este specificat ca doar 30 zile lucratoare. Asa ca m-am gandit ca ma pot incadra la punctul b.) ,ca se refera la toata durata perfectionarii profesionale urmate din initiativa mea . Corect:ma pot inscrie la un master in strainatate,ca sa justific suplimentar de ce imi trebuie concediul.
Nici nu ma poate condamna nimeni,pentru ca statutul nostru e de multa vreme cu semnul intrebarii,azi-maine ne poate spune M.T. :"descurcati-va singuri ca nu va mai putem finanta",si...ma uit in viitor , si nu vad nimic... Clar ca nu astept sa fac 40 de ani,pana o sa fim "pe butuci" ca institutie,ca sa m-apuc atunci de completari de studii...

Deci,intrebarea mea este: pot sa abordez situatia b.),si sa negociez in baza ei un CCM de un an? (negociere care pana la urma as putea-o sustine si intr-o audienta in Ministerul Transporturilor--daca la nivel de unitate imi e refuzata-- ?)


Da,exact aici este problema:in unele unitati bugetare,CFP-ul e stabilit la 90 zile pe an,la noi sunt 30 pe an, in unele se poate lua un an de fara plata o data la 3 ani,la noi ...nu e prevazut nimic,etc... Si da...asta nu e nici o restrictionare(privind CFP-ul,desigur)...noi sa fim sanatosi..