avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare post

Buna seara
Lucrez la Aeroclubul Romaniei si in baza adresei MT nr 33472/2013 emisa pentru aplicarea prevederilor OUG 77/2013 Aeroclubul Romaniei a desfiintat postul de pilot instructor planor pe care eram angajata la Aeroclubul Pitesti.
Ca alternativa,mi-au oferit post la Suceava..unde nu se duce nimeni de ani buni,dar de..eu nefiind casatorita,cu copii dupa fusta mea,isi permit sa isi bata joc.
Spun asta deoarece au ales desfiintarea postului meu de la A.Pitesti unde sunt doar 2 instructori(eu si comandantul),si au lasat nemodificate cate 5 posturi in alte aerocluburi,toate de instructor planor..adica in alte parti,mult mai aproape de Suceava,au lasat cate o gloata intreaga de instructori(multi nefiind casatoriti deci fara familii,obligatii);in plus stiau situatia mea,ca nu am masina si aerodromul este la 20 km de oras,de gazda nu se pune problema la ce salarii avem deci va trebui sa ma rog de unul si de altul sa ma duca in oras sa-mi iau o paine,sa imi cumpar mancare etc..
Am 3 zile la dispozitie sa le comunic daca accept sau nu;iar daca nu,mi se va desface contractul de munca.
Maine incerc sa merg la Bucuresti sa vad daca mai exista vreo alta alternativa,vreun alt post mai rezonabil(desi pe comunicare nu figura);in tot cazul as fi dorit sa intreb:
daca,in cursul celor 3 zile,imi iau concediu medical(cat mai mult--ca doar si ei sunt.."deosebit de ..corecti",ma pot obliga,din punct de vedere legal,sa dau un raspuns?
Efectiv nu stiu ce sa fac si nu ma pot hotara,in 3 zile,ce sa fac..Daca maine nu rezolv nimic(ei nu prea au scrupule,nu-i intereseaza,cand cineva nu prezinta importanta pentru ei si "nu are spate",isi bat joc in mod tare legal,dupa cum va spuneam..) Sunt aerocluburi care efectiv nu zboara deloc (ex.Arad,unde sunt 4 instructori angajati),si care se "aduna" vara,merg in cantonamente cu tot cu elevii la Deva ca sa zboare,deci se aduna cate 10 instructori /cantonament si nu e nevoie decat de minim 3; dar de la Arad nu au desfiintat nici un post,pe cand aici ca erau doar 2 pe organigrama..l-au facut pe al meu "dizolvat"..
Alta intrebare:sub pretextul "restructurarii",pot sa angajeze pe altcineva tot pe un post similar,dupa ce au desfiintat ? La ce interval?Pentru ca este o pila a comandantului care se pare ca ar trage sfori sa se angajeze.
Am printat OUG 77/2013 dar are atatea "portite" ca nu m-am lamurit deloc,se pot face 1000 de interpretari.
Alta problema...daca nu accept postul si voi fi demisa(scrie din motive ce nu tin de persoana angajatului),unde verific daca am dreptul la salarii compensatorii?
Mai e o problema.Datorita legii date acum vreo 2 ani,cf careia bugetarii nu au dreptul la indemnizatii care sa depaseasca 30% din incadrare,noi pierdem foarte multi din banii(indemnizatia de zbor)
De exemplu: eu am incadrarea de 1300,pe situatia de plata am intr-o luna 4000 de lei(vara,cand se zboara),dar la salariu nu vad decat 360 din cei 4000(deoarece nu se permite decat 30% din incadrare),restul ..au rezolvat sa ni-i dea cumva esalonat,si in lunile de iarna,ca sa nu ii pierdem chiar pe toti(bani in mana efectiv eu iau 1260 cu tot cu indemnizatia de zbor,desi per total s-ar strange cam la 8000 lei pe an)Deci foarte multi se pierd.
In cazul in care nu accept postul,imi pot cere legal banii de zbor,toti care figureaza pe situatiile de plata?(in instanta,daca e cazul)..
Ce sanse as avea sa contest desfiintarea postului(de exemplu,fara postul care il ocup,nu e indeplinit personalul minimal necesar pentru activitatea de zbor)..
Eu inteleg ca se fac restructurari,si sunt obligati sa reduca din personal,dar..modul in care au "ales"posturile --cel putin in cazul meu-- a fost asa.."cu dedicatie"..
Sincer sunt foarte bulversata si chiar nu stiu ce hotarare sa iau,deci prima intrebare stringenta(toate sunt,din pacate),este daca ma pot obliga in mod legal,sa le dau un raspuns cat timp ma aflu in concediu medical(de maine sau poimaine,de exemplu).
Multumesc,chiar am nevoie urgenta de sfaturi si informatii,chiar nu stiu ce hotarare sa iau..
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:18, 12 Noiembrie 2013
1. Daca va luati concediu medical , atunci conform art.49 alin.6 C.mun., in cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Prin urmare, raspunsul il puteti da dupa revenirea din concediu medical.

2. Decizia de concediere, emisă în baza art. 65 din Codul muncii, poate fi contestată la instanţa judecătorească.
Instanţa sesizată cu o cerere de constatare a nulităţii absolute a măsurii desfacerii contractului de muncă, în baza art. 65 din Codul muncii, nu poate verifica decât două elemente: dacă desfiinţarea locului de muncă este efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reluare activitate koos koos Buna,as dori sa ma lamuriti intr-o problema cu care ma confrunt,am fost in concediu de ingrijire copil pana la 3 ani pana la data de 27 ian 2011 cand am trimis ... (vezi toată discuția)
Art. 65 c.m. ioandobinciuc ioandobinciuc Buna ziua In data de 20-12-2013 am fost dat afara din societatea unde lucram. In data de 23-12-2013 mi sa dat preavizul retroactiv(27-11-2013/27-12-2013) si ... (vezi toată discuția)
Pensii speciale dantudor17 dantudor17 Am 23 de ani ca insotitor de bord si 49 de ani. La anul ar trebui sa ma pensionez la implinirea varstei de 50 de ani . O mai pot face tinand cont ca nu mai pot ... (vezi toată discuția)