avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Activitate S_GABYTA_80

Activitate S_GABYTA_80

Calcul zile concediu odihna
Conform art.16 ,alin.6 din Codul muncii concediul fara plata si absentele nemotivate se scad din vechimea in munca si afecteaza zilele de concediu aferente acelui an.Ma puteti ajuta cu un mod de calcul al zilelor ce se scad din totalul zilelor de concediu de odihna din cauza concediului fara plata?
Mulțumesc
Datorita lipsei de incarcare, in societate, s-a decis impreuna cu reprezentanții salariali suspendarea activitatii Conform Art.52 aliniat 3 astfel ca s-a redus saptamana de la 5 zile la 4 zile iar in a 5 a zi avand contractul de munca suspendat;
-ce se intampla daca una din aceste persoane este in concediu de odiha (concediu inceput inainte de ziua suspendata si se termina dupa aceasta zi); se intrerupe concediul in ziua stabilita pentru suspendare sau concediul se executa normal, fiind platita si a 5-a zi
-ce se întâmplă daca sunt in concediul medical inainte de ziua suspendata si revin dupa.
-se poate ca pentru anumite departamente sa fie folosit somajul tehnic cu plata de 75%,iar ceilati sa beneficieze de program normal?
- se poate recurge la ambele masuri in acelasi timp, pentru persoane diferite?
- care este avantajul si dezavantajul salariatului in ambele cazuri?
Mulțumesc
Va rog sa imi explicati mai bine:
Pe perioada in care se lucreaza 4 zile nu mai este permis sa se acorde CO sau NU se poate înlocui ziua a 5-a cu zi de CO.
Mulțumesc
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile lucrătoare
Din motive economice firma este nevoita sa reduca timpul de lucru de la 5 zile la 4 zile lucratoare ,astfel ca toti angajatii(indiferent de departament)vor fi nevoiti sa lucreze 4 zile pe săptămână.Întrebarea este: daca sunt persoane care au zile de concediu de odihna le pot folosi pentru i a-si acoperi ziua lipsa cu acea zi de concediu?.Concediul medical ce este luat in ziua "suspendata" va fi platit?
Modificare pontaj electronic
Firma la care lucrez detine un pontaj electronic pe baza de cartela. Angajații au obligația de a se ponta la intrare si iesire din firma precum si la pauza de masa.Intrebare:daca un angajat omite sa se ponteze la pauza de masa si se face corectie in sistem atunci exista posibilitatea ca la un control ITM sa fie vreo problemă?
Pentru cazurile in care isi uita cartela acasa exista formular pe care il semneaza atat angajatul cat si superiorul.
Buna ziua.
Am o întrebare legata de decontarea transportului către angajați:Daca pana acum angajatul venea la muncă cu masina proprie iar firma deconta combustibilul in functie de distanta ,iar la un moment dat acestui angajat i s-a stricat masina atunci ce variante ar fi corecte pentru a asigura transportul angajatului la firma? Restul angajaților continuă sa vina cu masina personala sau au transport asigurat.
Buna ziua.Daca nu este specificat in contractul colectiv in mod expres ca acest bonus se acorda DOAR personalului productiv atunci in mod automat se aplica tuturor angajatilor?

Cornel Vasile a scris:

depinde de modul de redactare a clauzei respective ..in principiu, angajatorul decide cui acorda si cum acorda...

In cadrul societății exista un bonus pentru prezenta care este acordat angajaților care nu au zile de concediu medical,concediu fără plata sau nemotivate. Întrebarea este daca este legal ca acest bonus sa fie acordat doar persoanelor direct productive ,personalul tesa neprimind acest bonus.Precizez ca personalul productiv primește inca doua bonusuri de productivitate si calitate.
Care este diferenta intre zile libere platite si zile de sarbatori legale?
Daca in contractul colectiv de munca a fost adăugata ziua de nastere ca zi liberă platita atunci angajatul are dreptul la bon de masa?
Buna ziua,
Am doua întrebari:
1.Daca o persoană ce beneficiază de 21 zile concediu de odihna pe an isi ia toate zilele de concediu iar apoi isi da demisia firma isi mai poate recupera banii?
2.Este legal ca o persoana sa isi ia in avans zilele de concediu de odihna care i se cuvin pana la sfârșitul anului.
Mulțumesc