avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Activitate Elidor

Activitate Elidor

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
( Inspector_Gadget,gresit ati folosit notiunea de "prefix" : << in lingvistică, un afix (de la verbul latinesc afficere „a atașa”) este un morfem numit „legat”, adică ce funcționează numai atașat unei baze, care poate fi o rădăcină, o temă sau un cuvânt independent.

Din punctul de vedere al locului pe care îl ocupă față de baza la care se atașează, afixele se împart în trei tipuri principale: prefixe (care preced baza), sufixe (care urmează baza) și infixe (care sunt inserate într-o bază dată de o rădăcină) .

Prin adăugarea de afixe, numită „afixare”, se adaugă altui morfem/altor morfeme informație lexicală sau/și gramaticală[. Din acest punct de vedere se disting afixe derivaționale (numite și lexicale) și afixe flexionare (numite și gramaticale). Primele schimbă mai mult sau mai puțin sensul lexical al cuvintelor la care se adaugă, formând cuvinte noi, dar cele din urmă nu îl schimbă, deci nu formează cuvinte noi. Există totuși și afixe al căror sens este în același timp lexical și gramatical, eventual unul din acestea fiind preponderent. >> )

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dle Inspector_Gadget., intr-o Asociatie de proprietari obisnuita, unde acoperisul este la propriu unul singur, exista diferentieri de cheltuieli specifice fiecarei scari, becuri arse, senzori de lumina defecti, etc. , care sunt cuprinse in liste njmai pe scara unde a fost necesara inlocuirea lor, nu sunt repartizate costurile la toti membrii Asociatiei ! In ceea ce priveste Asociatia dvs., acoperisul nu este deloc doar unul singur si comun, ci sunt 6 acoperisuri total independente, tot ce aveti in comun sunt centrala termica si tevile care pleaca de la ea catre cele 6 case.
Asa cum puneti problema , ca toate casele membre ale aceleiasi personalitati juridice sa plateasca pentru tot ce se strica la una, s-ar ajunge la situatia ca proprietarii unei dintre case, mai lenesi sau ma smecheri, sa-si neglijeze locuinta , sa o lase sa se deterioreze exterior pentru ca vor contribui si ceilalti la reabilitarea ei, in timp ce proprietarii din restul de 5 case si le-au ingrijit de-a lungul timpului. Sunt sigura ca legiuitorul, daca ati ajunge la un proces , nu v-ar da dreptate. Pana la urma toate Codurile-Penal sau Civil- pleaca de la regula de baza , a bunului simt.
Ingrijorarea dvs. referitoare la CUI, la fondul de reparatii, etc. este asemeni cu frica de drobul de sare ce ar putea sa va cada in cap, putina gandire , chiar daca nu aveti multa experienta, va va ajuta sa rezolvati problema cu bun simt, legal . Succes !
MULTUMESC !
Asa ma gandeam si eu ca ar fi logic,
Buna ziua,
O asociatie de proprietari, cu personalitate juridica, compusa din 6 cladiri indipendente fizic, fiecare cu cate 6 apartamente, are in comun doar o centrala termica proprie, aflata la randul ei intr-o cladire independenta.
Fiecare din cele 6 cladiri se gospodareste independent, doar plata cheltuielilor de intretinere se face catre un singur administrator.
Acoperisul uneia din cladiri are nevoie de reparatie.
Ar trebui sa participe la plata toate cele 6 cladiri sau numai cea cu problema ?
Multumesc !
Da, ati inteles bine,Marcus2, asa ma gandeam si eu...
Desigur ca am fost contrata (eu fiind pagubita) de cel caruia i-am solicitat sa-mi indrepte disconfortul creat, cu formula " ce , ma credeti prost ? ", iar eu i-am spus ca e doar o regula de bun simt. Ceea ce nu i-am mai spus e ca intre un prost si un om cu bun simt, prefer pe ultimul !
Multumesc !
silviu_n, teava orizontala de alimentare locala a WC -ului in ap. de la et.4 este din cupru, e lunga de max. 30 cm, in continuare este traseul pe verticala care deserveste celelalte 3 ap. de dedesubt, Pana la a fi oprita apa de la subsol ,nu au fost probleme cu gura de alimentare a bazinului WC-ului. Intrebarea mea initiala a fost gandita ca, in cazul opririi de 10 ori a apei si obturarii de fiecare data a alimentarii bazinului WC-ului de la et.4, proprietarul de la 4 sa plateasca un instalator de 10 ori, el neavand nici o problema cu instalatia ?
Nu vreau sa influentez opiniile, doar doresc sa aflu si alte puncte de vedere.
Multumesc !
Aurelian Buharu, este stiut ca pe conductele de apa sunt diverse particule rezultate din uzura peretilor conductelor, care in timpul circulatiei apei , cu presiune destul mare in mod curent, nu afecteaza decat temporar de regula alimentarea bazinelor de apa la WC-uri, la celelalte robinete fiind sitele care pot fi curatate sau schimbate usor. Ideea de filtru la teava de alimentare a bazinului WC e interesanta, dar nu prea realizabila. Contoarul de apa fiind plasat inaintea robinetului de alimentare a bazinului si invartindu-se la deschiderea apei, inseamna ca "pietrica" a trecut de filtrul contoarului si s-a stocat chiar in gura de alimentare a bazinului. pentru aceasta trebuie o mica manopera de ridicare a capacului bazinului, scos plutitorul de la clopotul care opreste apa pe teava si de la mufa de legatura a tevii de alimentare, dat drumul la apa pana este "scuipata" mizeria, infiletat la loc, reagatat clopotul si pus capacul bazinului. Toate aceste operatii nu le poate face un ageamiu sau o femeie singura si mai putin abila in ale tehnicii, deci trebuie sa cheme de fiecare data pe cineva, pe care trebuie sa il plateasca. Si aceasta de fiecare data cand un vecin are o lucrare la instalatiile din casa, femeia neavand nici o problema cu instalatiile, chiar intretinandu-le exemplar ! Este o chestiune de principiu pentru care as fi dorit puncte de vedere si daca exista o rezolvare prevazuta de lege sau se merge pe regula amiabila=a bunului simt.
Multumesc, ynocentta !
Asa m-am gandit pentru Var.II, dar ce se intampla in Var I, cand ap. de la etajele inferioare isi efectueaza reparatii cu consecinte neplacute pt. ap. de la ultimul etaj, acesta neavand nici o vina, dar e bun de plata la fiecare venire a instalatorului ?
Buna ziua, dragi prieteni, am nevoie de asistenta la situatia de mai jos:
STUDIU DE CAZ
Intr-un bloc, pe o coloana de 4 etaje cu cate un ap. pe etaj, se fac reparatii la conductele de apa
Var. I
de proprietarii ap. de la et.1, 2 si 3 la intervale de timp de cateva zile unul fata de altul; de aceea este oprita apa de la robinetul general de la subsol. Dupa fiecare repornire a apei, la ap. de la et.4 se obtureaza teava de alimentare cu apa din cauza unei pietricele antrenata de presiunea apei , asa ca proprietarul trebuie sa cheme de fiecare data un instalator care sa ii remedieze inconvenientul.
Intrebare: cine trebuie sa plateasca instalatorul venit la et.4 ?(cu temei legal facuta argumentatia)
Var.II
oprirea apei de la subsol se face de catre administrator pt. inlocuirea robinetului general de coloana.
La repornirea apei, proprietarul ap. de la et.4 trebuie sa cheme instalatorul pt, desfundarea gurii de alimentare cu apa din ap. sau.
Intrebare: cine trebuie sa plateasca instalatorul venit la et.4 ? (cu temei legal facuta argumentatia)
Va multumesc !
Răspuns la discuția salariu femeie de serviciu
Promt si la obiect !!!!
Multumesc inca odata !
P.S.
Ce inseamna cei 11 lei=contrib.as. ?
persoana este la pensie, nu are pers. in intretinere si nu are alt loc de munca.