avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Activitate AntoanelaC

Activitate AntoanelaC

Bună ziua, nu se aplică TVA 5% ci 9%. Conform cod fiscal, în anul 2024 se aplică TVA în cotă redusă de 5% doar pentru promisiunile încheiate în perioada 01.01 31.12.2023. Atenție însă. Dacă aveați un termen de semnare în forma autentică contractul de vânzare - cumpărare și au trecut mai mult de 6 luni de la acest termen, dezvoltatorul va poate da banii înapoi și cere rezilierea promisiunii, în cazul în care dvs nu ați întreprins nici o acțiune. Ar fi bine să discutați cu un avocat să vadă clauzele contractului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, apartamentul nu are cum sa aibă număr cadastral dacă receptia mu este realizată. Conform legislației in vigoare, pașii sunt următorii: se realizează receptia (partiala sau finala), se obține certificatul de edificare și se realizează apartamwntarea (adică apartamentul are număr cadastral). Conform legislației receptia nu poate fi realizată dacă lucrările nu sunt finalizate 100% și dacă imobilul nu este branșat la utilitati. Citiți promisiunea și vedeți ce scrie in ea, ce termene aveți. Sa nu va expire și sa treaca mai mult de 6 luni.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, dacă a fost vândut cu acte in regula, înseamnă ca a foat dezmembrat separat. Ar trebui sa vedeți studiați actul de dezmembrare al clădirii. Ar trebui sa fie menționat in contractul de vânzar
cumpărare. Și puteți merge la notarul care l-a întocmit sa cereți un duplicat. Verificări si dacă nu a avut in autorizația de construire o anumită folosință si aceasta a foat schimbată de dezvoltator ulterior.
Pe de alta parte, astăzi enel nu îți aproba soluția și nu semnează contractul de racordare dacă nu i se da acces la instalație prin dezmembrare / dezmembramant sau notare in cartea funciară. Scoateți un extras de carte funciară a subsolului si vedeți ce sarcini sunt acolo.
Funcție de acestea puteți acționa ma departe
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din păcate sunteți intr-o situație dificila. Primul pas ar fi sa va duceți de urgenta și sa notati antecontractul de vânzare cumpărare. Dacă nu a respectat proiectul este dificil de spus ca va realiza receptia cu autoritățile și va face intabularea, astfel încât sa poată vinde. Pe de alta parte, dacă proiectul este finanțat cu fonduri de la banca, aceasta va incerca sa recupereze banii împrumutați. Sunt toate apartamentele vandute? Cati clienți au achitat valoarea integrala? Legislația ii permite sa realizeze locurile de parcare și la o locație mai departe de îmobil, cred ca undeva la 250 m. Nu exista nici un teren unde ar putea realiza locurile de parcare?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, vedeți ca le puteți calcula și dobânzi de întârziere calculate de la momentul la care v-au luat banii pana când ii restituie. Noi am primit ieri aceste penalitati fără sa ne mai judecam. Bineînțeles ca am câștigat in instanța restituirea sumelor reținute abuziv. După care am făcut o adresa câte ei ca ne datorează și penalitati de întârziere. Și ieri am avut surpriza ca le-au achitat. Luați legătura și cu un avocat. Pe noi ne-a ajutat acest lucru.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, in conformitate cu legislația in vigoare, nu avea voie sa va predea apartamentul dacă nu are receptia la terminarea lucrărilor realizata. Căutați legea 7/2020 privind completarea și modificarea legii 10/1995. Este in culpa. Și forțează lucrurile pentru a scapă probabil de penalitati. Nu ii plătiți decât dacă are toate actele in regula. Exista posibilitatea ca sa nu poată realiza receptia la terminarea lucrărilor pentru ca nu a respectat proiectul. Și in acest caz nu va putea sa vândă pana nu sunt realizate lucrările in conformitate cu proiectul. Dacă ii plătiți și ultima transă nu va mai avea nici un interes sa obțină receptia la terminarea lucrărilor.
Dacă o montati pe locul Dvs nu aveți nevoie de acord. Dar aveți nevoie de autorizație de construire. Cereți de la Primarie un certificat de urbanism pentru instalare priza electrica. Nu știu din ce oraș sunteți, dar de principiu aveți nevoie de cerere, de un plan 1::5000 și unul 1:2000 de la cadastru plus dovada faptului ca sunteți proprietar. Și in titlu menționați instalate și alimentare stație electrica încărcare mașina. In certificatul de urbanism va vor preciza ce acte aveți nevoie.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, aveți nevoie de autorizație de construire. Asta dacă nu s-a aprobat si publicat in MO propunerea de modificare a legii 50, propunere ce precizează ca nu mai este nevoie de AC ci de un aviz al Autorității publice locale. Problema cu obținerea AC este ca fiind montata pe fațada - proprietate comuna, in cota indiviza, aveți nevoie de acordul asociației. Și dacă nu îl obtineți, doar in instanța puteți sa aveți șanse sa îl obtineți. Bafta!
Mulțumesc pentru răspuns. Practic, nu contează ca firma nu mai are venituri suficiente, pentru ca primește cei 650 lei pe luna, nu se poate concedia persoana respectiva. Adică trebuie sa disponibilizez un angajat mai bun și sa păstrez o angajata doar pentru ca a cerut stimulentul de inserție (cine oare nu îl cere!).
Zi buna!

Ionut.ion a scris:

Art. 25 din OUG 111/2010
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și la art. 11 alin. (1) lit. a). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (1) și (2);
c) salariatei/salariatului care se află în concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 11 alin. (1) lit. a).
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii, și nici în situațiile prevăzute la art. 90 alin. 2 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare.
(4) În cazul persoanei îndreptățite care are calitatea de salariat și care se întoarce la activitatea profesională pentru a obține stimulentul de inserție acordat în condițiile art. 7, aceasta are obligația de a anunța, în scris, angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte intenția de reluare a raportului de muncă sau de serviciu.
(5) Este interzis angajatorului să restricționeze accesul salariatei/salariatului la acordarea stimulentului de inserție, dacă aceasta/acesta și-a îndeplinit obligația prevăzută la alin. (4).

Buna ziua, am citit tot felul de lucruri contradictorii pentru mine. Ma poate ajuta cineva cu o informație? O salariata ce se intoarce din concediu creștere copil poate fi concediată după 6 luni sau după 12 luni? Unii spun 6 luni alții spun 12 luni (adică pe perioada in care beneficiază de stimulentul de inserție). Mulțumesc mult