avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Activitate florinl67

Activitate florinl67

Multumesc mult de tot!
Legea 76/2002 art.85 precizeaza ca:

"(6) Nu beneficiază de facilităţile prevăzute la alin. (1), (2) şi (5):
a) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevăzute la alin. (1), (2) şi (5);"
As fi vrut sa stiu cu certitudine daca avand functia de administrator la firma angajatoare (al carui unic asociat sunt) in cei 2 ani mentionati anteriori angajarii, se considera ca am fost in raport de munca sau raport de serviciu cu firma angajatoare.

Va multumesc anticipat!
Buna seara,

Acum o luna de zile a sosit la mama mea un angajat Orange in scopul de a instalata un dispozitiv (router) care sa permita accesul in continuare la telefonia fixa. Mentionez ca mama mea avea deja un abonament de telefonie fixa la Orange, cu perioada nedeterminata.
Am intrebat angajatul daca nu este vorba de un nou contract (o mai pacalisera odata pe mama cei de la Enel) si dansul a afirmat ca nu, este vorba doar de un act adittional pentru echipament - al carui unic scop ar fi fost de a facilita in continuare accesul la serviciul de telefonie fixa, in urma unor modificari de ordin tehnic in zona noastra.
Azi mi-am facut timp sa verific actele semnate de mama mea la instalare, ce-i drept la asigurarea mea ca totul este OK, in urma afirmatiilor angajatului Orange. Am constatat cu uimire ca de fapt acesta din urma venise sa instaleze o conexiune de Internet iar actele cu pricina se refera la un contract pe 2 ani de zile!

Semnaturile au fost date pe tableta angajatului Orange.

As dori sa stiu ce se poate face in acest caz de comportament abuziv din partea Orange Romania. Mama mea nu doreste sa stea agatata de gat 2 ani de zile cu un contract de servicii pe care nu l-a solicitat si care i-a fost prezentat in mod inselator ca fiind cu totul altceva.

In speta, doresc sa stiu ce pozitie legala putem adopta in aceasta situatie. Contractul pe 2 ani presupune plata unor depsagubiri mari catre Orange in cazul rezilierii, astfel incat rezilierea devine nerentabila. Singura parghie ar fi ca acest contract a fost prezentat de angajatul Orange ca fiind cu totul altceva, iar eu din naivitate am indemnat-o pe mama mea sa-l semneze.

Va multumesc anticipat!
Florin Lacatus

Multumesc!
Detin un certificat de actionar eliberat in 1996 pentru fosta SICOMED Bucuresti (actuala Zentiva), echivalentul a 222 actiuni. As dori sa stiu daca si cum pot valorifica aceste actiuni.
Va multumesc mult pentru precizari, domnule expert Ciobanu!

In acest caz, sa inteleg ca obtinerea un eventual certificat medico-legal din partea victimei care sa depaseasca 10 zile de ingrijiri medicale nu ma afecteaza cu nimic in cazul unui eventual proces, fata fiind de fapt vinovata, ba chiar as putea cere despagubiri eu insumi relativ la repararea aripii masinii?

La o eventuala alta intalnire cu tatal victimei ar fi util deci sa inregistrez cu un reportofon faptul ca imi pretinde o anumita suma de bani in schimbul renuntarii la plangere, pentru o eventuala acuzatie ulterioara de santaj la adresa dansului?
Va multumesc tuturor pentru sfaturi si incurajari!

Dupa cum explicam mai devreme, desi stiu si mi-ati confirmat ca in principiu am dreptate, la fel de bine stiu ca persoana respectiva (tatal fetei) este genul care s-ar preta la obtinerea unui certificat medico-legal obtinut prin metode nu tocmai ortodoxe lucru care mi-ar dauna mult mai mult decat suma pretinsa in acest moment, mai ales ca unul din martorii mei (cel cu care am tinut legatura) pretinde si el bani pentru a se prezenta la un eventual proces. Plus ca cine stie ce mai delcara si martorii lui, am vazut cum functioneaza justitia in tara noastra. Asa ca decat sa "mor cu dreptatea in mana", prefer sa inchid capitolul intr-un mod care imi ofera o siguranta mai mare.
Daca fata fiind pe bicicleta conducea un vehicul, ea venea de pe o strada cu cedeaza trecerea si in acest caz banuiesc ca este ea in culpa, daca nu si parintii ei, fiind minora si nesupravegheata. Pieton nu era deci nu este caz de neacordare de prioritate pe trecere, altfel pina acum as fi avut carnetul retinut de Politie. Nu vad de ce as fi eu in culpa in acest caz.

Oricum ar fi, am avut aseara o discutie cu parintele fetei si a spus ca vrea sa-si recupereze cheltuielile cu benzina (mersul la doctori in oras cu fata) si doua zile de concediu pe care si le va fi luat pt mersul la Politie in scopul de a da declaratie ca ne-am inteles si nu mai are pretentii - doreste suma de 250 de roni. I-am explicat ca nu are zile de spitalizare si nu se pune problema de proces penal, nu a avut vreo reactie deci banuiesc ca nu a scos vreun certificat medico-legal - oricum ar fi nu a mentionat asa ceva atunci cand eu am adus vorba despre asta. I-am spus ca tot ce poate face este sa ceara daune in proces civil, caz in care si eu pot cere daune relativ la reparatia masinii, etc.
Dansul a primit citatie de la Politie pentru data de 30 septembrie si nu s-a prezentat desi isi luase o zi de concediu pentru asta, deoarece dorea sa ma contacteze in vederea ajungerii la o intelegere pe care sa o declare la Politie si nu a reusit de dea de mine in ziua respectiva, eu uitandu-mi telefonul mobil acasa. Problema mea este ca desi acum nu are probabil vreun certificat medico-legal, mai este inca timp sa scoata unul "contra cost" daca nu ma pliez la pretentiile lui, unde mai pui ca martorul meu vrea si el bani daca va trebui sa apara in instanta... Asa ca desi ma consider nevinovat si poate daca am fi trait in alta tara as fi mers pe calea justitiei, sunt inclinat sa-i dau suma solicitata si sa merg cu el la Politie pentru declaratia "de impacare", prin care dansul renunta la orice fel de pretentii. Intrebarea mea este, in acest caz, acea declaratie depusa la dosarul penal existent este suficienta si pentru a preveni un eventual viitor proces civil de solicitare de daune sau se aplica strict la acel dosar penal? Altfel va trebui probabil sa merg cu dansul la un notar si sa facem un act in toata regula care sa se aplice pentru toate situatiile.
Daca am inteles eu bine cum decurg lucrurile, mai exista varianta in care sa-i propun sa nu mai mergem deloc la Politie ci numai la notar, inteleg ca Politia in lipsa unui certificat medico-legal si a unei plangeri din partea dansului vor inainta dupa trecerea celor 60 de zile de la producerea acidentului dosarul la Parchet cu recomandarea de neincepere a urmaririi penale si acesta va fi clasat.

Va rog corectati-ma si spuneti-mi daca gresesc cu ceva.
Multumesc mult pt. raspuns!

Le-am dat deja 100 de ron pentru medicamente inca de la spital (dupa ce a fost luata declaratia fetei de catre politie) din proprie initiativa si fara vreun act, desi nu ma consider deloc vinovat de accidentul produs, doar din compasiune pt. fata. Contuzia a fost minora, am mai sunat eu intre timp de vreo 2 ori sa ma interesez. Voi afla in seara asta sper, daca exista certificat medico-legal si de cat timp a fost nevoie de ingrijiri.

O seara buna!
Va multumesc pentru raspuns!

As dori totusi sa stiu in cazul in care fetei nu i s-a eliberat certificat medico-legal, sau exista certificat dar pentru mai putin de 10 zile de ingrijiri medicale, sa inteleg ca o eventuala plingere a parintilor fetei nu va avea vreun efect negativ asupra mea? Ce ar putea pretinde de la mine intr-un astfel de caz, la un eventual proces?

In alta ordine de idei, fata nu poate fi considerata pieton ea fiind pe bicicleta in acel moment, motiv pentru care nici nu mi s-a retinut permisul de catre Politie.