avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Activitate Marius Jeler Intreprindere Individuala

Activitate Marius Jeler Intreprindere Individuala

Bună ziua, am o speță legată de succesiune. In anul 1955, la moartea proprietarului, ramane in casa parinteasca o fiică din cei 5 copii impreuna cu sotul. Nu se fac acte de proprietate, casa este administrata până în prezent de fiica, acum în vârsta de 88 ani, ramasa vaduva. Ceilalti 3 frati si o sora au decedat. Nepotul de bunica al surorii revendica in prezent o parte din casa care in acte a apartinut strabunicului dar in fapt a fost locuita si administrata in ultimii 65 de ani de sora bunicii lui. Două intrebari: este indreptatit sa primeasca ceva si daca da, care e cota? Cum poate fi trecuta proprietatea pe numele femeii care locuieste acolo de 65 de ani? Multumesc frumos!
Buna ziua,
am un PFA , cod CAEN :"recrutare si management forta de munca" si doresc sa colaborez cu o firma de recrutare din strainatate. Practic, le ofer partea de cautare a candidatilor si ei discuta posibila angajare cu ei. Eu nu fac contract cu candidatii, ci doar cu firma care ma plateste. Intrebarea este: poate fi considerata "selectie si plasare" forta de munca, in intelesul Legii 156/2000 atata timp cat eu nu fac plasare? Va multumesc!
Buna ziua ,
sunt o intreprindere individuala cu obiect de activitate "recrutare si management forta de munca". Sunt neplatitor de TVA. Va rog sa ma indrumati in urmatoarea situatie: am o propunere de colaborare cu o firma de recrutare din UE care are nevoie de o recrutare pentru un client din Romania. Ce trebuie sa fac pentru a putea avea un contract si respectiv sa pot factura catre ei? Trebuie sa ma inregistrez in VIES si in ROI? Este posibil ca inspectia ITM sa considere ca este plasare de forta de munca in strainatate? - angajatul va fi roman , angajat la o firma din Romania. Va multumesc!


Buna ziua ,
sunt o intreprindere individuala cu obiect de activitate "recrutare si management forta de munca". Sunt neplatitor de TVA. Va rog sa ma indrumati in urmatoarea situatie: am o propunere de colaborare cu o firma de recrutare din UE care are nevoie de o recrutare pentru un client din Romania. Ce trebuie sa fac pentru a putea avea un contract si respectiv sa pot factura catre ei? Trebuie sa ma inregistrez in VIES? Este posibil ca inspectia ITM sa considere ca este plasare de forta de munca in strainatate? - angajatul va fi roman , angajat la o firma din Romania. Va multumesc!
Va multumesc! Cum pot remedia situatia in care pe 2012 nu am inregistrat aceste chitante in RJIP?
Buna ziua ,
va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa inregistrez in RJIP si chitantele pt impozitul anticipat si regularizarile la impozitul anual, chiar daca nu sunt deductibile. Va multumesc!
Buna ziua,
sunt intreprindere individuala si am un contract cu un SRL , contract ce cuprinde o clauza de confidentialitate si una de neconcurenta - le redau mai jos. Va rog sa-mi spuneti in ce masura , daca inchei un contract de colaborare cu unul dintre clientii SRL-ului , pot pierde in instanta. Cunoasteti spete similare? Va multumesc mult!
"a) Având în vedere că prestatorul şi prepuşii săi vor desfaşura o activitate în virtutea căreia ia/vor lua la cunoştinţă despre date şi informaţii referitoare la aspecte dintre cele mai diverse ale activităţii curente ale beneficiarului, atât tehnice/financiare cât şi personale ale celorlalţi angajaţi ai beneficiarului; atunci prestatorul se obligă să nu divulge asemenea date şi informaţii sau alte materiale sau sinteze întocmite în baza unor asemenea date sau informaţii.
Părţile înţeleg şi acceptă faptul că prezenta obligaţie de confidenţialitate, este o obligaţie de rezultat, pentru furnizor, care va răspunde integral şi pentru perpuşii săi.
“Divulgare“, în sensul prezentului contract, semnifică dezvăluirea către terţ, persoană fizică sau juridică, inclusiv către alţi angajaţi ai beneficiarului, a datelor, informaţiilor, materialelor, sintezelor sau a oricăror informaţii de care prestatorul şi/sau prepuşii săi au luat la cunoştinţă, direct sau întâmplător/incidental-accidental, prevăzute exemplificativ în cadrul prezentului contract, precum şi a oricăror alte date, informaţii, materiale sau sinteze care pot prejudicia în orice fel, direct sau indirect beneficiarul sau angajaţi ai beneficiarului sau distribuitorii/furnizorii şi/sau asociaţii beneficiarului, indiferent daca acestea sunt utilizate în scopuri comerciale sau nu.
“Divulgare, în sensul prezentului contract, semnifica chiar şi utilizarea nemijlocită de către prestatorul şi prepuşii săi a unor asemenea date, informaţii, materiale sau sinteze într-o activitate comercială proprie.

Sunt confidenţiale următoarele informaţii, respectiv este interzisă divulgarea următoarelor date-informaţii şi documente, chiar dacă nu sunt marcate “confidenţial“ sau “secret de serviciu“, arătate cu titlu de exemplu şi în continuare, fără a se limita la acestea, de care prestatorul şi prepuşii săi pot lua cunoştinţă direct sau întâmplator/incidental-accidental:

toate informaţiile financiare privind proiectele în cauză;
toate informaţiile personale ale celorlalţi angajaţi ai beneficiarului;
toate informaţiile privind situaţia financiară a beneficiarului;
proiectele şi programele de afaceri;
produsele nelivrate;
procedeele de lucru, metodele specifice
bazele de date comerciale, cat si cele cu candidati


În cazul în care prestatorul sau prepuşii săi încalcă obligaţia de confidenţialitate asumată prin prezentul contract prestatorul se obligă să despăgubească beneficiarul cu suma de 25.000 euro (clauză penală).

Obligaţiile referitoare la confidenţialitate asumate de către furnizor prin prezentul contract îşi produc efectele pe tot parcursul derulării contractului şi pe o perioadă de 5 (cinci) ani de la data încetării acestuia.

Art 10 Alte clauze:
a) Prestatorul se obliga sa nu realizeze pe o durata de 3 ani contracte comerciale cu Clientii aflati in portofoliul Beneficiarului , la data incetarii contractului cu acesta, atat in calitatea sa de intreprindere individuala , in calitate de salariat al altei societati , sau in orice alta calitate de persoana fizica sau juridica. Semnarea unui contract cu clientii Beneficiarului atrage plata unei daune de 10000 de euro + 80% din valoarea contractului semnat"

Buna ziua ,
sunt i.i. si am facut o delegatie in Franta la sediul central al unei firme cu care colaborez in Romania. Am mers cu masina , am stat la cineva (nu la hotel) si am doar un bon de benzina de la plecare. Am ordin de deplasare stampilat la ei si o foaie de parcurs cu nr de KM (total circa 4100 dus-intors). Va rog sa-mi spuneti cum calculez decontul? Adica , cata motorina e deductibila si cum procedez cu diurna. Mai precizez faptul ca a fost anul trecut in intervalul 10 iunie 25 iunie. Va multumesc mult!
Buna ziua,
- conform codului fiscal , art 48 al 5 lit " n) cheltuielile reprezentând contribuţiile profesionale obligatorii datorate, potrivit legii, organizaţiilor profesionale din care fac parte contribuabilii, în limita a 5% din venitul brut realizat."
- conform art 43 din OMFP 1040/2004 :" Evidenta contabila in partida simpla a cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, in functie de natura lor, astfel:
- cheltuielile reprezentand contributiile profesionale obligatorii datorate asociatiilor profesionale din care fac parte contribuabilii;
Doresc sa va intreb, care dintre variante este corecta, in conditiile in care neplata cotizatiei duce la suspendarea dreptului de libera practica, deci e obligatorie?
Daca se deduce doar 5 % cum calculez efectiv? Astept sfarsitul anului, vad brutul si aplic 5%? Cotizatia o platesc lunar si nu stiu cum sa procedez...
Va multumesc!
Buna ziua,
daca am o factura achitata partial in 2011 si cu restul achitat in 2012, cum trebuie sa procedez in privinta RJIP?
Ce inseamna "de reportat " in RJIP?
Deductibilitatea cotizatiei la Colegiul medicilor este 2 % din baza de calcul - vorbim despre venitul net estimat pt anul respectiv, nu?
In RJIP, sumele se cumuleaza anual sau lunar?
VA MULTUMESC!