avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Activitate razvantoma

Activitate razvantoma

Răspuns la discuția colectare selectiva a deseurilor
Doamna Manta,

1. In primul rand trebuie sa urmati un curs de specializare in managementul si gestionarea deseurilor. Sunt multe companii care ofera astfel de cursuri. Unele sunt mai scumpe datorita diplomei autorizate CNFPA, diploma care insa nu este necesara conform legislatiei in vigoare.

2. In al doilea rand trebuie sa va ampalsati recipiente pentru colectarea diferentiata a deseurilor pe minim 4 fractii (harite, plastic, metal si sticla) in fiecare incapere din institutie. Cosurile de gunoi trebuie sa fie colorate si inscriptionate corespunzator - galben pentru plastic/metal, albastru pentru hartie/carton si verde pentru sticla.

Mai multe detalii despre cosuri si pubele puteti citi pe [ link extern ]

3. Apoi trebuie sa semnati un contract sau act aditional cu un operator local de salubritate pentru a va asigura ridicarea diferentiata a deseurilor rezultate.

4. Legea 132/2010 va impune si intocmirea unui plan de masuri privind gestionarea deseurilor - gasiti mai multe modele pe net.


Numai bine,
Razvan Toma
@Oana Ristea

Obligatia de a avea o persoana instruita revine tuturor detinatorilor de deseuri, inclusv celor in cazul expus mai sus. In lege scrie ca trebuie un curs de specialitate in domeniul deseurilor, inclusiv in domeniul deseurilor periculoase.

Razvan,
Răspuns la discuția Amenda de la Garda de Mediu
Buna dimineata,

Imi pare rau ca ati intampinat o asemenea problema. Din pacate Legea 211/2011 ii obliga pe toti detinatorii de deseuri - persoane fizice sau juridice - sa colecteze deseurile selectiv , pe minim 4 fractii.

Deseurile nu au neaparat legatura cu obiectul dumneavoastra de activitate, astfel ca este imposibil sa spuneti ca nu detineti niciun fel de gunoi. Chiar si un ambalaj de la un pachet de biscuiti este considerat deseu si pe care trebuie sa il colectati in containere special destinate.

De asemenea, legea va obliga sa incheiati un contract de salubritate selectiva pentru acele fractii de deseuri. Contractul poate fi incheiat tot cu operatorul care va ridica in prezent gunoiul, insa acesta trebuie sa fie separat.

Dupa parerea mea nu cred ca aveti ce face, insa nu sunt avocat astfel ca opinia mea poate sa nu fie cea corecta.

De asemenea, semnarea procesului verbal nu implica asumarea vreunei culpe, ci doar faptul ca ati luat la cunostinta invinuirea adusa.

Cu stima,
Conform Art. 22 alin. 3 si 4, sunteti obligati sa desemnati o astfel de persoana, pe care trebuie sa o si instruiti in domeniul gestionarii deseurilor.

Contractul de predare cu acel operator autorizat va acopera doar Art. 22 alin. 1.

Daca va veti uita la capitolul sanctiuni, veti observa ca sunt stabilite amenzi separate pentru cele doua cerinte.

Succes!
Sunt mai multe aspecte care trebuiesc respectate de catre o firma, insa in mare cerintele sunt urmatoarele:

1. trebuie sa colecteze deseurile separat, pe cel putin 4 fractii : hartie, plastic, metal si sticla. Pentru asta sunt necesare 3 cosuri de gunoi selective (galben pt. plastic&metal, albastru pt. hartie si verde pt. sticla);

2. trebuie sa semneze un contract de salubritate selectiva cu un operator autorizat;

3. trebuie sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii ori o terta persoana, responsabila cu gestionarea deseurilor. Aceasta persoana trebuie sa urmeze cursuri de specialitate.

Amenzile sunt intre 55.000 RON si 110.000 RON.

Putin mai multe detalii se gasesc intr-o prezentare aici: [ link extern ]
Nu stiu de unde esti, insa in Bucuresti pentru autorizare Mediul iti cere o descriere a afacerii (nu mai stiu exact ce trebuie trecut acolo, insa e mai mult o formalitate), taxa de 500 RON, contract de inchiriere spatiu + utilitati, planuri de incadrare in zona si inca vreo doua formulare pe care le iei de la ei.

Spatiul nu trebuie sa aiba 500mp, poate avea si 50mp daca tu crezi ca iti ajunge - a fost eliminat acest aspect obligatoriu in trecut.

Se face o vizita pe teren apoi autorizarea dureaza pana la 120 zile.

Eu sunt curios daca poti functiona inainte de a primi hartia propriu-zisa odata ce ai primit OK-ul in urma inspectiei de pe teren.
Din ce inteleg conform Art. 14 din Legea 211 / 2011 , fiecare operator economic este obligat sa colecteze deseurile pe cel putin 4 fractii - hartie, metal, plastic si sticla.

Intrebarea este cum se poate demonstra acest lucru? Exista aceeasi obligatie asemanatoare cu cea data de Legea 132/2010 si anume de a instala cosuri de gunoi selective in fiecare camera? Ori cum vor aprecia inspectorii de la Garda de Mediu daca se face intr-adevar colectare selectiva sau nu?
Daca mai este de actualitate intrebarea, puteti descarca un Ghid pentru responsabilul desemnat cu Colectarea Selectiva de pe www.cosurigunoi.ro , sectiunea Documente Utile.

Contine si Planul de Masuri privind Colectarea Selectiva.
Daca mai este de actualitate intrebarea, puteti descarca un Ghid pentru responsabilul desemnat cu Colectarea Selectiva de pe www.cosurigunoi.ro , sectiunea Documente Utile.

Contine si Planul de Masuri privind Colectarea Selectiva.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Intr-adevar , trebuie sa iau decizia instantei abia apoi sa merg sa depun permisul. Problema ar fi ca instanta este in Ploiesti, iar eu locuiesc in Bucuresti si parca nu as bate un drum pana acolo doar pentru o hartie... exista oare vreo posibilitate de a-mi fi trimisa prin posta?