avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Activitate annita123

Activitate annita123

Buna ziua,
Este normal ca dupa ce aduci concediul medical sa iti zica ca nu au cum sa il plateasca pentru ca nu exista baza de calcul? Mentionez ca nu am lucrat pe perioada 15 martie-11 iulie 2011, iar pe 11 iulie m-am angajat. Concediul medical l-am luat in august.
Mi-au zis acum sa aduc o adeverinta de la locul de munca anterior, dar imi va lua cel putin o saptamana pana o sa fac rost de ea.
Va multumesc anticipat.
Discuție Urgent
Buna ziua, va solicit ajutorul intr-o problema dstul de urgenta.
X a avut un accident cardiac si este internat in spital. X nu are niciun venit, niciun bun, mai precis nua re asigurare medicala de niciun fel. Sotia lui X, Y, vrea sa il treaca pe X sub incidenta asigurarii sale medicale. Spitalul a solicitat de la notariat o declaratie conform careia X nu are niciun venit si nu are asigurare medicala astfel incat sa fie trecut sub asigurarea sotiei sale. Ideea e ca X nu se poate deplasa din spital. Se poate duce fiul, sotia dansului, ori oricine altcineva? Ce alte posibilitati exista?
Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Succesiune
Ah, da. Multuesc mult pentru raspunsuri. Sa aveti o zi minunata.
Răspuns la discuția Succesiune
C si F nu au niciun copil. Sa inteleg ca F, desi era sotia lui C atunci cand C a decedat, nu are niciun drept la succesiune? E ca si cand ar fi divortat dinainte si s-ar fi facut partajul? (impropriu zis partaj pentru ca nu avea niciun bun C)
Discuție Succesiune
Buna ziua,
Am o intrebare si as aprecia un raspuns cat mai la obiect cu putinta.
Povestea incepe astfel. F este casatorita cu C. C decedeaza. C a avut o sotie de care a divortat , dupa aceea el s-a insurat cu F. Din prima casatorie C are un copil. C nu a avut niciun bun pe numele lui, niciun imobil nimic, nici inainte, nici in timpul casatoriei sale cu F. Parintii lui C detin o casa si un apartament. C are de asemenea si o sora. F a facut, dupa decesul lui C, cerere de succesiune, in calitate de vaduva a lui C. In conditiile decesului parintilor lui C, cum ar decurge succesiunea? Ce anume i-ar reveni lui F?
Buna seara,
am aici 2 spete de drept civil date la seminar si unele intrebari mi se par destul de dificile, asa ca am sa va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in rezolvarea lor:


1) La 6 sept 1992 primus ii vinde lui secundus un aparat foto in valoare de 600 usd. Pretul a fost achitat in proportie de 50% la momentul perfectarii contractului, urmand ca diferenta sa fie achitata pe 20 oct acelasi an, desi in contract s-a stipulat ca pretul a fost achitat in intregime. Pentru a putea dovedi plata doar a unei parti din pret, partile au incheiat separat un act sub semnatura privata.
Pe 30 septembrie 1992 primus pleaca din tara , dar, inainte de a pleca, il imputeniceste pe tertius pentru a-i reprezenta interesele in ceea ce priveste incasarea diferentei pretului, precum si, in caz de nevoie, pentru a-l actiona pe secundus in justitiepentru neplata acesteia.
La scadenta secundus nu a achitat diferenta, dar l-a asigurat pe tertius ca va plati in cel mai scurt timp posibil.
Aceasta stare de lucruri a durat pana pe 30 sept 1993, cand tertius a introdus o actiune in justitie impotriva lui secundus, solicitand instantei obligarea acestuia la plata restului de pret.
Instanta a respins actiunea.
La intoarcerea din strainatate primus contesta hotararea instantei de fond, invocand in cererea de apel urmatoarele:
-actiunea de chemare in judecata, ca act juridic civil, nu ii este opozabila intrucat nu a participat la promovarea si sustinerea ei
-fiint un contract cu executare succesiva, prescriptia pentru diferenta de pret curge printr-o prescriptie separata, care va incepe pe data de 20 oct 1992.
Considerentele invocate in apel de primus au fost sustinute si de argumentul dedus din institutia imbogatirii fara just temei a lui secundus.

Probleme de rezolvat:
- care este motivul pentru care instanta a respins actiunea lui tertius?
- sunt intemeiate motivele de apel ale lui primus? Argumentati.
- ce va decide instanta de apel?

2) In data de 6 iulie 1997 primus, companie producatoare de telefoane mobile, a expediat firmei secundus, unic distribuitor de astfel de produse , o oferta de vanzare.
in aceasta iferta se stipula ca primus va livra produsele sale numai firmei secundus si in rimul an de colaborare produsele vor fi vandute pentru o suma fixa, iar pentru uratorii ani se va realiza o reducere progresiva de cate 1%pentru fiecare an.Acest procent se va aplica globat pentru inntreaga valoare a telefoanelor vandute in anul respectiv.
De asemenea plata acestora se va ptea face integral sau in rate , in functie de optiunea lui secundus, iar in cazul in care aceasta se va face in rate, plata urma sa se faca in ultima zi a lunii pentru luna in curs.
In oferta, primus a stipulat ca datoria sistemului concurential in care majoritatea firmelor isi desfasoara activitatea si, ca urmare a faptului ca alte firme doresc sa incheie un contrac cu firma producatoare , intentioneaza sa-si mentina oferta un termen util, astfel ncat secundus sa-si poata face o acceptare in cunstinta de cauza.
La data de 8 iul 1997 oferta a fost studiata de Adunarea Generala a Actionarilor a lui secundus, dar in acea zi actionarii nu u putut lu o decizie.
in acest sens tertius in calitate de director executiv al lui secundus a inmanat lui primus plicul cu acceptarea ofertei, acceptare ce venea de la tertius in calitate de director executiv, fara a avea si consimtamantul celorlalti actionari.
La o luna de la data trimiterii ofertei, primus la informat pe secundus ca revoca oferta si urmeaza sa incheie un contract cu o alta firma concurenta.
Secundus a replicat ca a trimis raspunsul, dovedind in acest fel cu chitanta de expediere a scrisorii recomandate. Mai mult, secundus a aratat ca oferta nu poate fi revoata, intrucat contractl trebuie considerat incheiat la momentul receptiei ofertei. Secundus a sustinut ca daca primus va revoca oferta, atunci o va actiona in judecata.
Primus a revocat ofeta si ulterior a fost actionat de secundus in justitie.

- ce va decide instanta?
- simpla acceptare facuta de tertius indeplineste conditiile necesare pt incheierea valabila a contractului?

Pe mine deja ma ia cu ameteala cand ma gandesc la ele...