avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Activitate dannyel_dobre2

Activitate dannyel_dobre2

Cum ramane cu art. 15 din Constitutie?
"legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile"
Daca se tine cont de pragul de 50% +1 inseamna ca legea referendumului s-ar aplica retroactiv.
Cei din USL spun ca ar trebui sa se aplice art 15 din Constitutie si referendumul sa fie validat pentru ca "procedura suspendării preşedintelui a fost declanşată în baza OUG 41/2012, potrivit căreia şeful statului poate fi demis cu majoritatea voturilor exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum, modificările survenite neaplicându-se retroactiv."

[ link extern ] /

Au dreptate cei de la USL? E posibila validarea referendumului si aplicarea OUG?

Nu am gasit forum de drept constitutional, daca trebuia in alta parte postat rog un moderator sa mute subiectul unde trebuie.
Răspuns la discuția introducerea pedepselor corporale
legally_aid a scris:

Îmi şi imaginez , la câţi hoţi sunt în ţara asta, numai ciungi , şi la câte reguli de circulaţie se încalcă, numai persoane fără picioare.


Faceti presupunerea ca nr. de hoti o sa ramana la fel de mare si nr. soferilor indisciplinati la fel de mare. Eu zic ca hoti nu prea ar mai fi, nr. soferilor s-ar reduce foarte mult (multi n-ar mai avea curaj sa sofeze), iar cei ce ar avea curaj sa sofeze in continuare ar conduce foarte prudent.


Lovituri de bici, ziceţi? Dar ce, ne întoarcem în evul mediu?


In SUA sunt pedepse mult mai de evul mediu, ca scaunul electric, gazare, injectie letala, spanzurare. Eu nu am propus asa ceva.


Iar victima violurilor de ce să fie pedepsită, ce vină o avea?


[ link extern ] /

Am urmatoarele propuneri inspirate din legislatia din unele tari arabe:

1. Pentru infractiunea de furt, pedeapsa sa fie taierea mainii. Se va folosi un cutit ascutit si va avea loc in public la fel ca in Arabia Saudita. Pedeapsa se va aplica indiferent daca hotul a furat o paine sau a furat 200.000 euro. Dar cel care a furat mai mult va mai face si inchisoare in afara de taierea mainii. In caz de recidiva, infractorului i se va mai taia si piciorul. Avantajele unei astfel de pedepse ar fi nu numai reducerea nr de furturi dar si prevenirea unor furturi prin faptul ca daca ai in jurul tau un om cu mana taiata stii ca e hot si o sa ai grija mult mai mare la geanta, portofel, etc.

2. Daca faci un accident rutier prin patrundere pe contrasens, pedeapsa sa fie taierea mainii (deoarece cu mana ai controlat volanul). Daca accidentul a avut loc si datorita vitezei excesive, pedeapsa sa fie si taierea piciorului (deoarece cu piciorul ai apasat pedala de acceleratie). Daca treci pe rosu sa-ti fie taiat piciorul. Avantajul ar fi reducerea drastica a numarului de accidente rutiere. Multora o sa le fie si frica sa-si ia permis, ceea ce ar insemna mai putina aglomeratie.

3. Pentru infractiunile minore, sa se renunte la pedeapsa cu inchisoarea si infractorul sa fie condamnat la un anumit numar de lovituri de bici in public. In asa fel infractorul ar putea sta in continuare cu familia sa, nu si-ar mai pierde serviciul iar inchisorile n-ar mai fi asa aglomerate. Asta doar pentru infractiunile minore. Pentru omor si celelalte infractiuni grave pedeapsa cu inchisoarea e mai potrivita.

4. Victima unui viol sa fie si ea condamnata, nu numai autorul violului, la fel ca in unele tari arabe daca se constata ca a avut si ea o vina pentru ca a fost violata. Pedeapsa sa fie intre 100 si 200 de lovituri de bici.

Cred ca Uniunea Europeana nu s-ar opune unor astfel de pedepse daca parlamentul nostru ar introduce propunerile mele in codul penal deoarece UE interzice doar pedeapsa cu moartea (care ar urma in continuare sa fie interzisa) si pedepsele inumane si degradante (nu cred ca poate fi cazul de pedepse inumane in propunerile mele, mai degraba e inuman sa sechestrezi pe unu ani de zile in puscarii in care dorm 4 intr-un pat decat sa-i dai lovituri de bici, multi sunt sigur ca ar prefera loviturile de bici decat sechestrarea).
Nu merge retrasa plangerea. Furtul e considerat o infractiune foarte grava spre deosebire de vatamare corporala. Daca va rupea in bataie impacarea ar fi inlaturat raspunderea penala a agresorului. Daca va fura ceva e considerat prea grav pentru ca impacarea partilor sa inlature raspunderea penala.
Răspuns la discuția cazul ciorogarla!
Adina_83 a scris:

O ultima intrebare as mai avea....este posibil,intr-un fel sau altul,sa iasa din inchisoare mai devreme de termen(excluzand eliberaea conditionata)?Adica....mai este vreo portita,ceva,de care ne putem ajuta ca sa il scoatem de acolo???Suntem disperati,el nu rezista acolo 3 ani......Va multumesc!


ART. 87
Durata executării
Timpul în care condamnatul, în cursul executării pedepsei, se află bolnav în spital, intră în durata executării, afară de cazul în care şi-a provocat în mod voit boala, iar această împrejurare se constată în cursul executării pedepsei.

Banuiesc ca in articolul respectiv e vorba atat de boli fizice cat si de boli psihice (de exemplu sa o ia razna din cauza detentiei). Daca va avea o boala ce va necesita internare va sta in spital in locul inchisorii. Nu trebuie sa-si provoace singur boala (de exemplu sa intre in greva foamei) pentru ca timpul in care se afla in spital sa intre in durata executarii.

ART. 62
Executarea pedepsei într-o închisoare militară
Dacă militarul condamnat a executat jumătate din durata pedepsei şi a dat dovezi temeinice de îndreptare, partea din durata pedepsei ce a mai rămas de
executat se reduce cu o treime, iar dacă s-a evidenţiat în mod deosebit, reducerea poate depăşi o treime, putând cuprinde chiar tot restul pedepsei.
Dacă în timpul executării pedepsei militarul condamnat devine inapt serviciului, este liberat condiţionat.

CalugarulTeofil a scris:

observ ca avocatii care au raspuns pe acest forum, isi dau acceptul ca o persoana vinovata sa fie pusa in libertate


Persoana vinovata cand nici macar nu stim sigur daca e vorba de o crima? Si chiar daca ar fi probe ca X ar fi ascuns cadavrul (sa zicem martori care l-au vazut dand foc la cadavru) ar poate fi vorba de ucidere din culpa sau lovituri cauzatoare de moarte, nu neaparat de omor. Sau nici atat macar. Y ar putea sa fi murit din culpa ei, iar X, speriat ca ar putea fi acuzat pe nedrept de ucidere din culpa etc. sa fi dorit sa dea foc cadavrului. Cand condamni pe cineva trebuie sa demonstrezi ca suspectul e vinovat dincolo de orice dubiu. Ca a picat proba cu detectorul de minciuni sau ca titlul lucrarii sale de licenta s-a numit "o crima perfecta" nu sunt probe ca X ar fi omorat pe Y. La detectorul de minciuni ce e mai amuzant e ca X a raspuns sincer la intrebarea "aveti de gand sa mintiti?".
Răspuns la discuția altercatie in trafic
lovire. dar din pacate nu o sa pateasca mare lucru. legea e foarte permisiva pt infractiunile savarsite cu violenta. de exemplu la vatamare corporala impacarea partilor inlatura raspunderea penala, in timp ce la furt impacarea partilor nu inlatura rasp. penala. E mai bine pt un infractor care locuieste in Romania sa il ia la bataie pe unu decat sa ii fure ceva daca vrea sa primeasca pedeapsa mai mica.
Răspuns la discuția consecinte ale noului cod penal
a mai facut si alta infractiune in timpul accidentului? mi se pare ciudat ca a primit 3 ani cu executare pt ucidere din culpa. De obicei se dau pedepse cu suspendare pt. ucidere din culpa daca nu a mai facut si alta infractiune (alcool, fuga de la locul accidentului).
alexandrugroza a scris:

@codul...Cand politia/diicot iti bate la usa cu un mandat de perchezitie ...nu mai este abuz, mandatul ala este semnat de catre un jude si daca tu te stii curat ca lacrima...nu ai de ce sa iti faci griji.
Problema userului este tocmai aici, a recunoscut ca a "spart" emailul cuiva(nu stim cine o fi aceasta persoana, consider importanta de vreme ce se implica diicot) si sa fim realisti, expertiza IT, coroborata cu ce se mai demonstreaza prin logurile de la ISP si raspunsul serverului care gazduia casuta de email "sparta" ....este cam pasibil de o pedeapsa, speram cat de mica.Dar la fel de posibil e ca probele nu vor fi concludente si nu va fi nimeni condamnat.


In cazul infractiunilor de agest gen e obligatorie expertiza IT? Nu e de ajuns faptul ca se cunoaste ca fapta a fost facuta de la IP-ul care ii apartine acuzatului? Daca da, asta inseamna ca daca ar "scapa" de calculator inainte sa vina politia/diicot-ul, ar putea scapa de raspunderea penala?