avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Activitate Teodora Stoian - Cabinet de Avocat

Activitate Teodora Stoian - Cabinet de Avocat

Răspuns la discuția Concediu de odihna pentru 2014
1. Nu se poate lua concediu in avans pentru 2014 in cursul anului 2013, de aceea puteti cere in instanta sa se judece dosarul si instanta sa respinga cererea de acordare a unui nou
termen de judecata, DOAR pe motiv ca jurista firmei este in concediu.

2. Puteti incerca o recuzare a judecatorului daca aveti vreun document din care sa rezulte acest lucru. Daca nu aveti niciun document, puteti cere acest lucru motivat pe aceleasi aspecte si anume faptul ca este afectata impartialitatea sindicatului, INSA in lipsa de dovezi suplimentare care sa dovedeasca afirmatiile Dvs. exista posibilitatea ca judecatorul sa nu fie recuzat.
Răspuns la discuția Concediu de odihna pentru 2014
Buna ziua,
1. Nu vad legatura intre actiunea sindicatului si faptul ca jurista societatii si-a luat concediu de odihna, din punctul meu de vedere nu are nicio legatura. Dvs va continuati actiunea in instanta fara nicio problema si cereti instantei sa judece avand in vedere faptul ca motivul juristei ca este in concediu NU este intemeiat pentru a cauza amanarea procesului.

2. Daca aveti dovezi ca avocata societatii este sotia judecatorului puteti sa recuzati judecatorul (vedeti in Codul de Procedura civila RECUZAREA). Daca nu aveti nicio dovada nu puteti cere schimbarea judecatorului. Oricum chiar daca sa zicem ca nu puteti schimba judecatorul, veti putea merge in recurs, dupa ce se solutioneaza cauza in fond si acolo va va judeca alt complet.

Daca mai aveti intrebari, le asteptam
daca este infiintata in conditiile Ordonantei 26/2000, poate angaja personal.
Răspuns la discuția Plata salariului dupa demisie
In peste 30 de cazuri pe care le-am avut pana acum in care salariatul s-a adresat si ITM-ului, ITM-ul a trimis un raspuns sec ca ar trebui sa se adreseze instantei de judecata, ei neavand competenta necesara. Practica ITM -ului este in acest sens sa trimita salariatul la instanta.
Răspuns la discuția Solutie demisie
@ freeelis: Teoretic aveti dreptate, practic e foarte greu. Demisia fiind un act unilateral de vointa al salariatului, pentru a demonstra ca a fost provocata de angajator trebuie sa avem un viciu de consimtamant (din cele prevazute in Codul Civil), ori este foarte greu de demonstrat un astfel de element intentional. In practica in instanta e foarte greu sa anulezi o demisie sau incetarea prin acordul partilor.
Răspuns la discuția Somaj sau 2 salarii compensatorii
Angajatorul va da sa alegeti intre cele doua variante pentru a nu va concedia, pentru ca ii e frica de faptul ca veti contesta decizia de concediere in instanta.

Din punct de vedere al banilor banuiesc ca ajungeti tot acolo cu cele 2 salarii si cele 6 luni de somaj. Ramane sa faceti Dvs. un calcul.

Alti colegi de-ai Dvs. au fost mutati la alte magazine, din cele care au ramas, sau ati fost concediati toti cei de la acest magazin?

Este mentionat magazinul in contractul Dvs de munca sau nu?

Banuiesc ca angajatorul are totusi ceva de ascuns daca nu vrea sa va concedieze si va permite aceasta negociere ca sa zicem asa. Daca va concediaza si o fac nerespectand legea, decizia de concediere poate fi contestata in instanta.
Răspuns la discuția Plata salariului dupa demisie
ITM-ul cel mai probabil nu va va ajuta cu nimic, nici macar nu vor merge in control si nici nu vor aplica vreo amenda, ci va vor spune sa va adresati instantei.

Singura cale ramane sa depuneti o actiune in instanta pentru a va recupera banii. In plus poate mai aveti si concediu de odihna neefectuat pe anul 2013 care nu v-a fost platit, sau alte drepturi salariale restante, ore suplimentare, ore de noapte etc., de obicei asa se intampla.

Cat priveste onorariul avocat, puteti incerca sa vorbiti cu avocatul sa gasiti o metoda flexibila de a plati onorariul (de ex. rate, la final cand va recuperati prejudiciul, etc.). Intr-adevar asa cum a mentionat colegul freeelis la finalul procesului daca castigati angajatorul av fi obligat sa va plateasca si cheltuielile Dvs. de judecata, deci nu veti pierde nimic.
Răspuns la discuția Tichete de masa in preaviz
Indiferent unde se efectueaza preavizul fie ca salariatii vin la lucru in aceste zile sau stau acasa au dreptul la tichete de masa. Avantajul acordat de angajator salariatilor de a nu se prezenta la locul de munca pe perioada preavizului nu este de natura sa-i lipseasca de dreptul la tichete de masa.
Răspuns la discuția convocare comisie displinara
Atentie insa daca NU va veti prezenta la cercetarea disciplinara pe data la care ati fost convocata veti putea fi concediata automat vezi art. 251 alin (3) Codul Muncii " (3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. ".

Pe de alta parte nimeni nu te poate obliga sa semnezi un act aditional de schimbare a postului intr-un departament in care tu nu vrei.

Raspunsul la "De ce nu te concediaza pe art 65 Codul Muncii ci incearca sa te convinga sa semnezi demisia sau incetarea cu acordul partilor " este ca aceasta este calea cea mai sigura prin care angajatorul stie ca nu-l vei da in judecata, deci este protejat total.

Eu zic sa te prezinti la cercetarea disciplinara si sa prezinti toate apararile care vrei sa le sustii. Sunt sanse mari sa greseasca la proedura sau la foma deciziei de concediere si sa poti apoi contesta decizia de concediere in instanta si sa castigi.

Ar mai fi o intrebare: pentru ce te concediaza disciplinar? pt ca ai refuzat sa semnezi actul aditional de mutare in alt Departament? nu inteleg exact, pentru o astfel de asa zisa abatere disciplinara, castigi in instanta fara probleme.

Orice ar fi du-te la cercetarea disciplinara si dupa ce ai decizia de concediere (pentru ca mie imi este clar ca vor sa te concedieze) vezi ce sanse ai sa castigi in instanta.

Daca castigi in instanta vei castiga toate salariile de la concedierea nelegala pana vei fi reintegrata ceea ce inseamna aproximativ 12 salarii, pt ca cam atat dureaza judecarea unui proces in instanta.
Răspuns la discuția Acordare spor de vechime
Sporul de vechime nu trebuie trecut in niciun act aditional pentru a fi acordat, atata timp cat acordarea lui este reglementata in CCM unitate.

Dar intrebarea este alta: Despre ce perioada vorbim? Luni? Ani? Pt care nu a fost acordat sporul de vechime?

Si mai am doua intrebari:

1. de ce nu s-a prezentat cartea de munca mai devreme?
2. I s-a comunicat angajatorului vechimea in munca anterior prezentarii cartii de munca?