avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Activitate Sauvignon

Activitate Sauvignon

Mda, ca de obicei, pagubitul e vinovat si toata lumea il arata cu degetul (pt moderatori: sper sa nu stergeti mesajul pentru atata lucru).
Banuiesc ca vorbim aici, cel mai probabil, de un prejudiciu cauzat de felul in care bunul a fost transportat si nu de situatia in care cumparatorul l-a distrus dupa ce l-a primit.
Codul Civil, Art. 1.984. - Transportatorul răspunde pentru prejudiciul cauzat prin pierderea totală ori parţială a bunurilor, prin alterarea ori deteriorarea acestora, survenită pe parcursul transportului, sub rezerva aplicării dispoziţiilor art. 1.959, precum şi prin întârzierea livrării bunurilor.
Eu inteleg din asta ca riscul se transfera catre transportator pe perioada in care acesta are bunul in custodie, indiferent de cine 'a aranjat transportul'. Si asta ne spune o Lege si nu o OUG.
Poate ne explica un profesionist cum se interpreteaza coroborat cele 2 prevederi legale si ce ar trebui sa faca pagubitul mai departe.
Art. 218 ind. 1 Cod penal a fost introdus prin Legea nr. 217/2023
(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise de un major cu un minor care nu a împlinit 16 ani se pedepsesc cu închisoarea de la 7 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Nu stiu daca explicatia cu teroarea comunista mai e valabila sau nu. Poate ne spune vreun specialist in drept...
E posibil sa aveti dreptate, dna notar
Doamne ajuta!
Doamna, de noaptea mintii e doar abordarea unilaterala a unora
Atat cumparatorul cat si vanzatorul au drepturi care trebuie protejate. Despre asta e vorba.
Nu poti sa platesti sau sa dai ceva nefiind sigur ca ai sa si cumperi/ vinzi. Si nu poti fi sigur ca tranzactia va fi incheiata pana nu semnezi contractul. Sunt o gramada de prevederi acolo pe care poti sau nu sa le accepti in fata notarului, chiar in ultimul moment.
Apoi una este obtinerea unui drept legal asupra a ceva si alta este intrarea in posesie. Chiar daca ai incheiat contractul la notariat, dar bunul nu ti-a fost predat, nu poti sa spargi usa si sa intri peste ala. Spre exemplu, aveti idee daca un proprietar care a inchiriat un imobil poate sparge usa si intra peste cine sta acolo pe motiv ca "are contract si e bunul lui"?
Ia vedeti cate spete cu proprietari care nu au mai eliberat imobilele dupa ce si-au primit banii inainte de a se ajunge la notar sunt pe forumul asta. Unii nici nu s-au deranjt sa mai vina la notar.
Ce v-am spus eu e ca dpdv LEGAL banca nu ar trebui sa accepte plati de genul asta fara justificarile necesare. Altfel toate spagile pe care le vedeti zilele astea la TV s-ar da cat se poate de legal. Ar trebui doar sa spui ca o sa cumperi candva un imobil de la cineva si vrei sa-i pui niste bani in cont ACUM.
Ar fi fost ok sa vedem si parerea unor avocati sau chiar notari, daca sunt pe aici. Cred ca am avea toti de castigat din clarificarea situatiei cu ajutorul unor specialisti.
Nu cred ca trebuie mentionat in contract numarul vreunui document bancar. Nu stiu de unde ati auzit asta. Eu nu stiu sa fie vreo prevedere legala in acest sens. Este insa, cu siguranta, o obligatie legala (vedeti legislatia in domeniul spalarii banilor) de a justifica prin intermediul bancii provenienta sumelor despre care vorbim (de preferat cu documente). Altfel oricine mi-ar putea pune in cont ce suma vrea, fara sa arate vreun document si fara o alta "justificare" decat una verbala cum ca urmeaza CANDVA sa cumpere un bun imobiliar de la mine.
Pentru situatiile cu "batutul din buze" despre care vorbeati exista legea penala.
Mai exact pasii sunt urmatorii:
1. te duci la notar sa semnezi contractul (ai grija sa se specifice un termen de plata si faptul ca bunul va fi predat dupa incasarea pretului)
2. te duci la banca sa achiti sau, dupa caz, sa verifici daca ti-au intrat banii in cont
3. te duci sa primesti/ predai bunul ( de preferinta in baza unui proces verbal in care sa se detalieze ce dai sau primesti)

Scuze pentru revenire! :)
Eu am cumparat relativ recent. Nici nu mi-ar fi dat prin cap sa virez banii inainte de a semna contractul. Nici notarul si nici vanzatorul n-au pretins asa ceva. Mi se pare ciudat sa platesti orice, nu neaparat un bun imobiliar, inainte de a semna un contract. De asta se si prevede in contract un termen de plata. Daca, spre exemplu, vanzatorul se razgandeste in ultimul moment, ca proprietarul lui El Zorab (vezi Cosbuc), o sa faca notarul o vraja sa returneze banii?
Atunci cand ati inchiriat ati presupus ca foloseste doar ac si ata sau asa a promis el si apoi a dat cu acetona pe jos?
ASF n-are treaba cu banca, nu are competente in zona asta. Incercati mai bine la ANPC. Stirile recente va arata ca au interactionat destul de vizibil cu bancile in ultima perioada
Răspuns la discuția donatie bani
Sau puteti pune banii intr-un cont la banca si ii faceti copilului o imputernicire pe cont. Va spun cei de la banca cum se face.