avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua Acum cateva luni pe scara blocului apareau ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua Acum cateva luni pe scara blocului apareau fel de fel ...

Buna ziua
Acum cateva luni pe scara blocului apareau fel de fel de gunoaie,servetele rupte etc. In urma solicitarii mai multor vecini, presedintele blocului, fiind persoana desemnata pentru camerele de supraveghere, a verificat inregistrarile si a trimis pe grupul de whatsapp al locatarilor cateva imagini si un scurt video cu o persoana cu gluga (fata nu este ft vizibila) care rupea ostentativ servetele si le arunca pe jos in scara blocului.
Intrebarea adresata de catre presedinte dupa postare : aceasta persoana locuieste in bloc?
dupa statura si hainele purtate, evident ca am identificat persoana...
Aceasta din urmă a declarat că a făcut acest gest în mod deliberat pentru a demonstra că imaginile înregistrate sunt verificate în orice moment. Mai mult, a formulat în mod repetat plângeri la poliție împotriva unor membri ai comitetului, invocând încălcarea prevederilor GDPR.
Eu personal consider ca presedintele a actionat corect informand locatarii...mai ales ca au mai fost cazuri de furt tomberoane si camerele au fost de un real folos.
Persoana care a facut mizerie nu poate fi trasa la raspundere?(chiar daca a motivat gestul ca fiind unul intentionat pentru a trage un "semnal de alarma" ...ca suntem priviti oricand (!!?!!)
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2025
Ruxandra B., utilizator
Buna ziua

Responsabilul desemnat cu GDPR-ul, in cazul dvs presedintele, trebuia sa depuna plangere la politia locala pentru fapta si sa prezinte politiei acele inregistrari. Nu era nevoie si nici nu avea motiv sa le faca publice pe grupul asociatiei.

In acest mod responsabilul era tras la raspundere si se evita si posibila incalcare a prevederilor GDPR.
Multumesc pentru raspuns!
Totusi mi se pare ca persoana care si-a pus gluga in cap si a facut mizerie cateva zile la rand, a fost clar rau intentionata si a urmarit un proces in acest sens.A actionat premeditat, stiind ca locatarii vor solicita aflarea vinovatului...Evident se putea merge la politie, dar politia nu se sesizeaza la servetele rupte sau gunoi pe scara...de aceea am zis ca aceste cazuri "minore" (putine la numar) s-au rezolvat in ultimii ani prin acordul vecinilor de a verifica inregistrarile.
Mi se pare mai grav ce a facut vecinul, decat faptul ca presedintele a postat filmarea cu o persoana camuflata care facea mizerie ostentativ...si acum este chemat sa dea declaratii la politie.Eram curioasa daca dpdv legal poate intoarce situatia cumva...
Toate cele bune!

3 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este mai grav ce a făcut președintele, că intră sub incidența legii penale.

Conform GDPR, difuzarea imaginilor către alte persoane sau public este permisă doar: cu consimțământul persoanelor filmate; sau dacă există un interes legitim clar (ex: la solicitarea poliției, instanței sau autorităților competente).

Președintele asociației NU are dreptul să trimită sau difuzeze imagini video către vecini sau alte persoane fără temei legal sau să folosească imaginile în scop personal, de răzbunare sau de intimidare.

Ce poate face cel filmat:
1. Sesizare la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP)
2. Plângere penală pentru încălcarea vieții private (art. 226 Cod Penal – "Violarea vieții private");
3.Acțiune civilă pentru daune morale.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util

Ruxandra B. a scris:

Multumesc pentru raspuns!
Mi se pare mai grav ce a facut vecinul, decat faptul ca presedintele a postat filmarea...

VĂ ÎNȘELAȚI AMARNIC!
Vecinul poate fi sancționat contravențional pe baza înregistrărilor de pe camere (dacă acestea sunt predate LEGAL organelor de poliție, nu publicate pe whatsapp). În schimb, președintele asociației va fi sancționat pentru încălcarea GDPR, iar amenda pe care o va primi va fi cu mult mai mare decât amenda primită de vecin.
Din câte am înțeles din relatarea dumneavoastră, acel vecin nu are în mod constant o atitudine antisocială, ci a făcut acele lucruri nelegale tocmai pentru a dovedi faptul că președintele comite abuzuri, încălcând legislația GDPR (probabil că nu era prima oară când comitea un astfel de abuz), fiind pe deplin conștient că va fi amendat, dacă i se va descoperi fizionomia.
Eu cred că, dincolo de mizeria făcută de vecin, ar trebui să vă îngrijoreze la maximum modul de acțiune al președintelui de bloc, fiindcă trebuie să vă gândiți că data viitoare ați putea fi dumneavoastră sau orice alt locatar surprinși în înregistrări video difuzate în spațiul public virtual.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E vinovat si presedintele conform gdpr

Alte discuții în legătură

Buna seara.cateva indicatii si lamuriri va rog.doresc sa instalez ... ionelazibi_94 ionelazibi_94 buna seara.cateva indicatii si lamuriri va rog.doresc sa instalez pe etajul la care locuiesc o camera de supraveghere orientata catre intrarea in apartament si ... (vezi toată discuția)
Doresc sa montez o camera de supraveghere pe palier, la bloc. ... Cristian0711 Cristian0711 Doresc sa montez o camera de supraveghere pe palier, la bloc. Am acordul tuturor vecinilor si al Asociatiei de Propietari, mai putin unul, care banuiesc ca ... (vezi toată discuția)
Gdpr: președintele asociației vrea să monteze camere video ca să vadă unde se aruncă gunoiul sau câți chiriași stau în bloc. câte voturi sunt necesare în ag pentru asta? Epuree Epuree La mine in bloc, suntem asociatie de proprietari, 38 apartamente, 2 scari, Bucuresti, sector 2, presedintele vrea sa monteze camere video cu scopul de a vedea ... (vezi toată discuția)