avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Activitate Tarzan2012

Activitate Tarzan2012

Răspuns la discuția legea 554/2004
Am nevoie de acea adeverinta de la institutia privata pentru a justifica la o alta institutie. Am folosit servicile de la institutia privata, am platit servicile oferite de institutia privata, dar cand am nevoie de o adeverinta de la institutia privata, aceasta nu stie sa imi ofere adeverinta ce imi e necesara pentru a dovedi unde imi trebuie.

Institutia privata este buna sa ia bani de la clientii sai, dar cand e vorba sa elibereze o adeverinta cu anumite date pentru clientul ce a beneficiat de servicile institutiei private, aceasta nu raspunde. Sa ia bani pentru servicii stie sa ia, dar nu sa si isi ajute clientii cu o adeverinta.

Nu e corect!
Răspuns la discuția legea 554/2004
Tocmai, institutia privata nu imi ofera adeverinta, nu imi raspunde la petitie, iar in acest caz, care este procedura de a obtine un raspuns la petitie de la institutia privata?

Daca o institutie publica nu raspunde, calea e adresarea in instanta (contencios administrativ), dar impotriva unei institutii private, ma pot adresa instantei?
Daca da, cum procedez? Asta imi da bataie de cap.
Răspuns la discuția legea 554/2004


-ELLA- a scris:

Buna ziua!
ORDONANȚA nr. 27 din 30 ianuarie 2002
privind reglementarea activității de solutionare a petitiilor

La privat petitionarul se adreseaza, de fapt cu o solicitare de a face sau a nu face ceva firma respectiva.


Ordonantanr. 27/2002 privind reglementarea activității de solutionare a petitiilor, se refera la comunicarea a oricarui act de catre o institutie publica la solicitarea petitionarului.
Dar ce e de facut cand un petitionar se adreseaza catre o institutie privata (scoli si licee private, spitale private, firme transport private, s.a.m.d.) cu o petitie prin care cere informatii, adeverinte iar institutia privata nu vrea sa inmaneze adeverinta, ce e de facut?

Spre ex: Am fost internat la un spital privat in urma cu 3 ani, acum am solicitat o adeverinta de la spitalul privat pentru ca imi necesara in vederea rezolvarii a unei cauze, insa institutia privata (spitalul privat), nu mi-a comunicat nici un raspuns.
Oare Ord. 27/2002 privind reglementarea activității de solutionare a petitiilor, nu i se impune si institutiei private de a comunica raspunsul in termenul legal de 30 de zile?

Si daca nu raspunde, cum se poate introduce o actiune in instanta de a obliga institutia privata sa comunice actul catre petitionar?
Legea 554/2004 - Contencios administrativ se aplica impotriva institutilor publice, dar impotriva institutilor private cum procedam?

Răspuns la discuția legea 554/2004
Dar cum se procedeaza in cazul in care depunem o petitie la institutile private, la firmele de tip PFA, SRL sau ce firme mai există, care sunt private (autoritati private), si care după ce depunem petitii a carui raspuns trebuie sa-l primim si nu il primim, sau il primim dar nu suntem multumiti de raspunsul dat, cum procedăm cu o introducere la instanta care sa oblige și firmele private (autoritatile private) de a comunica petitionarului raspuns la petitie intr-un anumit termen prevazut de lege?

Sau pentru astfel de firme (autoritati private) nu exista lege care sa-i oblige sa raspunda petitionarilor?
Discuție legea 554/2004
In legea 554/2004 a contenciosului administrativ, se face referire la autoritatile publice.
In momentul cand se depune o petitie la o firma sau o institutie privată (nu publică), iar conducerea institutiei/firmei private nu raspunde la petitie, se poate introduce actiune in contencios administrativ impotriva autoritatii private de la institutia/firma privata?
Mi-a fost distrus un imobil cu intentie. Procurorul a dispus confirmare RUP iar judecatorul a admis confirmarea la RUP.

Am dreptul de a introduce actiune la instanta civila impotriva persoanei ce mi-a distrus imobilul?
(Poate instanta civila va vedea cu alti ochi, ca cea penala pare a fi oarba)
Daca făptuitorul va face inchisoare pentru comiterea a unei fapte penale, mai poate fi obligat si la plata daunelor morale catre victimă?

Cineva spunea ca daca părtile nu se impaca, daca făptuitorul va fi arestat, acesta nu va fi obligat sa plateasca si daunele morale catre persoana vatamata. Este adevarat?
Daca o persoana a comis infractiunea de distrugere de bunuri ce apartine altei persoane, daca va fi arestat, nu va fi obligat sa plateasca si despagubiri, daune morale către proprietarul bunurilor ce au fost distruse?
Răspuns la discuția renuntare la U.P.


Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:



Tarzan2012 a intrebat:
Persoana vatamata va primi o citatie de la instanta de judecata pentru a isi expune motivele de nemultumire impotriva solutiei de renuntare urmarire penala asa cum a solicitat proc. de caz?

Av. Pătrașcu a răspuns:
Da, o sa fie citata si are dreptul sa formuleze critici in ceea ce priveste legalitatea si temeinicia ordonantei. Are dreptul sa depuna inscrisuri noi daca are.


Domnule av. Pătrașcu, persoana vătămată nu a primit nici o citație de la instanță, dar inculpații au primit citație, iar procesul urmează în zilele acestea, totuși, persoana vătămată a aflat când are loc procesul.
Daca judecătorul confirmă RUP, persoana vătămată care nu a fost citată poate exercita vreo cale de atac impotriva hotărârii dispuse de judecator în cazul un care judec. a confirmat RUP.?
Răspuns la discuția renuntare la U.P.
:))
Dacă scria pe ordonanta, mai intrebam aici?
In ordonanta era scris doar termenul de zile în care se poate face plangere la prim-procuror.
(Atenție, ordonanta aceasta este o ordonanta in care s-au efectuat din nou cercetări penale la ordinul judecătoarei de camera preliminară care a desfintat odata ordonantele parchetului prin care dispusesră solutia de NUP).

1) Acum pentru că tot v-am spus că procurorul de caz nu era precizat in ordonantă baza art. în care se poate face plangere la prim-procuror, ci a precizat doar termenul de 20 de zile, dacă in ordonanță nu ar fi fost mentionat nici termenul de 20 de zile în care se poate ataca ordonanta la prim-procuror, iar persoana vătamata ar depune plangerea dupa termenul de 20 de zile, plângerea s-ar considera ca fiind tardivă?

2) Am intalnit si un alt caz, procuroarea a menționat termenul si baza art. in care se poate face plangerea, pe ordonanta era trecut numele procuroarei, insă ordonanta nu a fost semnată de procuroare si nici ștampila institutiei nu era aplicată pe ordonantă.
- Dacă persoana nemultumita de soluție nu ar fi atacat ordonanta in termenul legal indicat in ordonanta, daca ar lasa sa treaca o perioada de timp si s-ar adresa parchetului sa ii inmaneze o noua ordonanta iar parchetul i-ar fi spus ca i s-a mai comunicat odata si a depasit termenul, considerati ca ordonanta nestampilata si nesemnată este nula de drept?

Oare nu ar trebui repusă din nou o noua ordonanta in termen cu stampila institutiei si semnat de procuroare?
Răspuns la discuția renuntare la U.P.
Multumim.
Am observat ca aveti dreptate!

1) Pentru o infractiune s-a dispus Renuntarea la u.p. prin sesizarea a instantei.
(Persoana vatamata va primi citatie de la instanta).

2) Pentru o alta infractiune s-a dispus Clasarea in baza art. 314 al. 1 raportat la art. 315 al. 1 lit. b, respectiv art. 16 lit. b.
Impotriva solutiei de clasare se poate face plangere la prim-proc. in termen 20 zile.
In baza carui art. se poate face plangere imp. ord. de clasare la prim. procuror?