avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Activitate noneyro

Activitate noneyro

Legea 329/2009 reglementeaza posibilitatea unui pensionar de a cumula pensia cu venitul din salarii cu conditia ca in termen de 15 zile de la data survenirii situatiei de cumul, sa isi exprime in scris optiunea intre pensie si salariu daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Optiunea inseamna alegere intre 2 sau mai multe variante, deci ar trebui sa existe impreuna CIM si pensie ca sa se poata opta, sau ma-nsel?
Se poate continua CIM dupa virsta de pensionare, cumulind salariul cu pensia, deci fara incetarea CIM ?
noneyro a scris:

La 01 iulie 2012 imi voi depune cererea de pensionare pentru limita de varsta cu stagiul complet de cotizare. Mi s-a spus ca CM va fi desfacut de la aceasta data si nu la data sosirii deciziei de pensionare, ceea ce inseamna ca toti fostii angajati deveniti viitori pensionari vor trai un numar incert de luni fara nici un venit. Este posibil ca noua lege a pensiilor sa fi trecut cu vederea aceasta perioada?Conform Codului muncii contractul individual de munca (CIM) inceteaza de drept: la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Din cite stiu exista in practica juridiciara o distinctie intre "de drept/de jure" si "in realitate/de facto". Nu se aplica si in citatul de mai sus "CIM inceteaza de drept" ? Ce statut va avea persoana fost angajat care nu e pensionar de drept caci nu a primit decizia de pensionare?


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...


Art. 106 (1) din Legea 263/2010 prevede ca cererea de pensionare poate fi ADMISA sau RESPINSA prin DECIZIE emisa de casa de pensii in termen de 45 zile. Daca o cerere de pensionare este respinsa pe ce baza angajatorul dispune incetarea CIM?
La 01 iulie 2012 imi voi depune cererea de pensionare pentru limita de varsta cu stagiul complet de cotizare. Mi s-a spus ca CM va fi desfacut de la aceasta data si nu la data sosirii deciziei de pensionare, ceea ce inseamna ca toti fostii angajati deveniti viitori pensionari vor trai un numar incert de luni fara nici un venit. Este posibil ca noua lege a pensiilor sa fi trecut cu vederea aceasta perioada?