avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 155 soluții astăzi
Forum Activitate catalinban

Activitate catalinban

catalinban a scris:

Buna ziua! As dori sa aflu conditiile pentru care un contabil poate primi sporul pentru control financiar. Trebuie ca acesta sa aiba angajati (contabili) in subordine? Sau chiar daca este singurul contabil dintr-o primarie tot poate primi acest spor? Va multumesc anticipat!


Eu intreb, eu raspund! Am incercat sa editez raspunsul dar nu mi-a fost permis...
Am cautat si am gasit asta:

OG 119 /1999 Controlul intern-financiar preventiv
Art. 9 (5) Controlul financiar preventiv propriu se exercită, prin viză, de persoane din cadrul compartimentelor de specialitate, desemnate în acest sens de către conducătorul entităţii publice. Actul de numire va cuprinde şi limitele de competenţa în exercitarea controlului financiar preventiv propriu. Persoanele desemnate să efectueze această activitate sunt altele decât cele care iniţiază operaţiunea supusă vizei.

Art. 11

Separarea atribuţiilor

Persoana care exercită controlul financiar preventiv propriu nu trebuie să fie implicată, prin sarcinile de serviciu, în efectuarea operaţiunii supuse controlului financiar preventiv propriu.

De aici sa inteleg ca la primarie, unde este un singur contabil, nu poate lua spor pentru control financiar?
Buna ziua! As dori sa aflu conditiile pentru care un contabil poate primi sporul pentru control financiar. Trebuie ca acesta sa aiba angajati (contabili) in subordine? Sau chiar daca este singurul contabil dintr-o primarie tot poate primi acest spor? Va multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Infiintare asociatie sportiva
Multumesc!
Răspuns la discuția Infiintare asociatie sportiva
Consiliul local poate fi membru fondator al unui club sportiv de drept public fara scop lucrativ? Ceilalti 2 membri fondatori pot fi persoane fizice sau trebuie doar persoane juridice? Multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Infiintare asociatie sportiva
george_neagu a scris:

Decat sa va chinuiti atata cu aceste asociatii sportive (ca forma de organizare), mai bine faceti un club sportiv (pe baza og 26 din 2000, actualizata).
Puteti obtine chiar fonduri nerambursabile din bugetul local pentru O.N.G.-uri,pe baza de concurs de proiecte, în baza Legii 350 / 2005.


Va multumesc pentru raspuns! Am consultat cateva persoane din lumea fotbalului si la fel m-au indrumat, sa fac club sportiv putand beneficia de aceste fonduri nerambursabile... multumesc inca odata!
Răspuns la discuția Infiintare asociatie sportiva
ART. 4 (1) Poate fi beneficiar al sponsorizarii:
a) orice persoana juridicã fãrã scop lucrativ, care desfãşoarã în România sau urmeazã sa desfãşoare o activitate în domeniile: cultural, artistic, educativ, de învãţãmânt, ştiinţific - cercetare fundamentalã şi aplicatã, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protecţiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta şi servicii sociale, de protecţia mediului, social şi comunitar, de reprezentare a asociaţiilor profesionale, precum şi de întreţinere, restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentelor istorice;

Ok, sa zicem ca am rezolvat chestia asta cu toate ca am vorbit cu persoane care au asociatii sportive fara personalitate juridica si primesc sponsorizari....

La litera b scrie:
b) instituţiile şi autoritãţile publice, inclusiv organele de specialitate ale administraţiei publice, pentru activitãţile prevãzute la lit. a);

Se poate infiinta o asociatie sportiva prin intermediul primariei sau consiliului local, institutia respectiva fiind eventul membru fondator? Sau vreun mod unde primaria sau consiliul local sa fie persoana juridica pentru realizarea sponsorizarii?
Răspuns la discuția Infiintare asociatie sportiva
Scuzati-ma ca revin, dar am mai catat cate ceva si...cred ca mai bine nu citeam ,ceata m-a invaluit total. Mai sus ati spus ca poa te fi sponsorizata
orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice.
Totusi, de ce nu se pot sponsoriza si structurile fara personalitate juridica? Care este motivul? Nu pot emite factura, chitanta? Am gasit scris aici: [ link extern ] .

Spre deosebire de contractul de sponsorizare, care prevede drepturi si obligatii de ambele parti, actul de mecenat nu contine nici o conditie sau obligatie pentru beneficiar; asadar mecenatul este, din punct de vedere juridic, un act unilateral, desi, formal, el trebuie acceptat de beneficiar.



De retinut ca, spre deosebire de contractul de sponsorizare care este un act incheiat prin vointa partilor (“sub semnatura privata”, nefiind deci necesara autentificarea), actul de mecenat trebuie incheiat in fata notarului.

Pentru sponsor sau mecena, intelegerea scrisa este utila intrucat in baza ei aceasta se poate prevala de prevederile din Codul Fiscal care permit deducerea, din calculul profitului impozabil, a cheltuielilor de sponsorizare sau mecenat, in anumite limite
Răspuns la discuția Infiintare asociatie sportiva
Va multumesc inca odata pentru raspunsurile oferite, dar va spun sincer ca ``am ramas in plop``. Nu am fost inca lamurit de ce sa fac club sportiv cand exista asociatia sportiva...care este dezavantajul, impedimentul infiintarii a.s. fara pers. juridica? Am adresat pe acest forum intrebarea crezand ca voi reusi sa primesc raspunsuri care sa ma lamureasca, dar, din pacate.....Recunosc, nu ma pricep in chestiile astea....
Răspuns la discuția Infiintare asociatie sportiva
george_neagu a scris:

Din ce v-am recomandat urmati procedura pentru clubul sportiv, nu cea de la asociatia sportiva.


Am inteles, dar.....raman nelamurit totusi. De ce nu asociatie sportiva fara pers. juridica? Care ar fi dezavantajele? Unul il stiu: fiind a.s. echipa poate activa doar pe plan judetean. Nu ma deranjeaza.... dar alte motive care ar fi? Dupa cum am zis, nu sunt nici eu, nici ceilalti doritori de a cheltui bani. Va rog, detaliati un pic avantajele si dezavantajele. Pe noi ne intereseaza doar forma cea mai simpla in care se poate primi sponsorizari. Daca e necesar o trecem prin consiliul local, asta nu e o problema.
Răspuns la discuția Infiintare asociatie sportiva
OK, am inteles cu partea de sponsorizare. Lamuriti-ma cu partea de infiintare. De ce trebuie sa
Trebuie sa va infiintati o asociatie sportiva cu personalitate juridica (ong pe baza og 26 din 2000 a asociatiilor si fundatiilor, actualizata)
? Nu este mai usor:
Etapele necesare pentru infiintarea unei asociatii sportive si obtinerea certificatului de identitate sportiva de la D.S.J. Cluj:
Redactarea Contractului de Societate Civila Particulara pentru constituirea Asociatiei Sportive;
Cerere acordare Aviz de Constituire;
Cerere de inregistrare in Registrul Sportiv;
Act Constitutiv - Proces Verbal;
Adeverinta;
Consiliul de Administratie;
Membrii Asociatiei Sportive;
Autentificarea Contractului de Societate Civila Particulara pentru constituirea Asociatiei Sportive;
Dovada sediului;
Depunerea la D.S.J.T. Cluj a dosarului cu toate inscrisurile si documentele doveditoare prevazute in anexa;
Obtinerea Certificatului de Identitate Sportiva de la D.S.J.T.;
Obtinerea avizului de constituire al Asociatiei Sportive;
Afilierea la Asociatiile Judetene pe Ramura de Sport la ramurile sportive prevazute in C.I.S. si la Federatia Sportului Scolar si Universitar (unde este cazul).