avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Activitate ancabuzatu

Activitate ancabuzatu

Este legal ca salariata sa se intorca pe salariul pe care l-a avut inainte de suspendare si nu cu salariul pe care l-a avut colegul care a înlocuit-o?
Bună ziua!
Sper sa ma ajutați cu o clarificare: Salariatul care înlocuieste un salariat în cazul suspendării contractului său de muncă poate primi un salariu mai mare? Am găsit doar ca nu poate avea condiții mai puțin favorabile.
Este in cauza o salariata căreia i-a fost suspendat contractul de munca pentru creștere copil si a fost inlocuita pe perioada suspendării cu un salariat care a primit un salariu mai mare.
Multumesc!
Multumesc pentru raspuns, asa credeam si eu.
Insa ieri directorul AJOFM nu era de aceeasi parere, ba a mai si ridicat vocea la mine, spunandu-mi ca daca m-am putut deplasa sa depun concediul medical, ma pot duce si la repartitie. Parea destul de suparat si ma tem ca daca nu ajung pe 18 cu dovada la AJOFM va dispune sa imi inceteze indemnizatia de somaj. Ce solutie credeti ca am daca se intampla asa ceva?
Buna ziua,
Sunt somer de cca 2 luni. Ieri am mers la doctor mi s-a dat un concediu medical (pe perioada 13-19.02.2013) pe care m-am dus azi, 14.02.2013, sa-l depun la AJOFM. Reprezentanta AJOFM a profitat de ocazie si mi-a inmanat o repartie la o firma destul de departe de orasul meu, cu termen de prezentare a dovezii ca am fost la firma respectiva pana in 18.02.2013. Mi-a trecut si in carnetul de somer ziua de 18 ca data pentru prezentarea la noua viza, desi mi-a vizat azi carnetul dupa ce am adus 2 dovezi de cautare loc munca.
Are dreptul AJOFM sa-mi impuna repartitie loc de munca in timpul concediului medical?
Multumesc mult!
Buna ziua,
Am incercat sa obtin cateva informatii pe Internet despre dreptul meu, proaspat somera, de a beneficia de indemnizatie concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav cu varsta pena la 7 ani. Informatiile gasite de mine nu sunt insa aceleasi cu cele furnizate de agentia locala de somaj:
Din legea 19/2000 am inteles ca si somerii sunt asigurati si ca au dreptul la asigurari sociale, cfr. capitolului V, art.98, intre aceste asigurari intrand si "d) indemnizaţie pentru creşterea copilului sau îngrijirea copilului bolnav".
Ma dusesem la doctorul de familie cu aceste cateva informatii, dar dna doctor s-a uitat complet surprinsa la mine - nu a mai avut astfel de cazuri.
La somaj, acceasi surpriza a fost intiparita pe fata angajatei, care a dat totusi un telefon sa intrebe o colega si, dupa un minut de convorbire, imi neaga complet un astfel de drept. Ba o alta colega din birou o completeaza si-mi zice ca "doar sunteti somer si stati acasa, de ce sa va luati concediu medical?" Poate pentru ca e dreptul meu? Sau pentru ca eu chiar imi caut alt loc de munca si n-am cu cine lasa 2 copii bolnavi acasa in timp ce de la somaj mi se si solicita sa duc pana peste 3 saptamani cel putin 2 dovezi ca-mi caut loc de munca?
Am gasit chiar si documentele ce trebuie completate la prezentarea certificatului medical, iar in anexa 39, cererea tip, exista de bifat la calitatea solicitantului si varianta "SOMER".
Sunt eu complet deplasata si nu am inteles bine Legea? Am sau nu dreptul la concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav din moment ce sunt somera?
Multumesc mult!
Buna ziua,
Am facut in 18 ianuarie ac.. sesizare si la ANOFM pe e-mail la: [ link extern ] .
Am trecut insa astazi pe la agentia de somaj si mi-au comunicat ca dosarul este "aproape validat". Am fost neplacut surprinsa de suma mult mai mica decat ma asteptam stabilita ca si indemnizatie de somaj: au luat in calcul ultimele 12 luni, din care 7 cu salariul de la angajator si alte 5 cu indemnizatia de crestere copil, mai mica decat salariul brut. Ceea ce mi se pare destul de nedrept pentru ca indemnizatia de crestere copil mi-a fost plafonata tot de Stat. Eu ma asteptam sa mi se ia in calcul venitul brut realizat la angajator inainte de a intra in concediu crestere copil, dar nu s-a intamplat asa.
Buna ziua,
Am ramas in 28 decembrie 2012 fara loc de munca in urma unei concedieri colective dupa ce la revenirea din concediu crestere copil de 1 an am mai lucrat 7 luni. Asa ca pe adeverinta cu stagiul de cotizare la somaj, angajatorul mi-a trecut veniturile si cotizatiile din ultimele 7 luni si alte 5 luni dinainte de intrarea in concediu crestere copi (copilul s-a nascut in mai 2011, eu am optat pentru concediu de 1 an). La depunerea dosarului pentru indemnizatia de somaj mi s-a comunicat ieri ca nu se poate lua in calcul perioada de contributie de la angajator, ca pentru femeile care au nascut dupa 1 ianuarie 2011, concediul crestere copil este asimilat stagiului de cotizare si la somaj. De aceea mi s-a cerut sa aduc de la AJPIS o adeverinta asemanatoare celei completate de angajator pentru completarea pana la un an (5luni premergatoare reintoarcerii la munca, astfel incat cu cele 7 luni lucrate sa fie 12 luni de cotizatie). Aceasta adeverinta ar fi insa fara valoare atata timp cat cei de la AJPIS nu au depus declaratii la Finante pentru cotizarea la somaj (ar fi cu zero, dar ar trebui trecute in opinia celor de la somaj). AJPIS refuza oricum completarea adeverintei solicitate de AJOFM (Anexa 26 cu venituri si contributii somaj) pe motiv ca ei nu sunt angajator. #-o
Mi se pare ca sunt prinsa in neintelegerile a 2 institutii si, intre timp, eu raman somer fara indemnizatie.
Va rog mult sa-mi transmiteti daca ati mai intalnit asfel de cazuri, cum au fost rezolvate sau cum imi sugerati sa incerc rezolvarea.
Mentionez ca la insistenta mea au acceptat azi sa-mi primeasca dosarul sub rezerva ca voi fi indemnizata cand se va clarifica situatia.
Multumesc mult!