avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Activitate zimidavaconstruct

Activitate zimidavaconstruct

Dumneavoastra va este facuta comanda? Daca comanda se face la magazin si dv. doar livrati atunci va trebuie un contract de prestari servicii cu magazinul respectiv si nu incasati in numele dv.,deci magazinul emite bonul fiscal si dv emiteti catre magazin factura(facturi).Descrieti mai in amanunt cum se va desfasura activitatea.
Daca politia va opreste in trafic si observa ca masina este a dumneavoastra va va retine talonul, ve-ti primi si amenda si atunci va trebui inmatriculata pe numele dumneavoastra. Nu va obliga legea sa o inmatriculati decat la fisc, daca nu circulati cu ea pe drumurile publice.Eu am avut un astfel de caz.Am inscris masina la fisc pt impozit si la cateva luni am imatriculat-o pe numele meu,deoarece nu am circulat cu ea in acest timp si as fi platit asigurare degeaba.Va asumati riscul de a plati amenda circuland cu ea fara sa fie inmatriculata pe numele dumneavoastra.
Răspuns la discuția lipsa acte contabil
Nu are dreptul sa va opreasca actele,dar trebuie sa dovediti ca actele sunt la contabila,cu contract de prestari servicii,proces verbal de predare primire etc. Daca in schimb nu ati avut contract de prestari servicii si nu se poate dovedi ca actele societatii dv. sunt la dansa nu prea puteti sa o constrangeti legal.Ar fi de preferat sa va intelegeti amiabil.
Analizam mai jos cazul unei societati care vinde produse pe care le trimite clientilor persoane fizice si juridice prin firma de curierat/posta. Vom analiza ce documente emitem pentru incasare in urmatoarele situatii si in ce moment al derularii actiunii:


- vanzare catre persoane fizice (banii se primesc in numerar, cu mandat postal, dupa 3 zile de la emiterea facturii si trimiterea produselor).

- vanzarea catre persoane fizice (banii se primesc de la firma de curierat in contul curent - virament bancar)

- vanzarea catre persoane juridice pentru se primesc banii in numerar peste 2 zile de la firma de curierat care pune la dispozitie o chitanta pe numele clientului

Ca regula generala, in cazul vanzarilor de bunuri in sistem curierat, societatea vanzatoare nu emite chitante catre clienti concomitent cu emiterea facturilor intrucat chitantele se elibereaza doar de catre cei care incaseaza numerarul si numai la momentul incasarii efective.

Prin urmare, la incasarea numerarului de la client (indiferent ca este persoana fizica sau persoana juridica) firma de curierat emite in nume propriu un formular adaptat de chitanta intitulat "chitanta-ramburs cont colector", in care va mentiona in mod specific la rubrica "explicatii" din formular "ramburs la factura …. pentru expeditorul ….".

Ulterior, pentru decontarea sumelor incasate de la clienti prin intermediul firmei de curierat se va emite o factura de decontare (cu o lista anexata a clientilor si sumelor achitate prin sistemul ramburs), cu mentiunea ca aceasta nu este obligatorie, ci optionala, asa cum se specifica si la pct. 19 alin. 5 lit. b din Normele metodologice date in aplicarea art. 137 alin. 3 lit. e din Codul fiscal. Intocmirea documentelor pentru incasarea propriu-zisa a sumelor inscrise in factura de decontare se realizeaza in functie de modalitatea de incasare, respectiv chitanta (pentru numerar) sau extras de cont si ordin de plata (pentru virament bancar).

In situatia in care contravaloarea marfii este ridicata direct in numerar de la oficiul postal, pentru inregistrarea in registrul de casa se va utiliza documentul eliberat de posta sau, in lipsa acestuia, o dispozitie de incasare catre casierie.
Discuție CAT PLATESC TVA
Achizitionez marfa de la un NEplatitor de tva, in valoare de 3578 lei in vederea revanzarii. Adaosul meu comercial este de 1236 lei.Societatea mea este platitoare de TVA. Cat platesc tva la aceasta tranzactie?
Mentionez ca nu sunt contabil, dar dupa gandirea mea ar trebui sa platesc TVA in valoare de 296.64 lei (1236*24%)
Contabilul meu sustine ca TVA de plata se afla astfel: 3578+1236 = 4814*24% = 1155,36 lei tva de plata la stat. X-(
Pentru mine T.V.A inseamna taxa pe valoarea adaugata, adica la 1236, adaosul meu, se adauga 24% pe care trebuie sa ii dau statului.
Va rog frumos, imi puteti spune unde anume in lege scrie ca contabilul meu are dreptate? (nr lege, articol, aliniat, etc)
Va multumesc